Predstavili bomo zgodbo Folkarta, ki se je začela leta 1989, ko so člani KUD-a Študent ob 25. obletnici delovanja organizirali prvi mednarodni folklorni festival in ga naslednje leto predstavili pod imenom Folkart.

V Evropskem letu kulturne dediščine pripravljamo v Minoritski cerkvi za čas Festivala Lent razstavo Okno v svet ob 30. obletnici Folkarta, mednarodnega folklornega festivala, zaradi katerega postane Maribor stičišče svetovne raznolikosti. 

Predstavili bomo zgodbo Folkarta, ki se je začela leta 1989, ko so člani KUD-a Študent ob 25. obletnici delovanja organizirali prvi mednarodni folklorni festival in ga naslednje leto predstavili pod imenom Folkart. Prav to je tisti prvi kamenček, iz katerega je zrasel mozaik festivalskega dogajanja in je temelj mednarodnega Festivala Lent. Postal je največji slovenski folklorni festival in med evropskimi festivali zaseda vidno mesto. Je prvi festival na svetu, ki je dobil pokroviteljstvo Unesca na konvenciji o nesnovni kulturni dediščini. 

Na razstavi se bomo spomnili vrhunskih folklornih skupin, ki so gostovale na Folkartu. Bilo jih je več kot 220 iz kar 72 držav. Nepozabne trenutke na Folkartovem odru so nam pričarali Maori iz Nove Zelandije, Burjati mongolskih korenin, Argentinci, Kubanci, Šrilančani, Afričani, Filipinci, Južnoafričani iz Swazilanda ter mnogi, mnogi drugi.

Razstava bo na ogled vsak dan festivala, med 22. in 30. junijem, od 18. do 24. ure v Minoritski cerkvi.