Razkrivamo novosti, predstavljamo nastopajoče, obhajamo obletnice ter privabljamo nove pokrovitelje - vse podrobnosti razkrivamo v sredo, 9. maja!

Festival Lent je DOŽIVETJE

Festival Lent, največji multikulturni in multižanrski poletni festival v tem delu Evrope je veliko več, kot zgolj še en poletni festival. Je doživetje kulture, druženja, uživanja v preverjenem in odkrivanja novega. Doživetje gostoljubja in kulinarike. Doživetje živahnega, odprtega in prijaznega mesta, ki devet festivalskih dni in noči vabi na svoje trge in ulice, kjer s sleherno od svojih prireditev vrača ljubezen vsem, ki ga imajo radi ter s pisanim sporedom raznovrstnih, a skrbno izbranih doživetij ponuja nešteto priložnosti za trenutke, ki se za vselej zapišejo v spomin.

Festival Lent ne stavi zgolj na zvezdniška imena in razprodane avditorije. Mariborčanom in obiskovalcem želi ponuditi več kot le časovno omejen obisk dogodka, po katerem se takoj vrnemo v ustaljene tirnice vsakdana. Verjamemo, da je srečevanje in druženje v živem, prijaznem mestu in kvalitetno preživljanje časa v krogu prijateljev ali družine tista dodana vrednost Festivala Lent, na katero v družbi, zaznamovani z diktatom komerciale, vse prepogosto pozabljamo.

Prav zato želi Festival Lent s svojo pestro in zaokroženo ponudbo tako kulturnih kot tudi kulinaričnih in drugih doživetij spodbujati in povezovati vse, ki lahko kakor koli doprinesejo k dvigu kvalitete življenja v našem mestu. Želi povezati akterje na področju kulturne in turistične ponudbe mesta, da bi s skupnimi močmi razvili celovit in uspešen turistični produkt, ki bi mestu zagotovil preboj na evropski turistični zemljevid, vsem, ki v njem delamo in živimo pa trajnostne gospodarske učinke.

Ekipa Festivala Lent pa seveda tudi letos ostaja zavezana svojemu poslanstvu: čim širšemu občinstvu omogočiti dostop do kakovostnih prireditev ter umetnost in kulturo iz zaprtih dvoran prenesti na prosto, na mestne ulice in trge. Zato letos festivalsko dogajanje še nadgrajujemo in razširjamo!

Festival Lent je ŽIVAHEN DAN

Da na mestnih trgih in ulicah ne bo živahno le ob večerih, temveč bodo v festivalskem ritmu utripali tudi dnevi, smo razvili nov programski cikel, katerega dogodki se bodo odvijali dopoldan ob 11. in popoldan ob 17. uri.

Pozor! Muzika na cesti! je niz uličnih prireditev, ki bodo dan v mestu poživljale z nastopi glasbenikov najrazličnejših žanrov, od jazza do rocka, od klasike do elektronske glasbe.

Z izvirno in kakovostno glasbo, ki ne prisega na komercialne zakonitosti, bodo živeli Poštna in Gosposka ulica ter Grajski trg, ad-hoc nastopi uličnih glasbenikov pa bodo presenetili tudi v drugih kotičkih mesta in mimoidoče vabili, da se vsaj za hip ustavijo in užijejo trenutek. Prizorišča boste prepoznali po prometnem znaku, ki bo namesto na nevarnost opozarjal na priložnost za prijetno doživetje in druženje.

Festival Lent je NEPOZABNA NOČ

Festival Lent 2018 se vrača na Dravo! Plavajoči Glavni oder, simbol festivala, bo ponovno gostil nabor prireditev, ki bodo zadostile tudi najzahtevnejšemu okusu.

Novi oder bodo krstili baletniki SNG Maribor z baletom Labodje jezero (22. 6.), mojstrovino Petra Iljiča Čajkovskega, ki velja za najbolj priljubljeni beli balet vseh časov in doživeti ga na prostem, na gladini Drave, v kateri se zrcalijo odrske luči, bo nepozabno!

Obiskovalci po vsem svetu z enakim navdušenjem opisujejo tudi nastop največjega romskega godalnega korpusa na svetu: Romskega simfoničnega orkestra iz Budimpešte: 100 violin (23. 6.). Violinski virtuozi, katerih posebnost je igranje brez not, saj imajo glasbo zapisano v svojih genih, so svetovna atrakcija, ki obljublja enega festivalskih vrhuncev. Enako lahko trdimo za nastop legendarnega Plavega orkestra, ki bo tribune ob velikem odru na noge spravil na večer praznika (25. 6.), nepozabni doživetji na Dravi pa prinašata tudi koncerta prekmurskega trubadurja Vlada Kreslina z gosti (27. 6.) in panonskega mornarja Đorđa Balaševića (29. 6.), tokrat v akustični izvedbi, dveh starih prijateljev, ki poslušalce vselej navdušita, s svojo nostalgično melanholijo pa tudi vselej znova ganeta do solz. Do solz pa se bomo tudi nasmejali! Tadej Toš (28. 6.) bo s svojimi pikrimi kot vselej poskrbel za vihar smeha in z njim razburkal Dravsko gladino.

V ponovno vrhunskem programu letošnjega festivala velja omeniti še nastope Jadranke Juras (22. 6.) in Katalene (23. 6.) na priljubljenem Jurčkovem odru, legendarnih Pankrtov na PIŠE SE LETO (22. 6.), Gorana Bare & Majk (23. 6.), Bad Manners (24. 6.) in Uncla Franka (26. 6.) na Večerovem odru, ter seveda jazzovskih poslastic. Pri teh na prvem mestu omenimo legendarnega soustanovitelja znamenitega Buena Vista Social Cluba, Juana De Marcosa, s svojo zasedbo Afro-Cuban All Stars (27. 6.) – »kdo je kdo« na področju vročih kubanskih ritmov. Švedski kitarski virtuoz, nominiranec za prestižnega grammyja Ulf Wakenius se bo predstavil s korejsko zvezdnico svetovnega formata, vokalistko Youn Sun Nah (28. 6.). Mariborčan Marko Črnčec, ki na noge dviguje New York, bo predstavil Big Band RTV Slovenije (25. 6.). Omenimo še Richarda Bono (26. 6.), ki ga je Los Angeles Times navdušeno primerjal z Joaom Gilbertom, tu pa so še malijski kitarist Vieux Farka Toure (29. 6.), ki ga kritiki laskavo imenujejo kar Hendrix Sahare (morda se ga spominjate z odmevnega otvoritvenega koncerta svetovnega nogometnega prvenstva v Južni Afriki), ter mojstri psihedeličnega soula iz San Francisca, Monophonics (30. 6.). Vsi bodo nastopili na Jazzlentu, na Odru Minoriti. Eden najbolj priljubljenih kotičkov bo po koncu programa tudi letos gostil legendarne Afterje na Minoritih (letos jih bodo s svojimi seti začinili Dj-ji iz Slovenije, Srbije, Francije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije; Rocca, Jazzmate, Saint James, Pepi Jogarde, Roman Rauch in Dusty), v Minorite pa vabijo tudi komedije Županova Micka (22. 6.), Tvoj bodoči bivši mož (23. 6.) in Dekliščina (24. 6.).

Ljubitelji klasične glasbe bodo na svoj račun prišli v eni najbolj akustičnih dvoran Evrope, Dvorani Union, na Salonu glasbenih umetnikov. V prijaznem hladu Vetrinjskega dvora bomo poskrbeli za najmlajše pa tudi za ljubitelje stand-up komedije, festival uličnega gledališča Ana Desetnica pa bo smeh kot vselej trosil po mestnih ulicah in trgih. Med nastopi uličnih gledališč velja posebej omeniti ognjeno predstavo The last Symphony (27. 6., Rotovški trg) nizozemske Compagnie Doedel.

Mladinin oder ponuja drzno raziskovanje glasbenih izrazov sedanjosti in prihodnosti, ki med drugim prinaša slovenski debi enega največjih britanskih talentov basovske elektronike Oliverse, prvi mariborski nastop raperke Sassje, priljubljeno oddajo RH202 v živo in MRFY, enega najbolj vročih slovenski bandov ta hip. Mladinin oder je tudi sinonim za odlične klubske zabave in pravi naslov za vse, ki nore festivalske noči radi pospremijo v jutra.

FOLKART, predhodnik Festivala Lent, je JUBILANT

Festival Lent 2018 bo v znamenju 30. jubileja festivala Folkart. Folkart je festival, ki je pred tremi desetletji s svojo aktivacijo dotlej opuščenega Dravskega nabrežja začel zgodbo o kulturi kot motorju za oživljanje mesta, torej zgodbo, ki jo že 26 let nadaljuje in tudi letos uspešno piše Festival Lent. Mednarodni CIOFF® folklorni festival Folkart, ki se je v svetu uveljavil kot eden najprestižnejših, bo ob svojem prazniku ponovno gostil vrhunske folklorne skupine sveta. Doživeli bomo strasten tango Argentine, skrivnostno zgodovino Inkov iz Peruja, vroče ritme črnega kontinenta iz Kenije, prvič se nam bo predstavila nomadska, južnosibirska Republika Tuva (avtonomna republika Ruske federacije), zasanjala nas bo poduhovljena Indonezija, razvnela pa vedno prepričljiva in strastna Srbija. Seveda bo z nami tudi naša prelepa Slovenija.

Festival Lent je OKNO V SVET 

Festival Lent in Folkart mesto Maribor odpirata svetu in širita naša obzorja, sta torej mestno okno v svet. S svojim premišljenim programom in izborom nastopajočih v naše mesto pripeljeta umetnike iz vsega sveta, tudi iz tistih njegovih kotičkov, ki sicer le redko najdejo prostor na komercialnih odrih. V času Festivala Lent Maribor resnično postane svet v malem in prijazen dom, ki živi in utripa s pisano množico jezikov, kultur, ustvarjalnih pristopov, glasbenih in umetniških žanrov. Tako festival ne le vzpodbuja temveč tudi aktivno oblikuje in razvija kulturo sprejemanja in medkulturnega sodelovanja, Mariborčani in obiskovalci Festivala Lent pa gradijo pot k odprti družbi in medkulturnem sobivanju.

Festival Lent je RADOVEDNOST IN USTVARJALNOST

Festival Art kamp je postal priljubljeno festivalsko zbirališče družin in vseh, ki v Festivalu Lent vidijo priložnost za igro, kreativnost, spoznavanje novih veščin in seveda druženje v prijetnih senci stoletnih dreves. Letošnji program v skladu z letom kulturne dediščine obuja pozabljene običaje in rokodelske obrti ter predstavlja njihove mojstre. Še posebej (in ponovno) tudi letos s pobudo »festival z manj odpadki« stavi na okolju prijazen življenjski slog. Z načrtnim spodbujanjem zbiranja, sortiranja in recikliranja odpadkov s pomočjo ekoloških otokov, ki ga uresničuje skupaj z Mestno občino Maribor in podjetjem Snago, je Art kampu in njegovim obiskovalcem lani uspel pravi podvig: »ustvarili« so kar za tono odpadkov manj kot v preteklih letih in se tako približali končnemu cilju: postati prireditev brez odpadkov (Zero Waste). In še ena dobra novica; v zelenem objemu mariborskega mestnega parka se bomo čez vikende družili skozi vse poletje, vse do 2. septembra.

Festival Lent je GURMANSKI RAJ

Na 8. Sladolentu bo nastopilo 30 slovenskih chefinj in chefov. Po trije med njimi bodo v družbi vrhunskih slovenskih vin vsak večer predstavili avtorske jedi ulične prehrane, ki jih vsako leto ustvarijo posebej za Sladolent. Med njimi najdemo mednarodno znana imena, kot so Tomaž Kavčič (Gostilna Pri Lojzetu, Zemono), Janez in Tomaž Bratovž (JB Ljubljana), David Vračko (Mak, Maribor), Grega Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota), Uroš Štefelin (Vila Podvin, Radovljica), Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž), pa tudi številne mlade kuharske mojstre, ki jim Sladolent ponuja čudovito priložnost, da zasijejo.

Festival Lent je SODELOVANJE

Festival Lent je festival povezovanja in sodelovanja. Ob ekipi Narodnega doma Maribor ga soustvarja na desetine društev, nevladnih organizacij, zavodov, prostovoljcev, prijateljev in podpornikov festivala: Društvo Hiša!, Zavod MARS Maribor, Ustanova fundacija sonda (GT22), Kooperativa Peron, Združenje Gramofonoteka, Društvo Poštna, Jazz klub Satchmo, Klub mariborskih študentov, Zavod Etnika, MKC Maribor, KGB, KUD Študent, Šola okusov, KD Branik Maribor, Šahovska sekcija DU Maribor Tabor, ŠRC Ra-ta-ta, ŠD Tenis na mivki Domžale, Veteransko košarkarsko društvo Štajerska, Agencija Mopa, Maribor, Študentski svet Univerze v Mariboru, Jet ski klub Miklavž, Potapljaško društvo Maribor, Remax Maribor, KUD BorzaDPZN, Zavod uho; oko, Centralna postaja

Sodelovanje in izmenjava znanj, izkušenj in dobrih praks je edina prava pot razvoja Maribora in njegovih potencialov, še posebej na področju razvoja kulturnega turizma. Ob tem seveda ne smemo zanemariti velike vloge pokroviteljev festivala.

Najpomembnejši med njimi, brez katerega doživetja Festivala Lent 2018 ne bi bilo, je

Zavarovalnica Sava, novi glavni generalni pokrovitelj Festivala Lent.

»V Zavarovalnici Sava s ponosom podpiramo odlične projekte. V letošnjem letu smo ocenili, da lahko okolju, v katerem delujemo, vrnemo z generalnim pokroviteljstvom Zavarovalnice Sava nad Festivalom Lent. Verjamemo, da bo letošnji projekt festivala v Mariboru eden od najuspešnejših v zadnjih letih, zato smo se tudi odločili za povečanje sponzorskega vložka. Vsem željnim glasbe, plesa in kulturnih užitkov želim skupaj s sodelavci prijetno zabavo v mestu ob Dravi,« je povedal David Kastelic.

Veseli in ponosni smo, da je vodstvo druge največje zavarovalnice v regiji prepoznalo Festival Lent kot tistega partnerja, s katerim lahko najbolje in najučinkoviteje izvaja svoje poslanstvo na področju družbene odgovornosti in vrača okolju, v katerem posluje, tke tesne vezi z lokalno skupnostjo in zavarovanci ter izpostavlja kulturo kot vrednoto, ki življenje ne le plemeniti, temveč je zanj nepogrešljiva, kot je Festival Lent nepogrešljiv za Maribor.

Saj veste, poletje v mestu se prične s Festivalom Lent. Doživimo ga skupaj! Odkrivajmo in uživajmo, preizkusimo in okusimo, srečajmo in delimo srečo. Lentajmo!