V sodelovanju
s častno konzulko Republike Litve v Republiki Sloveniji, go. Nevenko Leban Orešič,
s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor
in z Društvom harfistov Slovenije.

Častna gosta koncerta sta predsednik državnega zbora Republike Slovenije, gospod Dejan Židan, in Veleposlanik Republike Litve na Dunaju, nj. eksc. gospod Donatas Kušlys


PETER NOVAK SMOLIČ
je prve korake v svet glasbe naredil v Glasbeni šoli Trebnje, nadaljeval na Konservatoriju za glasbo Jurij Slatkonja v Novem mestu in leta 2014 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer kompozicija in glasbena teorija. Dirigentsko se je izpopolnjeval pri Milivoju Šurbku, Sebastjanu Vrhovniku, Mattiju Hyökkiju in Garyu Gradenu. Aktiven zborovodja je skoraj 15 let in v tem času je vodil že kar nekaj zasedb (Vokalna skupina TEMPUS, MePZ župnije Dobrnič, MePZ župnije Ljubljana – Podutik, APZ Risto Savin in od septembra 2017 Mešani mladinski pevski zbor Konservatorija Maribor). Bil je tudi asistent dirigenta APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in kot gostujoči dirigent sodeloval z MePZ Obala iz Kopra. Od leta 2016 je profesor glasbeno teoretičnih predmetov na umetniški gimnaziji Konservatorija Maribor.

DRUŠTVO HARFISTOV SLOVENIJE
je bilo ustanovljeno v Velenju leta 1995 in vse ustanovitve do danes je njegov predsednik profesor harfe na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, Dalibor Bernatović. Društvo je neprofitno združenje, ki prireja brezplačne koncerte, seminarje, srečanja in druge učno-vzgojne dejavnosti, namenjene mladim, šoloobveznim otrokom, dijakom in študentom harfe, pomaga pri organizaciji in izpeljavi donacij za mlade upe ter dodatnemu usposabljanju njihovih učiteljev in profesorjev.

V letu 2018 so s pomočjo gospe One Čepaityte Gams navezali stike z litovskimi harfisti v Vilni in izvedli izjemno uspešen in odmeven seminar (prof. Dalibor Bernatović) in koncert mlade članice društva harfistov in dijakinje Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Leto Križanič Žorž. Z njo se bo na današnjem koncertu predstavil tudi nekdanji dijak Konservatorija Maribor, sedaj pa študent zagrebške Akademije za glasbo, harfist Brin Bernatović.

Na univerzi v Vilni so spoznali njihov način dela in poučevanja na glasbeni in baletni šoli, ki je ena najboljših v regiji. Takrat so se odločili, da v letu 2019 prijateljstvo dveh kultur in dveh držav EU, poglobijo in predstavijo na Festivalu Lent glasbo, mojstrska dela in nastopajoče iz obeh držav.

BRIN BERNATOVIĆ
je študent 3. letnika Akademije za glasbo v Zagrebu pri prof. Diani Grubišić Ćiković. Star je 21 let, harfo pa je začel igrati pri svojih 7 letih. Glasbeno pot je začel na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri svojem očetu Daliborju Bernatoviću, kjer je tudi končal srednjo šolo. Brin je zmagovalec mnogih tekmovanj. Do sedaj se je udeležil 8 državnih in 12 mednarodnih tekmovanjih. Skupaj je kot solist prejel 15 zlatih plaket, 17 prvih nagrad, 1 tretjo in 1 četrto nagrado, ter kot član dua harf tri prva mesta. Na kar 4 tekmovanjih je dosegel maksimalno število točk, torej 100.

Marljivo delo ga je nagradilo s priložnostjo da je kot solist nastopil s simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor ter Muzičke Akademije Zagreb; nastopil pa je tudi kot solist s profesionalnima orkestroma: simfoničnim orkestrom SNG Maribor ter priznanim godalnim komornim orkestrom „I Virtuosi Italiani“ v Veroni, kar si mlad umetnik šteje v veliko čast.

Brin veliko koncertira in nastopa kot solist ter član komornih zasedb tako v Sloveniji, kot tudi preko meja. Aktivno se udeležuje mojstrskih tečajev domačih umetnikov, kakor tudi tujih, ter igra z raznimi mednarodnimi študentskimi orkestri doma in v tujini.

MeMPZ KONSERVATORIJA MARIBOR
Zgodovina zborovskega udejstvovanja na Konservatoriju Maribor sega v leto 1945, ko je bil na takratni Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor ustanovljen Dekliški pevski zbor. V obdobju največjih uspehov je Dekliški pevski zbor MKUD Herbert Svetel dobil laskav naziv Zlate Mariborčanke. Skozi leta delovanja so zbor vodili Cvetana Priol, Oton Bajde, Aleksander Lajovic, Mira Mracsek, Olga Radetič, Marko Žigon, Stane Jurgec, Ivan Vrbančič, Branko Rajšter, Sonja Kos, Simon Robinson, Robert Kamplet, Viljem Babič in Jasmina Dobaj. Od leta 2017 zbor deluje pod vodstvom Petra Novaka Smoliča. V zadnjih letih zbor deluje v mešani zasedbi, sestavljajo pa ga dijakinje in dijaki umetniške gimnazije. Zbor redno sodeluje s šolskimi orkestri, med drugim z Big Bandom in Godalnim orkestrom Konservatorija Maribor, s katerima je v letu 2011 izvedel koncerte v Lutkovnem gledališču Maribor in mariborski Stolni cerkvi. Leta 2012 je v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 s Simfoničnim orkestrom Konservatorija Maribor izvedel delo mag. Roberta Kampleta, Pogreb pri Svetem Križu. Decembra 2012 je dekliški zbor Konservatorija Maribor izvedel skladbo B. Brittna A Ceremony of Carols s harfistom Daliborjem Bernatovićem. V letu 2015 je mešani zbor sodeloval s simfoničnim orkestrom Konservatorija na slavnostnem koncertu ob 70-letnici Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

KOMORNI ORKESTER UNIVERZE V VILNI
je orkester, v katerem igrajo študenti vseh fakultet Univerze v Vilni. Leta 1979 ga je ustanovil flavtist Paulius Bernardas Koncė. Skupaj še z nekaj začetnimi člani so želeli pestro kulturno življenje Vilne obogatiti še z dodatnimi  komornimi harmonijami in graditi glasbene mostove med akademskim življenjem in ljubitelji glasbe iz vse države in Evrope. V zadnjih štirih desetletjih je orkester ohranil svoje poslanstvo in postal uveljavljen del glasbenega življenja Litve, saj je nastopal v največjih koncertnih dvoranah velikih mest, kot tudi v majhnih oddaljenih vaseh. Orkester je predstavil različne programe v cerkvah in katedralah v Evropi, obiskal Haag, Ženevo, Pariz, Sankt Peterburg, Moskvo, Luksemburg, Riga, Benetke, Budimpešto, Minsk, Rim in Valletto. V letu 2017 je orkester sodeloval na Svetovnem festivalu orkestrov 2017  na Dunaju, kjer je prejel Zlato nagrado in posebno Častno priznanje  žirije festivala ter imel čast igrati v slavni Zlati dvorani Musikverein. Poleg tega je orkester izvedel več različnih glasbenih programov v sodelovanju z najbolj znanimi litvanskimi dirigenti, kot so maestro prof. S. Sondeckis, M. Pitrėnas, M. Barkauskas mnogi drugi; ter s solisti kot so L. Grodnikaitė, A. Krikščiūnaitė, O. Kolobovaitė, J. Gedmintaitė, I. Gaidamavičiūtė. Drug pomemben del ustvarjalne dejavnosti orkestra je nenehno sodelovanje z akademskimi pevskimi zbori Univerze v Vilni, s katerimi so ustvarili izjemne glasbene dogodke, kot je bila npr.  izvedba Mozartovega Requiema decembra 2012 in 2017, v katero je bilo vključenih več  kot 400 pevcev in glasbenikov. Orkester  si je vedno prizadeval tudi za čimbolj bogato zapuščino in je posnel več zgoščenk in avdio posnetkov z najbolj priljubljenimi glasbenimi deli. V zadnjih štirih desetletjih je orkester ne le sprejel veliko novih nadarjenih študentov iz univerze v Vilni, ki so pomagali nekdanjemu ansamblu pri rasti njegove velikosti, temveč tudi ustvarili bogat repertoar. Orkester je morda najbolj znan po svoji široki in barviti paleti brezčasnih in čudežnih baročnih mojstrovin, a so skozi leta sodelovali tudi pri različnih kulturnih projektih iz obdobja romantike ali izvedbah zanimive sodobne glasbe mladih skladateljev. Komorni orkester univerze v Vilni, ki v letu 2019 praznuje 40. obletnice svoje glasbene poti, je še vedno poln ustvarjalne energije in z veseljem prinaša nove melodije svojemu občinstvu.

Umetniški vodja in dirigent orkestra je prof. Paulius Bernardas Koncė, zelo dejaven v orkestru je tudi dirigent Modestas Jankūnas, koncertni mojstri pa so Lukas Jonušis, Laurita Klimkaitė, Martynas Vytas in Kornelija Giedrikaitė.

ULA AURELIJA GAMS
obiskuje 5. razred klavirja pri profesorici Moniki Vehovec na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju. Uspešno se udeležuje državnih (TEMSIG) in mednarodnih (Slovenija, Italija, Litva) tekmovanj, je prav tako vpletena v različne druge pianistične projekte, veliko nastopa, igra tudi v komornih zasedbah, redno se udeležuje seminarjev za mlade pianiste in tudi poletnih klavirskih šol. Ula ima korenine tudi v Litvi – njena mama prihaja iz Vilne in je nekoč igrala v Komornem orkestru Univerze v Vilni. S tem orkestrom je leta 2018 v Vilni uspešno nastopila tudi Ula, izvajala je Mini koncert litovskega skladatelja J. Andrejevasa. Tudi sicer zelo rada izvaja glasbo litovskih avtorjev in tako v Sloveniji promovira nam manj poznano litovsko glasbeno kulturo.

LETO KRIŽANIČ ŽORŽ
je svojo glasbeno pot začela s sedmimi leti na Glasbeni šoli Jesenice. Je dijakinja 3. letnika Konservatorija za glasbo in balet v Mariboru pri profesorju Daliborju Bernatoviću,  vzporedno se šola na Državnem konservatoriju Jacopo Tomadini v Vidmu v Italiji pri profesorici Patrizii Tassini. Poleg šolanja se udeležuje mojstrskih tečajev pri svetovno uspešnih koncertnih harfistih in pedagogih. Ob solističnih nastopih sodeluje tudi s simfoničnim orkestrom Glasbene šole Jesenice, revijskim orkestrom Konservatorija v Mariboru, v različnih komornih zasedbah ter z vokalnimi skupinami. Bila je izbrana v simfonični orkester slovenskih glasbenih šol, ki je nastopil na slavnostnem koncertu ob 200-letnici javnega glasbenega šolstva v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Je dobitnica številnih prvih nagrad na državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih. Širšemu slovenskemu občinstvu je postala znana z uvrstitvijo v finale nacionalnega izbora Evrovizijski mladi glasbenik 2018, kjer je nastopila s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

Leto ni predana le muziciranju, temveč tudi plesu. Po desetih letih učenja klasičnega baleta se trenutno ukvarja z jazz baletom. Poleg glasbe svoj mir najde v hribih kot mlada planinska vodnica ter kandidatka za mladega nadzornika Triglavskega narodnega parka.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava