Živo mesto

S sprehodi po mestu bomo spoznali zgodbe ljudi, ulic, dvorišč, zgradb in vse ostale skrite kotičke, ki jih tako skrbno skriva naš Maribor. Letošnja Živa Koroška bo popolnoma namenjena športu. Saj veste kako pravijo: zdrav duh v zdravem telesu in da boste še za nekaj odstotkov bolj zdravi, bomo za vas pripravili čisto pravo športno nedeljo. V zavetrju in pod krošnjami dreves bodo ustvarjale mlade in tiste, že nekoliko bolj uveljavljene generacije umetnikov, se med sabo povezovale, delile znanje in izkušnje in se obenem predstavile vam.

Rajzefirbčni sprehod

Iz totih povedk

11:00 , Začetna lokacija: Gosposka ulica 11 (Rajzefiber)

S sprehodi po mestu bomo spoznali zgodbe ljudi, ulic, dvorišč, zgradb in vse ostale skrite kotičke, ki jih tako skrbno skriva naš Maribor. Z Rajzefirbčnimi sprehajalci boste odkrivali ozke ulice, skrita stopnišča, pozabljena dvorišča in zaprašene strehe. Spoznajte Maribor in Mariborčane, ki veljamo za nekoliko trmaste, a vedno gostoljubne, mehkega srca, resne pa vendar hkrati razposajene. Dovolite, da vam odpremo vrata v svoje mesto, ki vas bo znova očaralo.

V Mariboru se skriva veliko pripovedk. Znanih, manj znanih, starih in prastarih, strašnih, skrivnostnih, zabavnih in veselih. Še pomnite Čevljarčka, Kačjega otoka, Dravske rože, Kačje kraljice in Vilinskega klobčiča, kajne? Pravljični potep prebudi stare ljudske zgodbe in življenja ljudi nekoč. Z njihovo pomočjo otrokom (tudi tistim po srcu) na zabaven, a vseeno poučen način predstavljamo kulturno dediščino našega mesta.

Spoznajte skoraj pozabljene zgodbe mesta, prepustite se pravljičnim bitjem in z njimi odkrijte stare skrivnosti, na katere smo v Mariboru skoraj pozabili. Ta sprehod pripravljajo za vas Vesna Gomboc, Elvis Berljak in Zavod Mars Maribor.

 

Punce, kapo dol!

17:00, Glavni trg 7 (Pokrajinski muzej)

Med leti 1971 in 1974, predvsem po zaslugi nogometnega zanesenjaka in trenerja Pepija Kirbiša, je v okviru NK Maribor delovala tudi ženska nogometna ekipa, t.i. ˮVijoliceˮ. Ta manj znani del nogometne zgodovine našega mesta bi želeli predstaviti na razstavi, kot neke vrste poklon g. Kirbišu in njegovim Vijolicam, ki so orali ledino ženskega nogometa v Sloveniji. Po letu 1974, v želji, da Slovenija na področju ženskega nogometa v takratni Jugoslaviji nekaj pomeni, sta se takratna nogometna kluba Olimpija in Vijolice združila v enotni Nogometni klub Ljubljana.

Kot zanimivost: srečanja ženskih nogometnih ekip so se običajno odvijala pred tekmami moških kolegov in tako je NK Ljubljana nastopil tudi pred srečanjem Crvena zvezda : Partizan pred polno beograjsko Marakano, ki je takrat sprejela tudi do 100.000 ljudi. Z veliko verjetnostjo lahko trdimo,  da velja to združeno moštvo za slovensko ekipo, ki je nastopila pred največjim avditorijem v zgodovini slovenskih ekipnih športov.

 

Športa in iger! Na Koroški

17:00 – 22:00 , Koroška cesta

Letošnja Živa Koroška bo popolnoma namenjena športu. Saj veste kako pravijo: zdrav duh v zdravem telesu in da boste še za nekaj odstotkov bolj zdravi, bomo za vas pripravili čisto pravo športno nedeljo. Cesta, pločniki in skrita dvorišča se bodo spremenili v igrišča, arene, poligone in še kaj. Svoj prostor pa bodo dobili mariborski športniki, ki vam bodo predstavili paleto bolj ali manj znanih športov ter vas ob enem povabili, da se jim pridružite. Podajte se na razburljivo tekmovanje s svojimi sosedi, prijatelji, someščani in prebudite športni duh, ki ga skrivate v sebi.

Kaj je torej vaša naloga? Iz omar potegnite trenirke, športne copate, pripravite si hladno okrepčilo, ogrejte svoje mišice in pridite na naše igrišče. Podajte se za nogometno, košarkaško ali ragbi žogo, spoznajte čisto prave samuraje, se pomerite v nošenju partnerja - da, tudi to smo pripravili za vas ali polaganju rok, dvorišča pa bodo migala v zvokih in ritmu capoeire. Za tiste, ki radi razgibavate svoje možgane smo pripravili šah in bridž ter ostale miselne igre. Dame in gospodje, vabljeni!

Jasno, pozabili pa nismo niti na naše najmlajše! Za vas bomo obudili že malo pozabljene igre kot so gumitvist, zemljo krast, med dvema ognjema, trden most in še bi jih naštevali, a kaj, ko bo potem nedelja prekratka za vse dogodivščine, ki smo si jih zamislili!

 

Mi smo mesto!

Samoorganizirane četrtne in krajevne skupnosti - 5 let

Razstava in spremljevalni dogodki o samoorganizaciji prebivalk_cev Mestne občine Maribor

18:00 – 21:00, Rotovški trg  

Da skupnost potrebuje prebivalstvo, ki jo sooblikuje po svoji meri tako, da življenje v njej spremlja z odprtimi očmi in ušesi, se o tem pogovarja s svojimi sosedami in sosedi, zna jasno opredeliti, kaj ga muči in kaj si želi ter to tudi skuša udejanjiti, je kristalno jasno. Še posebej v Mariboru, kjer se politike mesta kreirajo mimo nas. Nič se ne vpraša, vse se presliši. Razen ob volitvah - da dobijo naš glas. Pravica do mesta nam je bila odvzeta!

Pet let mineva, odkar so se sosede in sosedje pričeli srečevati na zborih samoorganiziranih skupnosti po Mariboru s trdno namero, da postanejo sogovornik, ki bo s strani izvajalcev politik mesta slišan in upoštevan, vedno - ne glede na barvo in obliko oblasti. V Novi vasi, na Studencih, pa skupaj v MČ Center in Ivana Cankarja, v Radvanju, v Magdaleni, na Taboru in Pobrežju, v Koroških vratih, pa v Kamnici in Pekrah je bilo skupaj izvedenih že okoli 900 skupnostnih zborov, ki jih moderirajo prostovoljke in prostovoljci Iniciative mestni zbor. Vztrajno se gradi zavedanje, da imamo pravico odločati o mestu, odločati o tem, kako se gradi naš skupen življenjski prostor. In da jo moramo izkoristiti, če želimo, da mesto služi predvsem vsem nam, ki tukaj živimo.

Pridite in poglejte, čemu vaši sosedje namenjajo svoj prosti čas!

Vabljene, vabljeni!

 

Urbana kopija: Slano jedkanje

Likovna razstava

18:00 – 21:00, Gosposka ulica 28

Naša dvorišča bodo v času Festivala Lent postala umetniški ateljeji in likovne galerije na prostem, kjer bo domišljija dobila polet in ustvarjala se bodo nova umetniška dela. V zavetrju in pod krošnjami dreves bodo ustvarjale mlade in tiste, že nekoliko bolj uveljavljene generacije umetnikov, se med sabo povezovale, delile znanje in izkušnje in se obenem predstavile vam.

Sobotno delavnico slanega jedkanja z Moniko in Majo bomo postavili na ogled na dvorišče. Ogledali si boste lahko, kako smo zasolili grafiko in kaj so mali in veliki, stari in mladi, izkušeni in ljubitelji ustvarili ob odkrivanju detajlov našega mesta, ter risanju njegovih značilnih podrobnosti s pomočjo soli in tiskarske barve.

Lokacija