Bodo Joker Out prekosili Omarja Naberja iz 2005? Bo Manu Katche res iz četrtka naredil soboto? Kako »tandemsko« bosta Jurčkov in Večerov oder zavzela Glavni trg? In še 28 drugih razlogov, zakaj na Festival Lent 2023!

Najprej: priznanje. No, (samo)priznanje.

Tridesetka je bila nepozabna. Najdaljši Festival Lent. Najbolj nedeževen Festival Lent. Najbolj okrogli Festival Lent.

Res. Uh, to pa je bilo. Bam! Vročina, sparina, kvaliteta! Kakšen je pa bil Festival Lent 2022! Uh, uf, ah! To pa je bil tempo. Morda je bila tridesetka res nepozabna, ni pa neponovljiva. Čeprav bo 31. Festival Lent malenkost drugačen, kot je bil še leto poprej, česar smo najbrž že vsi vajeni, ohranja v sebi lentovski navdih. To je tisti nemir, ki se prav zares ne ustavi niti na deveti večer.

Tam doli. Tam, ja. Tam, kjer je duša Lenta. Tam, kjer bo poletje 2023 dobilo svoj pospešek. In tukaj je vseh 31 razlogov, zakaj obiskati enaintrideseto izvedbo Festivala Lent.

Tri. Štiri! Zdaaaaaj!

1. Joker takoj iz rokava: Joker Out! Čakali smo vse od 27. junija 2005. O, ja. Bilo je še na Večerovem odru. Ob Dravi, kje pa. Ob Dravi in vsepovsod vmes. Omar Naber je tistega leta eksplodiral in zastopal Slovenijo na Pesmi Evrovizije. Lentovski koncert? Pa smo še malo rekli. Letelo je vse. Medvedki, nedrčki, slavospevi. Gužva do mosta. O, ja. Zato naj bo to uvod za soboto, 24. junija. Ko pridejo. Kris, Jan, Nace, Jure in Bojan. Z dvema besedama: Joker Out. Zvezde, fenomen, vročica. Začetek? Ob 21.30. Vstopnice? Tukaj. Mimogrede, Joker Out gredo poleti na Otok na mini turnejo, jeseni pa še v Stožice. Lent bo zato zelo, zelo, zeeeelo unikatna priložnost!

2. Indexi še kako živijo! Bacila je sve niz rijeku. In to tako, da reka še kar dehti, joče, boli. Če kdo posluša? O, ja. Še, še. Indexi so tisti sarajevski band, brez katerega Sarajevo najbrž ne bi dalo ne Bijelega Dugmeta, ne Plavega orkestra, najbrž tudi ne Zabranjenega pušenja. V spomin na Davorina Popovića in ekipo se bo zbrala reees ekipa. All-star, zvezde zvezd, prva liga. Na kupu. Na Lentu. Halid Bešlić, Branko Đurić-Đuro, Zoran Predin, Dejan Cukić, Boris Novković, Dado Topić, Marko Kutlić, Nermin Puškar, Saša Dragaš, Dražen Žerić-Žera, Aida Mušanović Arsić, Vlado Kalember! Kar zapišite: ponedeljek, 26. junija, Indexi in prijatelji. Na voljo bodo tako sedišča kot stojišča.

3. Piše se leto 2023: Tekochee Kru, Leopold I, alyona + popust! Ni je bolj trpežne prireditve od te klasike. Ko rečemo piše in se in leto, se marsikdo spomni na marsikaj. Uh, na kaj vse! Dež? Ja. Nori koncerti? Ja. Uvod v poletje? Ja. Lent? Tudi, tudi. Lanska izvedba je padla v Lent po Lentu, ko sta žagala Happy Ol' McWeasel in Elvis Jackson in to na četrtek, kar je očitno nova tradicija, saj se bo tudi letos Piše se leto 2023 spisalo na četrtek. In to res udarno: Leopold I. je radgonski rimoklesač brez milosti, Tekochee Kru pridejo resda osmič, ampak prvič po letu 2014 (!), medtem ko bo alyona alyona pokazala, kako ukrajinski rap postane svetovno znan. Aja, da ne pozabimo: v sodelovanju s ŠOUM omogočamo ceno s popustom za študente in dijake ob predložitvi veljavne študentske ali dijaške izkaznice (vstopnic s popustom ni možno kupiti preko spleta).

4. Klemen Imitacija Slakonja in srednje pečeni! Vajen je odrov. Seveda je. Vedno bolj tudi večjih. Cankarjev dom in SNG Maribor sta dovolj, če omenimo, ne? In pozornosti, to pa – če kaj, potem to. Ker takšen je od nekdaj, če ni zdaj vse to še bolj. Klemen Slakonja. Kameleon igralstva, lucidni imitator in vse bolj tudi vešč glasbenik. »Pošljimo kar njega na Eurosong!« je bil skoraj bolj ukaz kot želja izpred približno desetletjem. Odprl bo Glavni oder in to z zasedbo Medium Rare,  ki se je res nihče ne bi branil. Naslov koncerta? Ni, da ni. Bo kar držalo, ja.

5. Vreme? Seveda bo. Zgolj za primer. Samo kot opomba. Je številka, je statistika, ta pa baje bikini. Ampak lahko tudi tako. Kar bikini. In brisačo zraven. Ker veste, kakšno statistiko imamo iz lanskega Festivala Lent? Deževalo je – eno samo piškavo uro. Popoldan. In leto prej, na Festivalu Lent 2021? Deževalo je za vzorec, en večer, komaj. Zato pa tudi imamo opozorilo pri prireditvah na prostem: Prireditev bo izvedena v vsakem vremenu. Ker želimo vsem obiskovalcem omogočiti prijetno spremljanje dogodka in dobro vidljivost na oder, odpiranje dežnikov na prizorišču ni dovoljeno. Svetujemo vremenu primerno obutev in oblačila.

6. Brez Jurčka, brez Večerovega? Ni Lenta! Niti približno in niti slučajno. Jurčkov oder in Večerov oder sta klasiki, stalnici, nostalgija, prihodnost, prilagajanje in še in še in še. Zdaj sta že vajena, da si oder delita, ampak nič zato. Vajena sta, da se tudi selita in letošnja selitev bo prvič (in, upamo, zadnjič), da ne enega ne drugega ne bo na našem Lentu ob vaši Dravi. Selita se na Glavni trg, kjer bosta skušala razposajeno poustvariti vse tisto, kar sta nekdaj počela v Dravski ulici in na Vojašniškem trgu. Lanski dvojni programi so znali biti zares nepozabni (Adi Smolar + Leteči potepuhi, Zoran Predin + Drago Mislej Mef), zato nas zanima, kako bo sobivanje potekalo letos. Začnejo King Foo in legendarni Davorin »crni svijet« Bogović,vmes bo Gal Gjurin proslavljal že 20. leto prve plošče, večer nostalgije si bosta delila Tomaž Domicelj in Janez Bončina (torek, 27. junij), pivško fešto bodo sprašili Ana Pupedan (sreda, 28. junij), etno-folk presežek pa si obetamo od Čedahuči (petek, 30. junij).

7. Žal, žal, žaaal že razprodano. Naj služi kot opomnik. Dvojni opomnik. Najprej za tiste, ki ste pravočasno nabavili vstopnice za že dva razprodana koncerta v Sodnem stolpu: Severe Gjurin (28. junij) in Roberta Petana (1. julij). Ampak Lent ne bi bil Lent, če ne bi Severa Gjurin nastopila tudi kot gostja na Jurčkovem – Večerovem odru z Galom Gjurinom (25. junij). Naj pa bo to opozorilo: no, za tiste, ki ste kupili, da seveda pridete pravočasno, za ostale pa – Sodni stolp se hiiiiitro polni, zato kaaar hiiitro!

8. Sodni stolp obsojen na: kvaliteto! Zdaj smo se pa že navadili, kajne? O, ja. Sodni stolp je s svojo galerijsko izvedbo postal skriti hit in ohranil delček tistega, kar je imel nadstropje nižje, ko smo še grickali ribice ob kvalitetni, presežni, butični ponudbi. Ta je vsekakor ostala: ne le dva že razprodana koncerta, celotni program je nekaj, kjer pričakujemo, da bodo sedeži kar hitro pošli.

9. StandUpLent: smeh stoje, sede in se-ve-da! Najprej, ja. Greiner, Tavares, Dehnhof, Čukur in Flisar je spet prva peterka Autsajderjev. Tokrat v Repete  izvedbi (sobota, 24. junij) po lanski premierni, dobrodelni, vun-s-hudiča izvedbi. Letvica bo bojda postavljena hudo fejst visoko, saj bosta StandUpLent odprla Srđan Olman in Andrija Dabanović, balkanski fultrefer tandem. In še namig za zadnji večer: čisto posebni Kriplov zagovor. Domači adut!

10. Vladekov abraham je za ovinkom. Pa ne njegov, vsaj ne rojstnodnevni, tega je Vladek praznoval zdaj že davnega leta 2003. Ko je nastopil na Jurčkovem odru, kakopak. Še tam, kjer so se koncerti poslušali z mosta. Ne ne, drugi abraham imamo v mislih. Vlado Kreslin je doslej nastopil – pel ali igral – že 48-krat na Festivalu Lent. In letos (sreda, 28. junij) pride spet na Glavni oder, kjer je lani zdrdral hit na hit in z domačinko Nino Gvardjančič pokazal: Namesto koga roža cveti.

11. Aleluja, letmigoooo, bismilah! Priznamo, zares priznamo. »Glavni oder je bil zelo, zelo, zeeelo blizu temu, kar je bil, kadar je plaval na Dravi. Zakaj? Zavoljo občinstva! Zavoljo energije!« smo po Rock operi zapisali lani, ko je gostoval Zbor in orkester Opere Srbskega narodnega gledališča Novi Sad z Big Bandom. Nekaj, kar tisti, ki so jim rock opere, kaj šele Queen, blizu, res požirajo. To pa bo (drugi) petek!

12. Oder Minoriti – Nova KBM prvič: Božo Vrećo. Očitno je tridesetka pustila svoje posledice. Dobre posledice. Epske posledice. Lani smo Oder Minoriti – Nova KBM odprli z Laibach. Na prvi dan, prvi večer. In letos? Gremo po stopinjah mednarodne, odmevne, epske kvalitete. Spet na prvi večer. Božo Vrećo je tisti, ki je povsem svojstveno preizprašal sevdalinke. Modernost še nikdar ni bila tako moderna na tako tradicionalno podlago. Z mednarodno zasedbo. Ko se bo nekdaj gledalo, »kaj vse smo imeli na Lentu«, bo ime Božo Vrećo zapisano na zelo vidnem mestu.

13. Peter Gabriel, potem pa na Lent: Manu Katche! Še v petek, 25. junija, bo igral s Petrom Gabrielom v Dublinu. Ja, tistim Petrom Gabrielom. Ni pomota. Nato pa Manu Katche s svojo zasedbo The Scope pride naravnost k nam. V Maribor, na Lent. On in njegovi neponovljivi bobni. Drugič, točno deset let je od norega koncerta, ko je JazzLent domoval na Starem radiu. Sreda, 28. junij, je torej zabeležen v urniku poznavalcev. O, ja.

14. JazzLent šus: Jabolko, drevo in priimek Kuti. Zgodba, ki se bere kot roman, ki bi moral biti film. Ne, ne samo zato, ker je dal nekaj takega, še bolj grozljivega, njegov oče Fela. Tudi Seun Kuti se je podobno znašel v navzkrižju z oblastmi v Nigeriji, se komaj izognil zaporu in – šel na turnejo. Naša ekipa daje roko v ogenj, da gre za prvo ime afrobeata in tisti žur, ko boste pozabili, da je četrtek. In še nujno: letošnji vodja JazzPodija je Kristijan Krajnčan! Zabučale bodo goreeee!

15. Oder Minoriti – Nova KBM: hahahaha! Ura je tam nekje ... Malo pred deveto. Če še kdo okleva, ga tam ni. Pa tudi, če bi bil. Po navadi je komaj še kak sedež. Ko pride na največji osediščeni oder našega festivala za tri večere komedija, so večeri naenkrat prekratki. Tradicija, ki se tako udobno počuti v Minoritih. Tradicionalno bosta komediji na prvo in drugo soboto, ko si bomo najprej pripeli pasove, potem pa za skoraj dve uri poleteli z Boeing Boeing, nato pa v soboto v poldrugi uri prežvečili Ljubezen gre skozi želodec. In, potem, na torek, tisti dan, ko po navadi Festival Lent potrebuje ultimativni zagon, pride on. Ker … ja. Ker mora. Ker drugače ne gre. Ker je lani povedal najboljši predvolilni vic. Tadej Toš!

16. Obletnica z velikim O: 35. Folkart! Ko smo lani proslavljali tridesetko, se je našla ekipa, ki nam je povedala, kako je bilo, ko so tridesetko imeli že oni. Pred nami. Pred festivalom. Ker so sami festival. Tisti festival, iz katerega je vse zraslo. In letos ima prav ta festival častitljivih 35 let! Od otvoritvene velike povorke od Glavnega trga do Trga Leona Štuklja (torek, 27. junij) pa do velikega zaključka, ki bo letos na Glavnem odru (sobota, 1. julij), bomo gostili skupine iz Bolgarije, Češke, Indonezije, Srbije, Zimbabveja in, kakopak, Slovenije. Pestro, pisano, bogato bo!

17. Anaaaaa Desetnicaaa! Spet pride, spet kar za štiri dni, in sicer od nedelje (25. junij) do srede (28. junij). In spet bo, ker je zvita lepotica, ulično zavila na nov trg: tokrat na Trg svobode. V torek (27. junij) pride trg, morda pa celo znanega kođaka, zakuriti Orakelj, aja, pa morda imamo letos najboljše ime predstave v naši 31-letni zgodovini: Milena Zupančič v tej predstavi ne igra. Vstopnine ni, ure so malenkost premične, toda zagotovo se bomo našli, kajne?

18. Oder, kjer je vse majhno – veliko! Oder Triglav. Oder v parku. Mini Woodstock. Promenada vseh promenad. Stičišče preteklosti in prihodnosti. Oder, kjer lahko ropotajo bobnarji. Oder, kjer Big Band Cerknica z Ano Bezjak napolni Mestni park z zimzelenimi melodijami. Na nivoju. Vedno. Tisti oder, kjer je dobrodošlo vse in vsakdo. Dopoldanski koncerti so ob 10.30, večerni pa ob 19.00.

19. Najbolj kreativen kamp vseh časov: Art kamp. Vsak dan. Vsako jutro. Vse, vsi, vsak. Od devetih zjutraj do trinajste in od šestnajste do dvajsete zvečer. Zeleni festival ustvarjalnosti za družine in otroke vseh starosti.

20. Otroški program: 18.30 je ura vseh ur! Risanke so ... Ne, ne. Niso. Ne risanke, temveč večerni otroški program v Vetrinjskem dvoru. Vsak dan od 18.30 dalje. Vabljeni vsi. Ampak res vsi. In, ja, sodelovanje je za-že-le-no. Še posebej luštno zna biti, ko bosta Jan in Boštjanpričarala Glasbe sveta (torek, 27. junij).

21. Afterji so postali čisto neka nova zver. Lanski ciklus After na Minoritih je dobil ne le neko novo preobleko, ampak čisto nov način sobivanja. Je kdo, ki ni plesal, igral, skakal, pel? Pa vsi jam sessioni, pa vsa naključna sodelovanja? Pa tisto, ko je bil After za prvi in zadnji večer razprodan daaaavno vnaprej? Zatorej, da ne bo potem, ni vedela: vstopnice po 5 EUR se lahko kupijo vnaprej. Tudi tukaj.

22. Živa, živa(hna) dvorišča. Kako morda še najbolj(e) vemo, da se je Lent res začel začel? Tam in tako. Na Vojašniškem trgu 6 in Krekovi ulici 4. Tam, kjer živo zaživi v živo za živo. Na Živih dvoriščih! Od tega, Kako je bilo, ko še ni bilo telefonov, prek Partljičevega Maribora do akustičnega dvorišča.

23. Marko ni nikdar zares odšel. Neučakani pa smo že od nekdaj. Saj drugače niti ne znamo. Zato smo že 8. junija v Obratu na Trgu Revolucije 9 odprli razstavo v čast, slavo in zapuščino Marku Breclju, tistemu unikatnemu posebnežu, ki ni nikdar zares odšel. Ja, Lent se spominja. Ne, Lent nikdar ne pozabi.

24. Plesni Lent pred Lentom.Odprta plesna scena je tista, ki nas zdaj že tudi tradicionalno uvede s tridnevnim programom v Lutkovnem gledališču Maribor. Torek, sreda in četrtek, ko je Lent že skoraj Lent in v bistvu tudi je.

25. Bodoča liga prvakov klasike: Salon glasbenih umetnikov. Ko z leti prečesamo, kdo vse je rosno mlad nastopil v Dvorani Union v sklopu Salona glasbenih umetnikov, nam skoraj steče kakšna solza. Pa še kaka kapljica potu, vrednega potu, ko si s klasiko in z resnimi talenti odpočijemo, napolnimo in obogatimo ušesne brbončice.

26. Trije obrati StopTrika.Prvi (petek, 25. junij), drugi (sobota, 26. junij) in tretji (nedelja, 27. junij). Stoptrik animacije lahko letos najdete v Obratu na Trgu revolucije 9! Takoj čez most!

27. Dokudoc: Češke sanje! Vselej pride nekje od zadaj, ampak nikdar v ozadju. Sploh pa ne s filmom Češke sanje (2004). Uh, če tega niste videli? Kako smo se ljudje še pred družbenimi omrežji (samo)nasankali? Potem si začrtajte: nedelja, 25. junij 2023, ob 22.30 v Obratu. Sledi pogovor po filmu, naslednji dan pa še film Izginjanje v Lutkovnem gledališču Maribor.

28.Vstopnina? Je, ampak marsikje pa ni. Maaarsikje. Okej, Glavni oder, Minoriti – Oder Nove KBM, Sodni stolp, After in StandUpLent imajo vstopnino. Ampak vse ostalo pa je brezplačno! Ne, vstopnine ni. Zato je Festival Lent tudi med vami: Pozor! Muzika na cesti na izbrane dni na Grajskem trgu, pa spremljevalni program na KMŠ Odru in KUD Coda večeri, pa seveda vsi dogodki v parku in še in še in še.

29. Pozoooooor! Muzikaaaaa! In to na cesti, no, bolj na trgu. Tisti cikel, ki smo ga uvedli predvsem zato, da pooseblja naš osnovni migetavi kar-bo-pač-bo duh. Letošnja sezona Pozor! Muzika na cesti bo imela pet epizod. Še posebej nas zanima, kaj bo iz Grajskega trga nastalo, ko bo že ob 19. uri udarila polnočna strela z Midnight Lightnin'.

30. Miza mizi miza: GT22! Ovinek, kjer ne veš, ali je popoldan ali že počasi večer. Lokacija nad Lentom, ki je Lent in ni Lent. Je pa tudi ciklus prireditev Miza, kjer GT22 premišljuje večinoma sebe. Nadaljuje, kjer so končali lani, zato bo Boki Bom Bat Eržen prvi na sedmi mizi.

31. Ure, termini, kdaj? Ultimativnega vodiča, kdaj na Festival Lent, ni. In ga tudi nikdar ni bilo. Res. Ni-ko-li. Lentanje je spontanost najboljše sorte. Uradno sicer začenjamo ob devetih zjutraj v Art kampu, zaključujemo pa po 23. uri na Afterju. In vmes? Po izbiri, po želji, po navdihu! Program najdete tukaj.

In ker je lentanje širokogrudno in dobrohotno, evo, še en dodatni razlog. Častimo.

Spremljevalni KMŠ + CODA program spremlja hrabre! Omenimo še enkrat: KMŠ Oder se seli na Teraso Mariboxa, kjer bodo med drugim nastopili Batista Cadillac (sobota, 1. julij), KUD Coda pa bo v Vetrinjskem dvoru po StandUpLentu (p)ostala tisti prostor za muzikalno druženje.

Piše Jaša Lorenčič.