Kako je Dubioza Kolektiv - oziroma Straussi iz Bosne in Hercegovine – spesnila največji mali petek v zgodovini Festivala Lent. Petka! Kar se zgodi na Lentu ... Se lahko zgodi takoj že naslednji dan!

Prvi dan, prva runda, prvi špil, pa že taka doza! Je to bil res četrtek? Je to bil res komaj prvi dan Festivala Lent 2019? Pa kak'? Če pa ... Vemo samo nekaj. Da bo ta mali petek šel v zgodovino kot največji četrtek v zgodovini Festivala Lent.

Zakaj? No, izvolite, kar iz prve. Pet razlogov, zakaj je bil koncert Dubioze Kolektiv nepozaben. To je bil duh Piše se leta, kot ga poznamo, ne? Takšen šus, da smo ob dveh zjutraj srečali mlad par, ki se je na Grajskem trgu učil plesati valček. Ja, tako je to, ko pridejo v mestu Straussi iz Bosne in Hercegovine. Boljšega odprtja Festivala Lent 2019 si res ne bi mogli niti želeti. Pa še kičasto vreme. Pa vi. Koooooliko vas!

Dubiozina petka!

5. Napihljivi samorog. Aaaaa, zatoooo je naša Teja tako zelo iskala pumpo za napihnit, recimo, čoln. No, kot se je izkazalo, ni šlo za čoln. Je bil kar en tak, dobro rejen, muzikalen samorog. Legendarno je šel nad našimi glavami. Pa punca v njem tudi. Blam!

4. Intro. Vse je itak povedal že posneti uvod. Haha. Tako dolg in še bolj luciden, da ... No. Morali bi biti tam. Ampak če niste bili. Uvod je iz zvočnikov napovedal marsikaj. No, vse. Med drugim to, da je to koncert, ki zagotavlja evropski standard. In ga je. O, ja.

3. Zarjavele trobente. Priredba lokalnega štikla vedno zelo godi. Priredbe Dubioze Kolektiv so pač vselej posebne, Krivo je more, Fa Fa Fašista ali Balkan Funk (Soul Brother). Zelo godi. Franc je bio pozabio Lizu. La la la laj la la. Top!

2. Najboljši zadnji komad. Sploh. Sedmerica se je postavila v vrsto. Iztegnili so roke. In začeli mahati z njimi. In mi z njimi. Brez glasbe, brez česarkoli. »Ta pesem se imenuje Tišina,« smo izvedeli. No, to. Če to ni bis vseh bisov, ne vemo, kaj je.

1. Minilo ko' šus! Nekje, na eni točki, je z odra padlo vprašanje. »Do kdaj, em, lahko igramo?« Odgovor je bil jasen. Ti. Samo. Špilaj. Dve uri nekje smo mi našteli. Začelo se je z napisom aplavz in končalo z the end. In to je to.

(Ne)pozabno!

Seveda ni to vse. Predvsem si bomo zapolnili, kako zelo razpoložena je bila Dubioza Kolektiv. Zakaj? Ker je to bil unikaten koncert. Štos, recimo, zakaj Maribor, če pa skozi teče Mura. A ni potem, em, Muribor? Haha. Se pozna, da Jernej Šavel, prekmurski adut, brenka na kitari. Ali pa velika zastava pred Free.mp3. Ali pa razdelitev na levo in desno. Apolitično. La la la. Vsega ne bomo razkrili, ker kar se zgodi na Lentu ... Se lahko zgodi takoj naslednji dan!

Dubioza Kolektiv je prišla šele drugič na Festival Lent. Prvič so skakali na Večerovem odru 2007. Zdaj pa to. Kakšen koncert. Kakšno doživetje. In toliko vas! Roke v zraku, punce na ramenih, verzi na ustnicah in izjemna forma. Na odru, pod odrom, med odrom, kjerkoli. Štiriindvajset štiklov so nam zagodli. In potem še malo valčkanja. Da, Festival Lent je spet tukaj!

Mladinin oder s top novo lokacijo

Saj smo vam lepo rekli! Da ima Mladinin oder neverjetno lokacijo. Da bodo katakombe. Pa res so! Še dobro, da so objavili video, kako do odra. Bo prišlo kar prav, boste cideli. Klet Narodnega doma smo vmes poznali kot ligo prvakov jazz scene v mestu, zdaj ga bomo do konca festivala kot največje odkritje, zavetje za čisto neko svojevrstno izkušnjo. Lahko se tudi dotikate zidov, če ne veste, kje točno in kako not ali ven. Saj bo. Samo sledite kreativi, pa bo. Mi smo včeraj prisluhnili Tooth in the Sky ter Fat Butlers in lahko vam zagotovimo, da je plac vreden vsake sekunde. Res.

Če pa je vaša stvar after na prostem – jaaaa, tudi naša je! –, potem bo gospod Wetrinsky vaš najboljši gostitelj vsak večer tam nekje od malo pred polnočjo naprej. Včeraj smo lahko videli, kako je, ko se funk zavrti tako, kot se ga mora zavrteti. Ker Venom. Aja, pa letvica za afterje je, kar zadeva motivacijo, formo in zagnanost, postavljena že takoj na najvišji nivo. To je to. To je Lent!

In danes?

Danes, v petek, 21. junija, ko je najdaljši dan v letu, se odprejo vsa prizorišča, vsi odri, vse. Ne pozabite, da bo imel Parni valjak že 44. rundo na Glavnem odru, da se boste še na poti domov smejali iz Predstave za vsako priložnost, ker Lado Bizovičar pač ve, da je (naj)boljše med Festivalom Lent vzeti kar stanovanje, da bo v Sodnem stolpu spet tako, kot je v Sodnem stolpu, torej nadkvalitetno, za totalni žur pa kar po stopnicah dol v KGB, klet z najboljšim posluhom, kjer se bo razpištoljila Buena Banda. In še in še in še. Greeeeeemoooooo!

Aja, še to. Včeraj smo vas srečali kar nekaj, ki ste prinesli s sabo dežnike. Pa saj ni tako sonce sijalo, noooo!