SEDIŠČA RAZPRODANA!

Kavboj. Šansonjer. Sinonim za balkan-disko-šlager.

S svojimi prvimi albumi Od srca od srca (1993), Gdo je čefur (1996) in Sexy Boy (1999) se je Magnifico uveljavil kot neortodoksno vsestranski skladatelj in glasbenik na področju bivše Jugoslavije. Je glasbenik, čigar glasba riše svet brez meja!

Leta 2002 je njegov provokativni pristop razburkal domačo in tujo javnost, ko je kot avtor skladbe Samo ljubezen v izvedbi izzivalne skupine Sestre zmagal na slovenskem izboru za Pesem Evrovizije. Mnenja in energične debate o evrovizijskem predstavniku tako niso potekale samo v slovenskem parlamentu, temveč so dosegle tudi Evropski parlament. 

Magnifica v glasbi navdihuje bivša jugoslovanska šlager scena, začinjena z unikatno mešanico latinskih, reggae, surf in balkan elementov.

Leta 2004 je založba Sony Music entertainment izdala Magnificov četrti studijski album Export/Import, vključno s hitom Hir ai kam, Hir ai go in eklektičnim Giv Mi Mani. Raznolik album s spretno prepletenimi balkanskimi ritmi je bil odlično sprejet na radijskih postajah in v diskotekah po vsem svetu, kar je Magnifica predstavilo še širšemu mednarodnemu občinstvu. Njegova glasba se je pojavila tudi na priljubljenih mednarodnih kompilacijah Putumayo, BalkanBeats vol. 3 in Swing Style vol. 3.

Leta 2010 je berlinska založba Piranha Musik svetovnemu trgu predstavila njegov peti studijski album Magnification. Prvi singl z albuma, Zum zum,  je nastal ob sodelovanju s Ferusom Mustafovim, kraljem makedonskega romskega klarineta in saksofona.

Magnifico je svojo vsestransko umetniško plat utrdil tudi v nekaterih slovenskih celovečernih filmih: Stereotip (1997), Pornofilm (2000), Poker (2001), Kajmak in marmelada (2003). V nenehnem iskanju novih ustvarjalnih izzivov je sodeloval tudi pri ustvarjanju filmske glasbe za Stereotip, Prepisani (2010), Montevideo, bog te video (2010) in Montevideo, vidimo se (2014). Ob spoštovanju tradicionalnih načinov snemanja filmske glasbe je v glasbeni podlagi filma Montevideo, bog te video sodeloval z Orkestrom Srbske vojske Stanislav Binićki. Za kasnejšo filmsko različico leta 2014 pa je vse skupaj nadgradil še s sodelovanjem s špansko pevko Luz Casal! S srbskim režiserjem Draganom Bjelogrlićem se je sodelovanje nadaljevalo v letu 2018, z ustvarjanjem glasbe za nadaljevanko Sence nad Balkanom, kjer je Magnifico ponovno poskrbel za himno, tokrat s skladbo Divna.

Pukni zoro je še ena izmed pesmi, ki je presegla svojega izvajalca. V Srbiji še danes mnogi ne verjamejo, da je pesem napisal Ljubljančan. Skladba, ki se danes prepeva takoj po himni in je redna spremljevalka različnih praznovanj, od rojstnih dni do pogrebov, porok in odhodov v vojsko. Prepeva jo množica na nogometni tekmi na stadionu Marakana, bila je uradna glasbena spremljava srbske nogometne reprezentance na nogometnem prvenstvu leta 2018 in tudi uvrščena na seznam 60 najlepših srbskih narodnih pesmi ob 60. jubileju televizije RTS.

Zadnji studijski album za mednarodni trg, Charlatan de Balkan, je Magnifico izdal septembra 2016.

»Ne vem, če Magnifico lahko hodi po vodi, ampak ne bi bil presenečen, če bi znal tudi to (…) Smrtniki, morali bi poslušati, kako Magnifico Veličastni žonglira med jeziki, kot bi navadni smrtniki izbirali med ponudbo na meniju v piceriji.« (Bluesbunny)

Zagotovo je leto 2016 zaznamovala beseda šarlatan, saj je isto leto režiserka Maja Pavlin predstavila dokumentarni film Charlatan Magnifique. Nastal je zabaven preplet glasbe, spontanih in komičnih situacij ter komentarjev ključnih akterjev Magnificovega življenja.

Čeprav je za Magnificom že 30-letna kariera, njegov tempo ne pojenja. Decembra leta 2017 je prvič razprodal Areno Stožice, ob koncertu pa izdal album skrbno izbranih 24 pesmi, združenih pod naslovom Komplet II. Slednje je ponovil še trikrat, leta 2020 pa postavil rekord v prodanih vstopnicah za tradicionalni božični koncert na svetovnem spletu.

V letu 2022 načrtuje številna glasbena udejstvovanja v gledališkem in filmskem formatu ter izdajo novega studijskega albuma.

»Ne vem, če Magnifico lahko hodi po vodi, ampak ne bi bil presenečen, če bi znal tudi to (…) morali bi poslušati, kako Magnifico Veličastni žonglira med jeziki, kot bi navadni smrtniki izbirali med ponudbo na meniju v piceriji.« (Bluesbunny)


Magnifico


Vstopnice za sedišča so razprodane; na voljo so še vstopnice za stojišča!