Unikaten muzikal!

V ┼íolskem letu 2017/18 je O┼á Gustava ┼áiliha ponovno zbrala mo─Źi in se opogumila za novo ustvarjanje, nov izziv in navdih ter v sodelovanju s Hramom kulture Arnolda Tovornika Selnica ob Dravi pri─Źela z izvedbo novega muzikala za osebe s posebnimi potrebami. Predstava je ┼że njihov drugi unikaten in edinstven dogodek v Sloveniji s populacijo oseb s posebnimi potrebami, ki na odru odli─Źno predstavljajo svoje dramske, glasbene in plesne sposobnosti.

Muzikal je unikaten tudi zaradi avtorske glasbe in besedila, nakita, ki so ga u─Źenci in u─Źitelji na┼íe ┼íole ro─Źno oblikovali, tudi rekviziti in deli kostumov so ro─Źno delo njihovih u─Źencev in u─Źiteljev. Premieri bo v nadaljevanju sledila ┼íe izdaja slikanice in knjige za pred┼íolske in osnovno┼íolske otroke.

Vsebinsko in tematsko je muzikal osnovan po motivih ameriških staroselcev o dekletu, zaljubljenem v zvezdnega princa.

O zgodbi

Neko─Ź je v plemenu ameri┼íkih staroselcev ┼żivela mlada deklica. Nekega dne je od┼íla od doma, dale─Ź v prerijo, da bi nabrala plodove kaktusa. Ko je zapu┼í─Źala prerijo, je sonce ┼że zahajalo in na nebu so pri─Źele ┼żareti prve zvezde. Ena izmed njih je ┼żarela mo─Źneje od vseh in zdelo se je, da je od vseh zvezd najbli┼żje zemlji. Dekle je imelo ob─Źutek, da ji zvezda me┼żika. Tisto no─Ź je sanjala o tej zvezdi in sanje so ji povedale, da je ta zvezda dom lepega, postavnega in mo─Źnega prebivalca neba. Naslednji dan je od┼íla v prerijo nabirat plodove kaktusa in ponovno je opazovala zvezdo, kako ji me┼żika. Vedela je, da je to zvezdni mladeni─Ź. Sedem dolgih dni je hodila v prerijo in prav vsako no─Ź je sanjala o prelepem zvezdnem mladeni─Źu. V sanjah je sli┼íala njegov glas, ki ji ┼íepeta o ljubezni. A mladeni─Ź se ji na njeno ┼żalost na zemlji ni mogel pridru┼żiti. Tudi sama ga ni mogla obiskati na njegovem zvezdnem domu.

Deklica je bila zaljubljena, obenem pa zelo nesre─Źna, saj je bila tako dale─Ź od svojega ljubega. Njena bole─Źina je bila tako mo─Źna, da si je za┼żelela umreti. Obiskala je staro plemensko ─Źarovnico in jo vpra┼íala, kako naj umre tako, da se bo lahko pridru┼żila svojemu ljubemu na zvezdi. Starka ji je zvarila mo─Źan zeli┼í─Źni napoj in naro─Źila deklici, da ga popije. Deklica se je spremenila v ─Źudovit grm, ki ga ┼íe nih─Źe v preriji nikoli ni videl. Zvezdni mladeni─Ź si je ves ─Źas ┼żelel biti s svojo deklico. Nagnil se je proti njej tako dale─Ź, da se je rob zvezde polomil. Zvezdni delci so se razbili v prah in potresli grm s svojim srebrnim sijem. In to─Źno na tistem mestu, kjer se je zvezdni prah dotaknil grma, so zrastli vijoli─Źni cvetovi. Zvezdni mladeni─Ź in deklica sta bila kon─Źno zdru┼żena. Grm s srebrnimi listi in vijoli─Źnimi cvetovi so ljudje poimenovali vijoli─Źni ┼żajbelj.


OŠ Gustava Šiliha

Location

Accessibility(CTRL+F2)
color contrast
text size
highlighting content
zoom in