• 17.00 - 21.00
  • Glavni trg
  • Vstopnine ni.

Mestne metamorfoze niso klasična predstava, tudi niso instalacija, razstava, koncert in ne izobraževalni ali mrežni projekt. So povsem nova uprizoritvena umetniška forma, ki v svojih elementih združuje prvine vseh zgoraj navedenih oblik. Grafiti, »street art«, umetnost z obrobja, ki svoje izrazne možnosti realizira na ulici, največkrat pa svoje slikarsko platno najde v degradiranih koščkih mesta, velikokrat postane del urbane vedute mesta, se vcepi v miselnost in ponotranjeni zemljevid prebivalcev mesta. Pridite na grafitarski sprehod po izbranih mariborskih grafitih v središču mesta.

Danes skala, jutri veter!

Mmestne metamorfoze

17.00, Promenada na Lentu
19.00, Gosposka ulica

Mestne metamorfoze niso klasična predstava, tudi niso instalacija, razstava, koncert in ne izobraževalni ali mrežni projekt. So povsem nova uprizoritvena umetniška forma, ki v svojih elementih združuje prvine vseh zgoraj navedenih oblik. Njen cilj je igrivo umetniško poigravanje s »tukaj in zdaj!« urbanega prostora, njena sredstva so učinkovite vizualne podobe, ostri poudarjeni ritmi, zborovske scene, elementi presenečanja, nadrealistični prizori in nepričakovan, topel humor, glavni akter te nove forme pa je samo mesto Maribor.

Izvajalci, prosti fiksnih vlog/likov, dramskih zapletov in vnaprej določenih mizanscen, se pomikajo po mestu, da v samem prostoru in dogajanju – v tem, kar že je – najdejo svoje pozicije in smisel. V stiku z realnostjo virtuozno metamorfirajo, se preoblikujejo iz nemih kipov v valečo se pošast, četico vojakov, parado, navijaški klub ali abstraktno morje teles. Pri tem jim pomaga očem publike skriti režiser, ki s svojo »režijo v živo« določa vsebino, ritem in dramaturški potek akcije.

Predstavljajte si pljusk reke ali piš vetra, kako se vali po ulici in to kar je, spreminja v to kar ni, ampak bo, postaja in vseskozi tudi že je. Odkriva stvari, ki so tako vsakdanje, da jih vsak dan znova nihče ne opazi. Nas popelje onkraj pričakovanj, v stanje zavesti, kjer je svet še nov, svež in neodkrit. Poveže vse v eno in eno v vse.

 

Mi smo mesto!

Samoorganizirane četrtne in krajevne skupnosti - 5 let

18:00 – 21:00, Rotovški trg  

Da skupnost potrebuje prebivalstvo, ki jo sooblikuje po svoji meri tako, da življenje v njej spremlja z odprtimi očmi in ušesi, se o tem pogovarja s svojimi sosedami in sosedi, zna jasno opredeliti, kaj ga muči in kaj si želi ter to tudi skuša udejanjiti, je kristalno jasno. Še posebej v Mariboru, kjer se politike mesta kreirajo mimo nas. Nič se ne vpraša, vse se presliši. Razen ob volitvah - da dobijo naš glas. Pravica do mesta nam je bila odvzeta!

Pet let mineva, odkar so se sosede in sosedje pričeli srečevati na zborih samoorganiziranih skupnosti po Mariboru s trdno namero, da postanejo sogovornik, ki bo s strani izvajalcev politik mesta slišan in upoštevan, vedno - ne glede na barvo in obliko oblasti. V Novi vasi, na Studencih, pa skupaj v MČ Center in Ivana Cankarja, v Radvanju, v Magdaleni, na Taboru in Pobrežju, v Koroških vratih, pa v Kamnici in Pekrah je bilo skupaj izvedenih že okoli 900 skupnostnih zborov, ki jih moderirajo prostovoljke in prostovoljci Iniciative mestni zbor. Vztrajno se gradi zavedanje, da imamo pravico odločati o mestu, odločati o tem, kako se gradi naš skupen življenjski prostor. In da jo moramo izkoristiti, če želimo, da mesto služi predvsem vsem nam, ki tukaj živimo.

Pridite in poglejte, čemu vaši sosedje namenjajo svoj prosti čas!

Vabljene, vabljeni!

 

Punce, kapo dol!

18:00  - 21:00, Glavni trg 7 (Pokrajinski muzej)

Med leti 1971 in 1974, predvsem po zaslugi nogometnega zanesenjaka in trenerja Pepija Kirbiša, je v okviru NK Maribor delovala tudi ženska nogometna ekipa, t.i. ˮVijoliceˮ. Ta manj znani del nogometne zgodovine našega mesta bi želeli predstaviti na razstavi, kot neke vrste poklon g. Kirbišu in njegovim Vijolicam, ki so orali ledino ženskega nogometa v Sloveniji. Po letu 1974, v želji, da Slovenija na področju ženskega nogometa v takratni Jugoslaviji nekaj pomeni, sta se takratna nogometna kluba Olimpija in Vijolice združila v enotni Nogometni klub Ljubljana.

Kot zanimivost: srečanja ženskih nogometnih ekip so se običajno odvijala pred tekmami moških kolegov in tako je NK Ljubljana nastopil tudi pred srečanjem Crvena zvezda : Partizan pred polno beograjsko Marakano, ki je takrat sprejela tudi do 100.000 ljudi. Z veliko verjetnostjo lahko trdimo,  da velja to združeno moštvo za slovensko ekipo, ki je nastopila pred največjim avditorijem v zgodovini slovenskih ekipnih športov.

 

Rajzefirbčni sprehod

Grafitarski sprehod

18:00 , Začetna lokacija: Gosposka ulica 11 (Rajzefiber)

S sprehodi po mestu bomo spoznali zgodbe ljudi, ulic, dvorišč, zgradb in vse ostale skrite kotičke, ki jih tako skrbno skriva naš Maribor. Z Rajzefirbčnimi sprehajalci boste odkrivali ozke ulice, skrita stopnišča, pozabljena dvorišča in zaprašene strehe. Spoznajte Maribor in Mariborčane, ki veljamo za nekoliko trmaste, a vedno gostoljubne, mehkega srca, resne pa vendar hkrati razposajene. Dovolite, da vam odpremo vrata v svoje mesto, ki vas bo znova očaralo.

Grafiti, »street art«, umetnost z obrobja, ki svoje izrazne možnosti realizira na ulici, največkrat pa svoje slikarsko platno najde v degradiranih koščkih mesta, velikokrat postane del urbane vedute mesta, se vcepi v miselnost in ponotranjeni zemljevid prebivalcev mesta. Pridite na grafitarski sprehod po izbranih mariborskih grafitih v središču mesta.

 

Urbani  zarisi

DUM-društvo umetnikov

18:00, Partizanska cesta (na križišču s Titovo cesto)

Serija urbanih koreografij, ki jih je koreografinja in plesalka Mateja Bučar med letoma 2009 in 2016 umeščala v različne javne urbane prostore (Zelena luč, 2010; Parking packing, 2012; Neumestljivi, nedoumljivi, 2013; Zelena miza, 2015), s svojo estetsko opno koreografskih formacij, ritmi vsakdanjih opravil in družabnih ritualov, harmoniziranimi kompozicijami kaotičnih prehodov in nefunkcionalnimi, a smiselnimi koreografskimi komentarji arhitekturnih linij, gledalcu na zabaven način nadene očala, s katerimi lasten kinetični avtomatizem lahko zagleda kot problem.

Urbane koreografije s plesnimi odredi obiščejo mimoidoče in pešce, generične gledalce, ki jih terjajo prijavni obrazci javnih fundacij. S komaj opazno prisotnostjo vdrejo v rutino krajev, ki sicer imajo imena in jih običajno naseljujejo samo hitri prehodi in hipni postanki pred nadaljnjimi opravki. Kadar se gledalec znajde v urbani estetizaciji mesta, se ozre naokoli, saj ga obide tesnoben občutek, da prav vsi okoli njega nastopajo v koreografiji.  Napisal: Rok Vevar

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava