JazzLent je namenjen poslušalcem z izbranim glasbenim okusom, ki znajo uživati ob kritiško priznanem in uveljavljenem, pa tudi ob odkrivanju novih jazzovskih obzorij.

Pri slednjem velja izpostaviti Bodhisattwa Trio, ki se je v minulih letih proslavil z najbolje prodajanim neodvisnim albumom v Indiji in bil izbran med deset najboljših albumov leta 2016 v tamkajšnji izdaji revije The Rolling Stone, kar v deželi s poldrugo milijardo prebivalcev zares šteje. Njihova glasba je spontan spoj med jazzom in rockom, v katerem virtuozno združujejo tudi indijsko tradicijo s sodobnim drum’n’bassom. V svoji kitarski tehniki in virtuozni fuziji jazza in rocka bodo spomnili tudi na Joea Satrianija ter nekatere druge kitarske bogove. (24. 6., 22.00)

Med uveljavljenimi naj omenimo legendarnega nemškega jazzovskega pianista Joachima Kühna. Glasbenik, ki velja za enega najvidnejših predstavnikov avantgardne scene Pariza, Los Angelesa, New Yorka in Hamburga, slovi po svojih izjemnih sodelovanjih z najeminentnejšimi jazzovskimi solisti. V našem primeru bo to velikan arabske lutnje, Rabih Abou-Khalil, ki svojega mističnega in izrazno izjemno bogatega instrumenta ne slavi le s svojo virtuoznostjo, temveč tudi kot izjemen skladatelj. To ga je pripeljalo do plodnih sodelovanj z velikani, kot so Jo-Jo Ma ali kvartet Kronos. Tokrat bo predstavil projekt, oprt na ploščo Journey to the Centre of an Egg (Enja records), ki so jo kritiki opisali kot rahločuten in izbran izlet v (nove) jazzovske vode. Koncert za sladokusce! (27. 6., 22.00)

Da je jazzovski oder tudi žurersko prizorišče, bodo dokazali Garifuna Collective iz Belizeja, ki s svojo eksplozivno glasbeno energijo predstavlja združitev stoletnih glasbenih tradicij ljudstva Garifuna in ženskih pevk Umalali, združenih s sodobnimi plesnimi ritmi in strastnim zanosom. Vse skupaj zagotavlja eno boljših afro-karibskih »žurk«, ob kateri ni moč ostati na sedežu. (28. 6., 22.00)


Garifuna Collective (foto Jeremy Lewis)

Za zvezdni prah pa bosta poskrbela vrhunska glasbenika. Nigerijskisuperzvedniški kitarist Bombino (26. 6., 22.00), ki ga kritiki časopisov in revij, kot sta The Rolling Stones ali The New York Times, slavijo kot »največjega kitarista vseh časov«, svoj status v prvi ligi svetovnega jazza pa potrjuje tudi z nominacijo za prestižnega grammyja. Ameriški princ soula José James je pevec, ki navdušuje z edinstveno mešanico jazza, r'n'b-ja in hip-hopa. Je ljubljenec občinstva najprestižnejših jazzovskih klubov, koncertnih dvoran in festivalov po vsem svetu, slavijo pa ga tudi kritiki. Njegov zadnji album, katerega ekskluzivno slovensko predstavitev bomo doživeli ravno na našem festivalu, je eden bolje prodajanih izdelkov legendarne založbe Blue Note. Na njem je na sebi lasten, a vendar do izvirnikov spoštljiv način predelal skladbe Billa Withersa, enega največjih ameriških soul pevcev. Tako bo tudi na ekskluzivnem slovenskem koncertu moč slišati nepozabne pesmi, kot so Lean on me, Ain't no sunshine in Use me (29. 6., 22.00).


José James (foto Janette Beckman)