Izkoristili smo oba počasna komada Zabranjenega pušenja. Krepko čez polnoč. In videli, kako ste kukali z mosta in oken. Zakaj? Ker 31. Folkart! Aja, pa o afterjih je vse res. Bugi!

»Tako, tako! Zdaj lahko končno vzpostavimo relacijo!« je bil navdušen Sejo Sexon, kot bolje poznamo Davorja Sučića. Pa kako ne bi bil navdušen! Večerov oder je bil spet takšen, kot ga najbolj poznamo. Glasen, brihten in nepozaben. Pod odrom se je skakalo, plesalo in pelo. Pa gor v klančino tudi. Pa kako se ne bi. Saj je Sexon rekel, da pride vse to skakanje prav. Tudi proti celulitu, haha. »Pa saj vi ste bolj v tem intelektualnem miljeju!« je občinstvo pohvalil Sexon. In opozoril. Da ima Zabranjeno pušenje zgolj dva počasna komada. Sentiša. Da je treba priložnost izkoristiti, ko se ta ponudi. In smo jo. O, ja! Ker to je Festival Lent. Sploh pa na praznični dan, ko smo s povorko na promenadi odprli 31. Folkart. Še z oken, mostov in lokalov se je s prstom kazalo in s telefoni mahalo. Tako je, ko se sprehodi bistvo Festivala Lent. Njegova osnova.

Nadihamo. Naigramo. Lovimo.

Izjemno nedeljsko vreme je najbolj doslej napolnilo Art kamp, kamor se je drlo tudi na koncert skupine Simpatico z Aleksandro Ilijevsko. Ko pridejo tako vroči dnevi, je zavetje mestnega parka idealno za najširši krog. Nadihamo se, naigramo, spočijemo in lovimo.

Kot so se lovile tudi najboljše pozicije ob povorki ob otvoritvi 31. Folkarta. Še vedno, vsakič znova, je takšna prekomerna etno doza videti in spoznavati vse kulture sveta. Videli smo, kako ste kukali iz Starega mosta, kjer bomo v soboto sprožili naš sloviti ognjemet. Stanovalci so se naslonili na okna. In vsi vi. Promenadkarji. Lentarji. Lentovci. Kakorkoli že, ni vam ušlo. Sploh skupina iz otoka Guam, goloprsi fantje in z venci okrašene dekleta, navihani Irci, ki ste jih morda že te dni srečali, kako se veselijo po Mariboru, eksplozivni, ognjeviti in pisani Kitajci, v kolena pokrčeni poskočni Makedonci in še in še. Povorka na Lentu se je znova izkazala za nagrado, če ste bili na pravem mestu ob pravem času. »Vsi so mi bili všeč!« je fantek odgovoril mamici, ko sta spremljala mimohod. In enako je bilo nato tudi na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja, kjer bo v soboto tudi zaključek 31. Folkarta. Tradicija, ki je vse bolj žlahtna.

O, pičiču!

Kakšen koncert! Ne, ne. Kakšna koncerta! Dvojina. In kakšen obisk! Krepko čez polnoč je šlo na Večerovem odru, potem ko se je izkazal že Edi East Trance Blues in spomnil tudi na dediščino Jurčkovega odra. Tako prekaljen blues? »Dober dan, jaz sem Edi!« se je predstavil Edi. Saj veste, kateri Edi, ne? Edi! Ja, Edi iz Gustafov! Od folk rocka pa do trance bluesa. Kaj je trance blues? To je tisto, ko se sproti naučiš refren »O, pičiču mali, kako smo se radovali!«

In smo se. O, ja. Kajti Zabranjeno pušenje je v svojem četrtem nastopu še posebej poudarilo. Da ni seljački band. Potem pa ubralo. Vse. Zaigrali so skoraj vse komade. No, vsaj vse tiste, ki te nasmejijo. Zenica blues. Guzonjin sin. Balada o Pišoni i Žugi. Lana Škrgatić nas je na saksofonu znova očarala. Saksofon. Ta je tisti, ki pošteno zmiga boke očitno na letošnjem Festivalu Lent, če se samo spomnimo koncerta Magnifica. Kateri dan je že to bilo? Kateri dan je že danes? Saj res, Lent dan!

Sploh pa ... Ne pozabite, kot je rekel Tin Vodopivec, ko je včeraj v znova nabitem Vetrinjskem dvoru na Stand up odru, da gostimo tudi razno razne ptice. Ki pridejo k nam od kdo ve kod. In če priletijo te dni v Maribor, na Festival Lent, imajo kaj videti in slišati. Recimo, em, spet danes?

Zicerji sredinega programa

  • Čisto možno je, da ima Damir Urban & 4 še kako nepozabno lentovsko anekdoto, ki smo jo mi že pozabili. Ker je prvič na Festivalu Lent nastopil pred dvajsetimi leti! Za koncert na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja danes zadostuje Lenta. Vidimo!
  • Čisto v belo je bil oblečen. Tisto junijsko sredo. Sedem let tega. Ko smo Jazzlent dali tja, kjer je še danes. Že takrat zvezda. Kaj je potem zdaj? Superzvezda! Da, vrača se Bombino! Tuareški Woodstock, Hendrix v belem. Nocoj. JazzLent.
  • Êdna? Ja! Edno takšo bi rad, kot pravi njihov album. Sodni stolp, ta prekaljeni oder, toplo vabi. Priporočamo, da ste pravočasno tam. Koncert se prične ob 21. uri.
  • Če se boste sprehajali po promenadi, ne bo nič narobe, če greste mimo fontane okrog 21.30. Goran Bojčevski Quartet. Pozor! Muzika na cesti! Res. Pozor!

Aja, še to. Iz prve roke lahko povemo, da je o afterjih na Minoritih vse res. Sploh tista, da didžeji še vedo, kaj je boogie. Boogie! Bugi-vugi!

 

Jaša Lorenčič