Živo mesto

V zavetrju in pod krošnjami dreves bodo ustvarjale mlade in tiste, že nekoliko bolj uveljavljene generacije umetnikov, se med sabo povezovale, delile znanje in izkušnje in se obenem predstavile vam. S sprehodi po mestu bomo spoznali zgodbe ljudi, ulic, dvorišč, zgradb in vse ostale skrite kotičke, ki jih tako skrbno skriva naš Maribor.

Urbana kopija: Slano jedkanje

Delavnica

11:00, Gosposka ulica 28

Naša dvorišča bodo v času Festivala Lent postala umetniški ateljeji in likovne galerije na prostem, kjer bo domišljija dobila polet in ustvarjala se bodo nova umetniška dela. V zavetrju in pod krošnjami dreves bodo ustvarjale mlade in tiste, že nekoliko bolj uveljavljene generacije umetnikov, se med sabo povezovale, delile znanje in izkušnje in se obenem predstavile vam.

Prva Lentovska delavnica bo namenjena grafiki. Letos bomo zasolili grafiko in vam dali možnost jedkanja na Živem dvorišču. Monika in Maja vas bosta popeljali v svet ne-strupenega jedkanja in vam dali možnost odkrivanja kraljice med grafičnimi tehnikami. Mali in veliki, stari in mladi, izkušeni in ljubitelji vabljeni na odkrivanje detajlov našega mesta, ter risanje njegovih značilnih podrobnosti s pomočjo soli in tiskarske barve. Potrebujete samo dobro voljo in slikarski predpasnik.

 

Mi smo mesto!

Samoorganizirane četrtne in krajevne skupnosti - 5 let

Razstava in spremljevalni dogodek: Primer Pekarski potok

18:00 – 21:00, Rotovški trg  

Da skupnost potrebuje prebivalstvo, ki jo sooblikuje po svoji meri tako, da življenje v njej spremlja z odprtimi očmi in ušesi, se o tem pogovarja s svojimi sosedami in sosedi, zna jasno opredeliti, kaj ga muči in kaj si želi ter to tudi skuša udejanjiti, je kristalno jasno. Še posebej v Mariboru, kjer se politike mesta kreirajo mimo nas. Nič se ne vpraša, vse se presliši. Razen ob volitvah - da dobijo naš glas. Pravica do mesta nam je bila odvzeta!

Pet let mineva, odkar so se sosede in sosedje pričeli srečevati na zborih samoorganiziranih skupnosti po Mariboru s trdno namero, da postanejo sogovornik, ki bo s strani izvajalcev politik mesta slišan in upoštevan, vedno - ne glede na barvo in obliko oblasti. V Novi vasi, na Studencih, pa skupaj v MČ Center in Ivana Cankarja, v Radvanju, v Magdaleni, na Taboru in Pobrežju, v Koroških vratih, pa v Kamnici in Pekrah je bilo skupaj izvedenih že okoli 900 skupnostnih zborov, ki jih moderirajo prostovoljke in prostovoljci Iniciative mestni zbor. Vztrajno se gradi zavedanje, da imamo pravico odločati o mestu, odločati o tem, kako se gradi naš skupen življenjski prostor. In da jo moramo izkoristiti, če želimo, da mesto služi predvsem vsem nam, ki tukaj živimo.

Na sobotnem pogovoru bomo spoznali primer Pekarski potok, priljubljeno peš poti mnogih. Prostor, kjer so v preteklosti že nastajali premnogi načrt parka, ki bi popestril in dvignil kakovost življenja okoliških blokovskih naselji, a je trenutno tam le uhojena pot, otroško igrišče, dotrajan skejt park in nekaj klopi. Občina trenutno dela na projektu Parka ob Pekrskem potoku, v katerega pohvalno vključuje tamkajšnje prebivalke_ce.

Pridite in poglejte, čemu vaši sosedje namenjajo svoj prosti čas!

Vabljene, vabljeni!

 

Rajzefirbčni sprehod

Zakaj je Maister bil 'majster'?

18:00, Začetna lokacija: Gosposka ulica 11 (Rajzefiber)

S sprehodi po mestu bomo spoznali zgodbe ljudi, ulic, dvorišč, zgradb in vse ostale skrite kotičke, ki jih tako skrbno skriva naš Maribor. Z Rajzefirbčnimi sprehajalci boste odkrivali ozke ulice, skrita stopnišča, pozabljena dvorišča in zaprašene strehe. Spoznajte Maribor in Mariborčane, ki veljamo za nekoliko trmaste, a vedno gostoljubne, mehkega srca, resne pa vendar hkrati razposajene. Dovolite, da vam odpremo vrata v svoje mesto, ki vas bo znova očaralo.

Kdo je majster? Majster - pogovorno: kdor zna kaj dobro, navadno strokovno, narediti. Lahko pa govorimo tudi o Rudolfu Maistru in o njegovi pomembni vlogi za Maribor in Slovenijo. Taktika, načrtovanje in pogajanja so bile njegove vrline, prav tako pa tudi kultura - poezija in slikarstvo, s katerimi si je krajšal prosti čas. Člani ekipe društva ISHA vas bodo kot pravi ‘’majstri’’ zgodovine popeljali na odličen potep po mestu in nam Maistra osvetlili z vidika dveh zgodb - tiste bolj znane zgodovinske ter druge, manj poznane zasebne plati. Skozi obe nam bodo sproti potrjevali vrstice, da je bil Maister res majster.

Lokacija