Razstava je na ogled vsak delovnik do 14. julija.

Preobrat na Trgu revolucije

Otvoritev: 8. junija 2023, 19.00, OBRAT – prostor umetnosti in participacije, Trg revolucije 9, Maribor
Razstava bo na ogled do 14. julija 2023, vsak delavnik med 13.00 in 18.00.

»Februarja 2022 je obstoj Marka Breclja doživel preobrat: Marka ni več, njegova razmetana zapuščina pa je tu! Njeno "Pospravo" (kakor jo je imenoval) ne bo več režiral sam - danes mi režiramo njegovo kulturno zapuščino. In spomin nanj. Markovo nedosegljivo iznajdljivost, duhovitost in ustvarjalno delo bomo poskusili dostojno ohraniti tisti, ki smo mu bili blizu, ga podpirali in imeli radi.  Njegova učenka za življenje, Arijana Markučič Brecelj«

V okviru spremljevalnega programa Festivala Lent bomo 8. junija v OBRATu, prostoru umetnosti in participacije, otvorili »Preobrat na trgu revolucije«, razstavo zapuščine Marka Breclja.

Pred nami je prva vaja v poskusu postavitve gradiv »Muzeja Marka Breclja v nastajanju«; zgodila se bo ravno v Mariboru - mestu, ki ga je imel najraje. Tu je s svojo družino živel mladost in okusil prve sladke sadeže nastopanja pred občinstvom; izkušnja, ki je zaznamovala njegovo življenjsko pot. Dosje »Muzeja Marka Breclja v nastajanju« je bil javnosti predstavljen 30. aprila letos, ko smo drugič obeležili njegov rojstni dan brez njega,

Muzej Marka Breclja v nastajanju 

»Marko Brecelj v muzeju!? Mar ni to v neskladju z načeli njegovega delovanja? Predlog vzpostavitve Muzeja Marka Breclja v nastajanju temelji prav na tem paradoksu!  

Marko Brecelj (1951–2022) se je rodil v Sarajevu, odraščal v Afriki in Mariboru, živel in deloval v Kopru. Tu je leta 1972 napisal svojo "prvo tazaresno" pesem Stonesi spoznajo moje stare starše, ki je dve leti kasneje izšla tudi na kultnem prvencu Cocktail. Soustanovil je skupino Buldožer in z njo nastopal do leta 1979, v 80. letih pa s pesnikom Ivanom Volaričem Feom kot Duo Zlatni zubi obšel Slovenijo in Jugoslavijo ter ustvarjal v zasedbah Marjanov čudni zajec, trio Javna vaja in duo Javna dvaja. 

A Brecljev opus ne obsega "samo" glasbenih stvaritev, ki so medtem že ponarodele, vsekakor pa zaznamovale več generacij prebivalcev iz vseh držav nekdanje Jugoslavije, pač pa zajema celostno ustvarjalnost Marka Breclja kot umetnika–državljana, ki se je dosledno upiral lastni mistifikaciji in fetišizaciji (Čeprav je leta 2019 za svoje delo prejel Ježkovo nagrado, leto kasneje pa še Zlato piščal za življenjsko delo.) S celostno ustvarjalnostjo imamo v mislih predvsem njegovo tenkočutno snovanje umetniških in civilnodružbenih akcij, ki jih je izvajal skupaj s številnimi sodelavci in podporniki. Marko Brecelj je bil pesnik, performer in glasbenik, pa tudi aktivist, politik ter kulturni in mladinski delavec in prav nobene od teh vlog ni opravljal po standardih kulturne oz. nevladniške industrije. Osebe Marka Breclja ne moremo ločiti od delovanja Društva prijateljev zmernega napredka (DPZN) in Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon (UPB).  

Zato Muzej Marka Breclja (MMB) ne more biti posvečen eni osebi, pač pa eri, v kateri je Marko Brecelj živel in deloval. Posvečena bo ljudem – posameznikom in generacijam s katerimi je živel, (so)deloval, (so)ustvarjal, jih vzgajal in jim bil vzor. Dogodkom in projektom, ki so pod njegovim idejnim vodstvom nastali in se razvijali za časa njegovega življenja. Političnim spremembam in njegovemu odnosu do njih.«

Koncept so zasnovali in utemeljili Arijana M. Brecelj, dr. Alenka Pirman, doktorica znanosti s področja heritologije in Peter Tomaž Dobrila, programski vodja MC KIBLA, kustos in strokovnjak za evropske projekte. Nastajal je decembra 2022 izrecno za namene dogovarjanja z MO Koper in nekatere postavke niso več aktualne.

Vir in podrobneje o Muzeju Marka Breclja v nastajanju


Preobrat na Trgu revolucije - Razstava kulturne zapuščine Marka Breclja

»Spektrografija različnih segmentov samoniklega muzeja in arhiva v plenicah, ki jo v zametkih predstavlja pričujoča razstava je nekakšen rep, ki ga je bleščeči Brecljev komet pustil za sabo. Lansko protipožarno postavitev v galeriji Vžigalica v Ljubljani z naslovom Prešerna posprava Marka Breclja sva kuratorsko zasnovala Vasja Cenčič in Jani Pirnat, pa je Marko žal ni dočakal. Letos pa štafeto prevzema nova dvojica; Arijana Markučič Brecelj, predsednica Društva prijateljev zmernega napredka ter Bine Skrt, slikar in scenograf, ki je med drugim avtor legendarnih Brecljevih uprizoritvenih rekvizitov "Občinstvo zagotovljeno".    

Svež zorni kot obdelave bogate dediščine Markovega osebnega arhiva in arhiva DPZN je torej zagotovljen. Prisotne posthumne nastavke obdajajo zaenkrat še prvi dojenčkasti povoji, ki lahko dehtijo po marsičem. Za zaupanje v potenco kolektivnih prizadevanj za vzpostavitev tehtnega samoniklega muzeja pa si je vredno izposoditi zimzelene besede Samuela Becketta: "Poizkusiti znova, spodleteti bolje". Groba spektrografska analiza monumentalnega cikla Posprava se nadaljuje tudi onkraj groba. S peristaltiko post-teistične zmage nad smrtjo, šamansko kurativo in vitalizmom predstavlja poklon WC direktorju prvega mladinskega kluba na področju nekdanje Jugoslavije s talnim gretjem.«

Vasja Cenčič 


Produkcija: Organizacija: Društvo prijateljev zmernega napredka (DPZN) in Pekarna Magdalenske mreže
ob podpori Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon (UPB) in Festivala Lent.