Enačba Festivala Lent 2023? Lentovski izrek pa ja poznamo: spontana kateta sreča rezervirano kateto na festivalski kvadrat. Rezultat? Hipotenuza vrhuncev prizorišč. Na kvadrat! Kakšen bo letos Jurčkov – Večerov oder? Zakaj kopnijo vstopnice za Sodni stolp? Kdaj in kje bo Lent najbolj Lent?

Splošno znani, empirično preverjeni izrek Festivala Lent od leta 1993 dalje pravi: spontana kateta sreča rezervirano kateto na festivalski kvadrat. Rezultat? Hipotenuza vrhuncev prizorišč, ki so obratnosorazmerna s prizoriščnimi vrhunci! In to ... Na kvadrat! Za enaintrideseto izvedbo smo izračun še posebej preverili, ker je kar nekaj spremenljivk.

In kako se bo izšlo? Dvojno podčrtano. Ne, ne samo prav. Ampak ... Prav prav. Zelo prav. Lentovsko prav. Prinašamo vam presečišče ultimativne enačbe Festivala Lent 2023.

Glavni oder

Kje. Trg Leona Štuklja. Center. Sredina. Jedro.

Kako. Stoje itak vedno, trikrat pa bo dodatna tudi opcija sede.

Vstopnina. Da. Od 5 do 25 EUR. Odvisno od dogodka in izbire sedišče/stojišče.

Kdaj. Ne, letos pa ni vselej ob 21.30. Pinkoti bodo zažvrgoleli že ob 19.30, Folkart otvoritev in zaključek ter Piše se leto pa se začne ob 21.00. Ostalo pa …  ja, ob 21.30.

Šnelkurs. Zdaj smo si pa ja že dobri, ne? Sploh pa po tridesetki. Glavni oder in Trg Leona Štuklja sta se ujela. In še več. Če sodimo po lanski izkušnji? UuuUuuuuu! Kar zagotovo že vemo, je sledeče: za Joker Out (sobota, 24. junij) se bo splačalo priti prej. In kdo ve, do kod bomo povlekli rob ograje in našega Glavnega odra, brez katerega Festivala Lent pač nikakor ni. Glavni oder je morda zamejen, ampak nikdar omejen, še manj mejen. Res, res, reeeees je postal dostojen namestnik istoimenske plavajoče legende.

Vrhunci. Trikrat bomo dodatno ponudili tudi sedeže, in sicer za Indexe & Prijatelje (ponedeljek, 26. junij), ko nas čaka res zvezdniška zasedba gostov, Vlada Kreslina z Malimi bogovi in Beltinško bando (sreda, 29. junij) ter za Rock Opero –QueenSymphony (petek, 30. junij), čeprav glede na lansko izkušnjo vsi najbrž ne bodo dolgo sedeli. In še vremenska: prireditev bo izvedena v vsakem vremenu. Ker želimo vsem obiskovalcem omogočiti prijetno spremljanje dogodka in dobro vidljivost na oder, odpiranje dežnikov na prizorišču ni dovoljeno. Svetujemo vremenu primerno obutev in oblačila.

Jurčkov – Večerov oder

Kje. Nova lokacija! Nova! Lokacija! Glavni trg!

Kako. Stoje, mimogrede, kakor koli. Ne, nobene ograje.

Vstopnina. Kaj je to? Ne, seveda ne, nikoli na Jurčku, Večerovem pa tudi zeeelo redko. Torej: ne, vstopnine ni.

Štart. Vedno ob 20.00. Ko sta navedena izvajalca, bi naj drugi zabrenkal ob 21.30! Ampak Jurčkova metoda: to je zeeeelo okvirno.

Šnelkurs. »Letos pa nas vsekakor kar nekaj bo, ne?« se podaja legendarni Vladimir Šega – Šegec v novo epizodo (še) dveh najstarejših odrov. Še vedno velja tista lanska. O, velja. »Nimamo največjega odra, imamo pa po novem takega z najdaljšim imenom!« Znova bosta nekdanja kolega iz Dravske in pred-Vojašniškega trga sobivala. In prvič na tej lokaciji. Saj sta selitev, obratov, sprememb vajena, ampak nista pa vajena, da bi oba šla malenkost »nad« Dravo. In tokrat gresta na – Glavni trg. Saj smo vajeni, da sta bila po svoje glavna, ampak nikdar pa glavna glavna. No, letos bosta. Že zaradi lokacije! Kje bo oder, sprašujete? Približno tam, kjer je bil za Operno noč 2021 in 2022, torej oder bo blizu balkonu Rotovža, mi vsi pa – gledano proti odru – med Kužnim znamenjem in roženkrancastim rondojem.

Vrhunci. »Še vedno si želim, da bi imeli nekaj, kar ne pride ravno vsaki dan,« je Šegecovo izhodišče. Če bosta oder odprla King Foo in DavorinBogović (petek, 23. junij), bo za tako lokacijo kar rariteta etno-folk-odbita poslastica Bakalina Velika (ponedeljek, 26. junij), totalni retro večer bo, ko se bosta zvrstila Tomaž Domicelj in Janez Bončina – Benč (torek, 27. junija), veliko si obetamo od pivške (š, ne s) zabave z Ano Pupedan (sreda, 28. junij) ter etno hita Čedahuči (petek, 30. junij).

Minoriti – Oder Nove KBM

Kje. Tam, kjer ritem kitaro igra zgodovina Lenta. Že dolgo v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor. Na vhod smo se navadili, morda le na to, kam dati vsa kolesa, še ne.

Kako. Če ne pride Urban, pa dokler ni JazzLenta, potem osediščeno. Sicer pa razplesano!

Vstopnina. Raznoliko, glede na dogodek. Od 12 do 25 EUR. Za JazzLent nad 3 vstopnice velja 20% popust!  

Štart. Skoraj zadnji. Tri komedije ob 21.00, vse ostalo ob 22.00. Začnemo zadnji, končamo pa tudi gladko (in ponosno) zadnji!

Šnelkurs. Minoriti – Oder Nove KBM je uradno ime. In še dobro, da je. Ker če bi oder ločili ... In veste kaj? Nemogoče bi bilo potem najti rdečo nit. In še dobro! Minoriti so ravno to že nekdaj bili, še iz časov, ko se je tam znašel praJazzLent, ko smo tam imeli afterje in ko se je sanjalo, kaj bi bilo, če bi bilo. In zdaj je. Minoriti so postali véliki finiš vsakega večera. Ko se končajo komedije in koncerti, se začne after. In, ja, vstopnica za prireditev velja tudi za after. Kako pa drugače?! To je oder, kjer je lani Peter Mlakar prvi večer sklenil z najboljšim nagovorom za Štajersko, Tadej Toš je povedal najboljši predvolilni vic, za vsaj dva jazz koncerta pa se je spraševalo »čuj, maš karto?«

Vrhunci. Božo Vrećo je ime, ki ga že zdaj lahko napišemo z vidnimi črkami na posebno mesto. Res smo si ga želeli. Njega in njegove neosevdalinke na tako mednarodno impozanten način, da se res ne bojimo bojda skoraj neobhodne katarze. In to že na prvi večer. Za Tadeja Toša lahko samo omenimo, da nastopi v torek, 27. junija, da ne bo potem, saj veste ... Ampak to, da po točno desetih letih pride Manu Katche (sreda, 28. junij)? Direktno iz Dublina, kjer bo še na turneji s Petrom Gabrielom? Festival Lent je vedno znal pobirati najbolj okusna jabolka z genetskega jazz drevesa, zato pa tudi pride Seun Kuti (četrtek, 29. junij). Aja, pa zadnji večer je po navadi zicer za žur. Letos? Dobet Gnahoré (sobota, 1. julij) pripravlja vročekrven nastop, poln plesne energije, razpete med tradicijo in sodobnostjo. Finiš finišev!

Sodni stolp

Kje. Okoli. Potem ste že prav. Potem pa not. Po stopnicah. Mimo »opekice« in ste tam. Galerija. Sodni stolp. Zgodovina.

Kako. Zunaj debata, noter pa po stopnicah, ampak preeeeviiiidno. Potem pa sedeži po izbiri. Dokler so. Sicer galerija galerije. Pa potrpljenje. In kvaliteta. In presežki.

Vstopnina. Konstantno 8 EUR, le za dve prireditvi po 12 EUR.

Štart. Nespremenjeno zdaj že lep čas za vse večne čase: 20.30.

Šnelkurs. Če kje, potem morda raje tukaj bolj počasi in previdno. Pa saj. Takšen je Sodni stolp. Zdaj že dve leti, odkar je prenovljen in za vsakega, ki še ni bil, pa tudi za one, ki so že bili, kaaak je pa toooo lepoooo efekt. Na tisto edino, koronsko, avgustovsko leto smo sicer itak že skoraj pozabili. Nikdar seveda ne bomo na poznonočne kreacije, ki so se z(a)god(i)le, ko še nismo niti približno vedeli, da bo Sodni stolp (ne)kdaj imel tudi lentovski zgornji štuk. No, zdaj ga ima. Lani je dobil zvočno izolacijo, kar je prineslo tudi temperaturne rekorde, ampak prav to je spomnilo, zakaj je Sodni stolp ostal biser posebne sorte. In večno tam. Na Lentu. Ob Dravi. Naša duša.

Vrhunci. Razprodano in razprodano. Ja, vemo. Zgodaj, prezgodaj, pa kaaaj nismooo javiiiiliiii. Nismo mogli, takšen naval je bil za Severo Gjurin in Roberta Petana. Če to ni, em, napotek, da ne zapišemo opozorilo, potem pa res več ne vemo ... Jure Ivanušič in Nordunk je pridih glasbe kratkih filmov, obogatenih s priokusom rocka, kar se že bere tako, da bomo morali preveriti v živo! Aja, pa uvodni večer bodo najbrž tiste bisernate domače face prisotne, ker prideta 3:rma. Spet. Dokaz, kako se prebijati skozi Festival Lent. Aja, uh, skoraj bi pozabili: četrtek, 29. junija, če bi radi videli, kako se pleše tam zgoraj in tako zgoraj? Sentido Project! Nazadnje smo zvitost Urško Centa požirali krepko po polnoči tistega predkoronskega 2019.

Art kampOder Triglav

Kje. Mestni park. Prenovljen, lep, zelen Mestni park! Promenada in vse!

Kako. Peš, kolo, ati, neeeesiiiii, skupinsko.

Vstopnina. Skomig!   

Štart. Art kamp od 9.00 do 13.00 in od 16.00 do 20.00, Oder Triglav ob 10.30 in 19.00.

Šnelkurs + vrhunci. Nikoli ni prezgodaj. Pa res. Ni! Ne, niti ob devetih! Sploh pa ne na najdaljše dneve v letu! Festival Lent je vedno odprt – sploh pa za tako prihodnost! Veste, ko se je zgodil prvi Art kamp in prvi Oder Triglav, nismo niti slutili, kaj se bo zgodilo. In zgodilo se je! O, ja! Prihodnost kar naenkrat postane sedanjost! Za letošnji Art kamp lahko samo rečemo: če bo vsaj tako plastelinast, kot je bil lani, potem smo na konju, travniku, igralih! In Oder Triglav? Dvakrat bomo dočakali Big Band verzijo, kar pomeni, da se splača priti pravočasno (letos začenjamo pol ure prej, ob 19.00!). Če bi še vedno radi doživeli mini woodstock, potem je Mestni park tista lokacija, kjer je Festival Lent lahko vse, kar bo nekoč spet bil. Pa naj zveni še tako slovnično nenavadno, haha.

Otroški program

Kje. Vetrinjski dvor. Modri sedeži, beli šotor, mavrica izkušenj.

Kako. Starši bodo že nagruntali. Ampak z zamikom. Otroci vedo, kdaj se sedi in kdaj se skače po odru. Zaželeno!

Vstopnina. Kekec valuta: dobra volja!

Štart. Juhu, juhej, ob 18.30 mi pravljico povej!

Šnelkurs + vrhunci. Vetrinjski dvor je tisti prostor, ki se dvakrat prelevi. Vsak dan. Skoraj kot najbolj neučakana, ne se ustrašit, kača! Ampak brez skrbi, začne se pravljično, pisano, pikanogavičkasto. Vsak večer, ko bi naj bila »risanka pa spat«, kar že dooooolgo ni več v modi. Letošnji otroški program bo božal Hvaležnega medveda (nedelja, 25. junij), slavil Belega mucka, ki ni bil čisto bel (ponedeljek, 26. junij), Jan in Boštjan bosta spesnila Glasbe sveta (torek, 27. junij), Romana pa bo, kakor vselej, rajala, kakor se lahko zgodi le ne Lentu (petek, 30. junij).

StandUpLent

Kje. Vetrinjski dvor. Na kratko: Vetrinjc. Na dolgo: ni na dolgo. Ker dolga je samo vrsta!

Kako. Če veste, potem osediščeno. Če ne veste, potem stegajočevratovsko.

Vstopnina. Vsak večer, ampak se razlikuje. Od 10 do 15 EUR, izjema so dobrodelni Autsajderji.

Štart. 21.00, ni se spremenilo, ker zakaj bi se, haha.

Šnelkurs + vrhunci. StandUpLent je nekje vmes, okej, nekje reeees vmes, zagozdeno vmes, postal zicer. Fiks, po domače. Tisti oder s tistim programom, ki se je našel. Sebe in svojo publiko. Zato smo radi tam in bi še raje tam ostali, ker je vedno fajn. Naj zveni čizi: ni. Res je fajn. Vetrinjski dvor je dobil to predpoletje nov zagon, še naprej pa ostaja oder v centru dogajanja, ki pa nikdar ni center dogajanja, razen ko so vici center dogajanja, haha. Že na prvi večer je pričakovan prvi zadetek. No, dvojni zadetek. Paket. Srđan Olman in Andrija Dabanović, potem pa drugi večer lanski hit Autsajderji, letos Repete verzija – in tudi tokrat dobrodelna. Sicer pa StandUpLent je tisti oder, kjer železni David Gorinšek, Perica Jerković, Tin Vodopivec, Aleš Novak in ti kalibri preverijo, koliko so (še) v formi. In še to: pozorni bodite na zadnji večer in Kriplov zagovor. 

35. Folkart

Kje. Kje ne! Na sprehodu od Glavnega trga do Glavnega odra, kjer bo velika otvoritev, vmes po dvakrat na Glavnem trgu, pa kot vselej v Miklavžu, pa v Europarku in za konec z velikim zaključkom tam, kjer se tudi spodobi: na Glavnem odru.

Kako. Po mestu, po občutku. Na Glavnem odru pa kot smo seveda še od nekdaj plavajoče vajeni!

Vstopnina. Otvoritev (5 EUR), zaključek (10 EUR), vse ostalo tlesk in aplavz!

Štart. Uvodna povorka ob 20.00, otvoritev in zaključek ob 21.00, dnevni nastopi pa ob 11.00/11.30 in 19.00.

Šnelkurs + vrhunci. Vedno nas bo šišal. Seveda nas bo. Mi smo se hvalili s tridesetko lani, oni pa so se že pripravljali na letošnji 35. Folkart! Bravo! Naše bistvo, naše jedro, naše naše. Ni vse v razdalji in kilometrih, ker tudi češka in bolgarska in srbska vihra bo pobarvala poletje, ampak letos nudimo tudi pristnost Burundija, Indonezije in Kitajske. Bujnost še nikdar ni bila tako zaželena, sploh če se spomnimo lanske epizode, ko so Čilenci plesali na razbeljenem betonu. Samo za nas in vas. In kdo ve, morda pa letos spet dobimo »miss(ter) Folkarta«? U, smo napisali, izdali preveč?

Festival uličnega gledališča Ana Desetnica na Lentu

Kje. Trg svobode. Resno? Ja, resno. Čisto resno. Trg. Svobode. Nova lokacija!

Kako. Prej = bližje. Kasneje = blizu. Vedno = vidno.

Vstopnina. Če ujamete rekvizit, potem nasmeh šteje dvojno.

Štart. Še dan dlje letos: od nedelje do srede. Štart? Večkrat na dan. Različno: že od 17.00, na Trgu svobode pa od 20.00 – in kasneje.

Šnelkurs + vrhunci. O, teta Ana! O, kako je? Bo? Kje je, em, kođak? Ja, kje, na Trgu svobode! Tisti trg, ki ga Festival Lent pa res še nikdar ni (p)osvojil. Kdaj, če ne zdaj, kdo, če ne mi vsi! In celo za dan dlje se bo letos Ana Desetnica ulično zgledališčila! Doživeli bomo kar štiri Ukrepe, t. i. intervencije, ponujata se dve najbolj odbiti predstavi – prva z imenom Milena Zupančič v tej predstavi ne igra (ponedeljek, 26. junij) in druga Potujoči duet (ponedeljek, 26. junij) na vlaku za Ljubljano – ampak nismo prepričani, da bo to bolj odbito od italijanskega ognjenega spektakla Orakelj (torek, 27. junij) ali sklepnega francoskega Konja (sreda, 28. junij).

Salon glasbenih umetnikov

Kje. Dvorana Union. Mir, predah, kvaliteta.

Kako. Sede. Prijetno sede.

Vstopnina. Nak, ne, ni variante.

Štart. Od nekdaj legendarnih 19.30.

Šnelkurs + vrhunci. Obstaja čisto poseben trenutek Festivala Lent. Ampak res za tiste najbolj lentarske Lentarje. To je trenutek, ko se ugotovi, da je ta festival mnogo, mnogo, mnoooogo več. Nihče ne ponudi takega predaha, sploh pa ne ob tako vrhunski uri, kaj šele s takimi virtuozi v nastajanju, kot je Salon glasbenih umetnikov. Dvorana Union zna biti kdaj tudi pravo zatočišče, vedno pa odkritje. Kvalitete. Prihodnosti. Od solo verzij pa do komornega orkestra. Pomiri, požene, poteši!

Pozor! Muzika na cesti!

Kje. Grajski trg in roka.

Kako. Ko je, potem res je! Pridi(te) pa vidi(te)!

Vstopnina. Predprodaja ... Ma, kje! Niiiii!

Štart. 19.00. Zakaj tako osorno in na kratko? Ker je letos prvič enoten termin! Dva petka, dve soboti in en mali petek.

Šnelkurs in vrhunci. Klicaj je prišel zato, ker je moral priti. Zato, ker smo hoteli spomniti: hej! To smo mi od nekdaj bili in bomo! Pozor! Muzika na cesti je opozorilo, kakršno se je včasih na daleč slišalo, zdaj pa je že lep, topel, krasen čas tisti del Festivala Lent, ko je uličarstvo še to, kar je nekdaj bilo. Letos bo resda zgolj na eni lokaciji, ampak zato pa ravno na Grajskem trgu. In ob 19.00, ko še nihče ne ve, kako se bo dan sploh zares zastavil, kaj šele končal. Pet koncertov in tako raznolikih, da bo to tisto, ko bo Lent našel vas na dobri stari način. Pa naj bo to z električno a la Jimi Hendrix kitaro ali pa s tremi brhkimi pevkami.

GT22

Kje. Vse pove ime. No, skrajša ga. Glavni trg 22.

Kako. Sede, priložnostno, manj je več.

Vstopnina. Ja, ja! Eh, kje. Niti pod točko razno!

Štart. Miza (meta)pogovorov se pogrne vsak večer ob 18. uri. No, Nika Bezeljak (ponedeljek, 26. junij) bo edina začela ob 19. uri. Ampak tudi tedaj, nič narobe, kar pridite prej.

Šnelkurs + vrhunci. Lanskih šest ali koliko miz že je preizprašalo GT22 na način, ki ga redko doživimo. Sploh na tako povezan, intimen, domač, pa vseeno odprt način, tam, kjer center Lent postaja. Letos se tako zgrne naslednjih kar sedem miz, med drugimi lentovska faca Žiga Brdnik (torek, 27. junij) ter pralentovka Aphra Tesla (petek, 30. junij).

KMŠ oder

Kje. Novo leto, nov oder! Terasa Mariboxa je letošnji cilj!

Kako. Migetavo! Mingletavo! Migucigucigavo!

Vstopnina. Dober dan. To je dovolj.

Štart. Ni se spremenilo: 21.00 prvi band, 22.00 drugi.

Šnelkurs + vrhunci. Hohoho, nekdo se pa seeeeliiii! To smo zapisali že lani. In letos lahko znova. Po lanski selitvi iz Dravske na Poštno se je KMŠ oder letos preselil tja, kjer je Festival Lent že ... Odmeval. Ob Dravi! Na teraso Mariboxa, kar pomeni, da bo držal naš rečni kurikulum. Vsak večer nastopita po dva obetavna izvajalca, kot vedno pa zadnji večer fultrefer: Batista Cadillac. Če sodimo po njihovem majskem koncertu v mestu, potem ... UuuuUuuuu! Nas čaka res fotofiniš!

 

Piše. Jaša Lorenčič