Kaj je že razprodano? Kaj bo nemara kmalu? Kje lahko parkiram? Kaj so »zicerji«? Kje je kaj, kaj je novo, kaj je večno? No, zato smo tukaj. Za vas. Kaj je dobro vedeti? Kolo, peš, after in prst v zrak? Zakaj? Zato! To so zadnji napotki za Festival Lent 2023!

Vroče je. Vroče kot ... Vroče kooot ... Kot Festival Lent! Solsticij, prvi poletni dan, zadnji šolski dan, počitnice, Lent! Takšen je vrstni red za večni, tradicionalni, zagnani uvod v poletje, kakor ga poznamo vse od leta 1993. Okej, prvih, v bistvu vseh enaintrideset razlogov za enaintrideseti Festival Lent smo že našteli. In ... V formi, v kakršni smo, bi lahko navrgli še naslednjih enaintrideset! Ampak bomo za zadnje napotke in za rubriko »dobro je vedeti« izbrali le še tisto najnujnejše.

Tok tok tok! Haaaalooooo?

Zdi se, kakor da nekdo zvoni, kliče, sprašuje. V zadnjem hipu. Za zadnje napotke, najbrž. Ja? Izvolite, prosim?

Zdravo! Okej, okej, berem to, kar vseh 31 razlogov ste »naštancali«! Pa to je reeeees veliko! Kaj lahko, brez zamere, vprašam, kaj bi bil 32. razlog za Festival Lent?

Ah, kakšna zamera! Kje pa! Tega mi ne poznamo! No, če pa nas že tako navihano vprašate, potem je dvaintrideseti razlog kar: 32. Festival Lent! Torej prihodnje leto, 2024, haha. Ko se obeta vrnitev k Dravi, ko se obeta lentarski Lent. Ko ... No, ampak to je bil hec za uvod, ne?

Ja, priznam, res je bil tak lentarski hec. Zdaj pa zares: kaj prizorišča bodo tam kot lani ali kako je zdaj, sploh glede na prenovo vašega domicila na Lentu?

U, super vprašanje! Prenova? Komaj čakamo! Komaaaaj! Večina prizorišč pa bo, ja, tam, kjer so bila lani. In predlani. In, em, predpredlani? Torej, Glavni oder bo na Trgu Leona Štuklja in čeprav se ne more kosati s tri tisoč dušami ob plavajočem odru malenkost nižje, kjer je bila kulisa vseh kulis, je dal Glavni oder tudi na tergi zdaj že pa kar res pošten niz res poštenih dogodkov. Tudi zdaj, ko je obrnjen tako, da oder gleda na dnevno sobo mesta. Pa naj bo dež na Dubiozi Kolektiv, večer večnih hitov Vlada Kreslina, razuzdani Magnifico in še in še. Pa naliv za Boba Geldofa. U, kako je lilo! Ampak glavna sprememba pa bo res selitev odra z najdaljšim imenom.

Ha? Kateri oder je pa to? Najdaljše ime?

Jurčkov – Večerov oder. Stara prijatelja, včasih skoraj tekmeca, ki sta si z Dravske ulice do Stare trte imela kaj povedati drug čez drugega, ker je en bil mali pa z občutkom, drugi pa velik in na glas, ampak zdaj pa v zrelih letih že res dobro sobivata. Stara frenda. Vmes sta bila tako ali drugače pri Vodnem stolpu, kjer sta imela najbolj zveste abonente v labodih in negovala nekdanji promenadni lent-corso. Zdaj pa gresta, uh. Malenkost višje. Ampak niti malo malenkostno.

Dobro no, zdaj me pa res že razganja. Kam gre Jurčkov – Večerov oder?

Na Glavni trg!

Glavni trg? Tu? Pod, pred balkonom Rotovža?

Točno tu! In, ja, vstop bo prost. Pričakujemo, da nas bo tam kar precej. Vsak večer od 20.00 dalje.

Nekaj bi še vprašal, pa ne vem, če se spodobi.

Seveda se, kar, z besedo na dan. Pa saj to je Lent!

V redu. Sodni stolp. Kaj je res gori taka, pardon, hica, pa gužva, pa neka opeka na štengah, ko se lahko not zakantaš?

Na kratko? Ja, ja in ja. Vroče resda je, zdaj smo imeli že dve različni izvedbi po krasni prenovi, vse odkar smo zdaj mi hrustljave ribice, kar smo se preselili v zgornjo, galerijsko, prekrasno etažo. Ampak bolj je vroče, boljše je, čisto res! Tista opeka pa ... Ima taki fluorescentni varnostni trak in še vsak je bolj božal opeko kot čelo!

Zdaj pa, ker so mi rekli, naj še to navoham: kaj pa res vi tak priporočate?

Ne da bi se postavljali z avtohtonim, ampak Piše se leto 2023 prinaša dvojni domači zrimani paket. Vračajo se Tekochee Kru, rimozlagalci epske sorte, tista gruča, iz katere so vzklili Emkej, Mito, Šuljo in te face. In prihaja Leopold I. in Drügi, ki je lani nepričakovano dobil šanso življenja, ko je zapel kar z – Manu Chaom. Ko smo Lentali po Lentu. Piše se leto se zdi, kakor da je morda nekako v ozadju, ampak tudi lani, ko ni bilo polno-polno, je bilo ne samo vredno, ampak vredno-vredno! Kdor je bil, si ni bil kriv, o ne.

Sicer pa, em, da pomislim, kaj še? Uh, od uvodnega neo-sevdaha z Božom Vrećom na Minoriti – Oder Nove KBM, prek Autsajderji repeteja, kjer nas res zanima, če bo Marcos Tavares spet predriblal vse svoje zveneče »soigralce«, unikatna in redka družba se bo zbrala na Indexih in prijateljih, na istem odru z dvojnim imenom bosta stala drug za drugim Tomaž Domicelj in Janez Bončina, pa Seun Kuti bo na JazzLentu spomnil na pot svojega očeta Felo skozi lastno prizmo, da tega, da pride Manu Katche, ne bomo niti posebej omenjali …

Okej, okej, počaaasi, razumem. No, recimo, da razumem. Veliko kvalitetnega torej?

Ja, tako kot je velika naša ultimativna programska zloženka. Najboljši vodič. V tiskani, papirnati verziji najbolj trpežna in hvaležna. Sploh če se obkroži dogodke vnaprej, je znanstveno dokazano, da je verjetnost za obisk dogodka 131% večja!

Haha. Ja, pa ja! U, točno, zdaj mi je kapnilo, kam radi gremo: Folkart, povorka, otvoritev, zaključek, ognjemet?

Samo tega zadnjega ne bo, žal, vse drugo pa ja! In letos toliko bolj spet skupno! Kajti spet bosta tako otvoritev kot zaključek na Glavnem odru. Ja, tudi zaključek, potem ko smo se, uh, parkrat kar pošteno prepotili v Dvorani Union. Kar je edino prav, saj Folkart praznuje 35 let! Začnemo v torek, 27. junija, ob 20. uri s povorko od Glavnega trga do Glavnega odra! In potem tudi z dopoldanskimi nastopi vse do sobote in zaključkom – na Glavneeeem odruuu!

So kaki reees eksoti?

No, ne ravno eksoti, saj do zdaj pa je res še malo kotičkov, kamor Folkart ni pokukal. Smo pa bili zeeeelo veseli, ko sta skupini iz Indonezije in Kitajske dobili vize. 

Zdaj pa res še samo tisto, kar moram še nujno vedeti: kdaj se kaj začne?

Že najkasneje drugi dan se vsi navadimo. Na gromki zvok na prijetno podlago. Ko se zasliši avizo, jingle, zvočni uvod v prireditev. Tisti, ja. Festival Lent 2023. La la la. Če se le da, kolikor se le da, smo točni. Sploh po vseh (post)pandemskih epizodah! Sicer pa … saj smo vajeni: lentanje se lahko začne že ob 09.00 na Art kampu v Mestnem parku. In potem od tu dalje. Do konca Afterja. Bojda tam do, em, kaj je kdo štopal, do, em, 02.00?

Štartne pozicije

18.30 Otroški program
19.00 Oder Triglav
19.00 Pozor! Muzika na cesti
19.30 Salon glasbenih umetnikov
20.00 Jurčkov – Večerov oder
21.00 KMŠ Oder
21.30*Jurčkov – Večerov oder: če je še drugi izvajalec
20.30 Sodni stolp
21.00 StandUpLent
21.00/21.30 Glavni oder (razen Tržaški pevski zbor 19:30)
21.00 Minoriti – Oder Nove KBM: komedije
22.00 Minoriti – Oder Nove KBM: koncerti
23.00/23.30 After

Kje kupim vstopnice in kakšen je protokol?

Imamo več lokacij. In terminov. Ker je tako najbolj praktično. Vse informacije najdete tukaj, sicer pa je glavna točka Informacijska pisarna Narodnega doma v Ulici kneza Koclja 9, festivalska prodajna mesta pa so Infotočka Minoriti, Vetrinjski dvor razstavišče in Lutkovno gledališče Maribor. Še to, lani smo pri vstopnicah kooončno uvedli sistem prideš & pokažeš, ki se je zeeeelo izkazal.

In kaj vse je brezplačno?

Skoraj (naj)boljše vprašanje! Naša zaveza, bistvo in jedro od samega začetka je čim večja dostopnost. Skupaj s partnerji in pokrovitelji se trudimo, da je pristna, prvinska in prva izkušnja uvod, ki preraste v toliko več. Ker Festival Lent išče in najde in še razširi že tako najširši krog. Brezplačni so vsi koncerti na Jurčkovem – Večerovemodru, prav tako vsi nastopi na Salonu glasbenih umetnikov, enako velja za Otroški program v Vetrinjskem dvoru, da ne omenjamo Art kampa, Ane Desetnice, Živih dvorišč, Folkarta v mestu, KMŠ odra, Vetrinjc – BarCoda, DOKUDOC, StopTrik Festival, GT22, seveda Pozor! Muzika na cesti!

Uuu, skooooraj bi pozabil: je že kaj razprodano?

Mhm, Tadej Toš, jasno. Pa kar trije koncerti v Sodnem stolpu: Jure Ivanušič & Nordunk, Severa Gjurin z zasedbo in Robert Petan. Vse drugo, zdaj, ko se pogovarjamo, je še na voljo!

Dobro je še vedeti

Parkiranje. V času Festivala Lent (od 23. junija do 1. julija) lahko vse do 2. ure zjutraj brezplačno parkirate v Europarku. Ja, drži. Preverjeno.

Fotke, fotke, fotke! Gleeej, ja pa iiii, kak smo pa b'li mladi! In bomo. Večno. V naših, no, vaših fotogalerijah, kamor vsake toliko pokukamo in ugotavljamo, da včasih slike povedo res skoraj tisoč besed. Za vse ostalo smo pa za vas tudi z novicami in dnevniki.

Kanali brzine = kanali vsebine. Ažurni, aktualni, afnasti. Haha, afnasti? Ne, ne, to pa ne, samo preverjamo, če sledite. Ker mi sledimo. Ves čas in to tako, da še sami drsamo po zaslonih, ko pogledamo, kaj se še kje dogaja. To so naši družabni kanali (Facebook, spletna stran, Instagram). Intervjuji s karticami, obvestila, novice, kužki, rockerji, artisti – ni, da ni! Tudi o morebitnih spremembah v programu vas najhitreje obvestimo prav na teh kanalih.

Za arhivarje in najbolj zveste. Sicer dvomimo, da bo na našem bogatem arhivu velik naval, ampak res se včasih splača prečesati naš arhiv. In nastope. In dogodke. In vse te Leeeente. Morda se spomnite katerega datuma. Ali prizorišča. Ali pa se vtipka »Vlado Kreslin« in čakaš. Da se naloži, haha!

In res dobro je še (iz)vedeti

Če kaj, nas je na jubilejnem tridesetem Festivalu Lent »gor držal« paket Afterjev na Minoritih. Vsaj dva sta bila razprodana in vsaj dva razplesana, zatorej, da ne bo potem »ni vedela«.
Joker Out so res hit. Res hit. Marsikje na plakatih pod njihovim imenom prehitro zakriči napis »razprodano«. Samo povemo!
Kolo. In peš. Za gibanje med prizorišči in »kruzersko« izkušnjo sta kolo in noge najboljša izbira.
Vreme: Katera je najbolj zanesljiva aplikacija za radarsko sliko padavin? Po stari metodi. Prideš na prizorišče, v mesto, med nas. Prst v zrak in počakaj. Verjetnost dobre izkušnje je 101 %!


Piše. Jaša Lorenčič