Praznični ponedeljek, 25. junija, bo idealen za nepoboljšljive jugo nostalgike - prihajajo namreč eni najpomembnejših ustvarjalcev jugoslovanske rock scene v osemdesetih in devetdesetih letih, sarajevski Plavi orkestar.

Plavi orkestar je ena najuspešnejših pop-rock skupin nekdanje Jugoslavije. Po ustanovitvi v zgodnjih osemdesetih letih je skupina izdala 8 albumov s številnimi hiti in se uveljavila kot ena pomembnejših soustvarjalk tako sarajevske urbane kulture kot jugoslovanske rock glasbene scene. Skupina se je razvila v obdobju sarajevskega gibanja New Primitives, a naj bi ohranila svojo identiteto in glasbeni stil.

Hite skupine iz osemdesetih in devetdesetih let je še danes mogoče prav pogosto slišati na radijih vseh držav nekdanje Jugoslavije.

Plavi orkestar je do danes izdal 8 albumov, prodal 5 milijonov plošč in odigral več kot 3500 koncertov po evropskih državah in predvsem jugoslovanskem prostoru. Prvi nastop skupine v Sloveniji је bil na festivalu Novi rock v osemdesetih letih, zadnji večji pa leta 1999 ter v začetku letošnjega leta v navdušenih Stožicah. V Sloveniji si je koncerte skupine doslej ogledalo skupno več kot milijon gledalcev.

Ustanovitelj in protagonist skupine je Saša Lošić, danes priznan kot pisec filmske glasbe, med drugim za vse tri najbolj gledane slovenske filme: Outsider, Kajmak in marmelada in Petelinji zajtrk.


Plavi orkestar

  • Saša Lošić – Loša, vokal, kitara
  • Mladen Pavičić, kitara
  • Saša Zalepugin, kitara
  • Samir Ćeremida – Ćera I, bas
  • Admir Ćeremida - Ćera II, bobni