Tim Jančar se uvršča med tiste redke najbolj nadarjene slovenske mlade pianiste, ki jih v zadnjih dvajsetih letih lahko preštejemo na prste ene roke. Njegova glasbena izpoved poslušalca prepriča z iskrenostjo, zrelostjo in osebno noto.

Spored

Sergej Vasiljevič Rahmaninov: 10 preludijev op. 23, 1. zv.:
Preludij št. 2 v B-duru
Preludij št. 5 v g-molu
Preludij št. 6 v Es-duru

Frédéric Chopin: Barkarola v Fis-duru, op. 60

Franz Liszt: Španska rapsodija, S. 254


Tim Jančar je svojo glasbeno pot začel na Nižji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Damjani Cvetko. Šolanje je nadaljeval  na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana – smer klavir in glasbeni stavek, leta 2018 pa je s posebnim priznanjem summa cum laude magistriral na AG Ljubljana pri prof. Tatjani Ognjanovič. Letos je uspešno opravil sprejemni izpit za podiplomski študij na univerzi Mozarteum v Salzburgu, kjer trenutno študira.

Je nagrajenec več državnih in mednarodnih tekmovanj: državno tekmovanje TEMSIG 2016 –1. mesto in zlata plaketa, mednarodno tekmovanje Citta di Gorizia – 1.mesto in prva nagrada, mednarodno tekmovanje Janez Matičič – prvo mesto in prva nagrada v umetniški kategoriji ...

Za svoje študijske uspehe je leta 2013 prejel Škrjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, leta 2017 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. 

V času študija je nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s komornim orkestrom Konservatorija Guiseppe Tartini iz Trsta ter z orkestrom Slovenske filharmonije, maja 2016 pa je imel na Dunaju v okviru cikla Piano forte – the next generation, pod pokroviteljstvom Banke Avstrije, kot predstavnik Slovenije samostojni recital. Po uspešno opravljeni avdiciji Akademije za glasbo, na kateri je osvojil prvo mesto, bo nastopil še z orkestrom Akademije za glasbo, s katerim bo  v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma izvedel Tretji klavirski koncert Sergeja Rahmaninova.  

Aktivno sodeluje tudi na področju komorne glasbe (Trio Ad hoc), vsa leta pa se je udeležuje mednarodnih seminarjev pri priznanih profesorjih: Ruben Dalibaltayan, Johannes Kropfitsch, Claudio Martínez Mehner, Markus Schirmer, Boris Berman, Avedis Kouyoumdjian, Eliso Virsaladze.

»Tim Jančar se uvršča med tiste redke najbolj nadarjene slovenske mlade pianiste, ki jih v zadnjih dvajsetih letih lahko preštejemo na prste ene roke....   njegova glasbena izpoved poslušalca prepriča z iskrenostjo, zrelostjo in osebno noto.«

»Pianist je koncert (4. koncert S. Rahmaninova) zaigral v velikem slogu, tehnično, ritmično in muzikalno suvereno, z lepim in zvenečim tonom ter veliko mero umetniške invencije in kreativnosti.« (iz recenzije za podelitev študentske Prešernove nagrade)

»Tim Jančar je intelektualno-muzikalni glasbenik z osebnim, interpretacijsko globoko ponotranjenim pečatom. Njegov nastop je bil absolutno zrel, tehten, zbran in navdušujoč.« (iz kritike koncerta na Dunaju: Piano forte – the next generation v slovaški glasbeni reviji Hudobny život)