Od 21. do 29. avgusta.

Prav lahko bi se izgovorili na korono in se pridružili številnim organizatorjem, ki so svoje poletne festivale zaradi težav, povzročenih s pandemijo in z njo povezanimi ukrepi, preprosto odpovedali. A ga nismo. Ves čas karantene smo vztrajali: festival bo. Mrzlično smo iskali nove zamisli in rešitve, s pozitivno energijo nagovarjali pokrovitelje in mestne oblasti, v skladu z dogovorjenim prilagajali in spreminjali sporede, jih z vsakim novim ukrepom spet podirali in gradili na novo. Čemu?

Odgovor ne bi mogel biti bolj preprost: v Narodnem domu Maribor se čutimo dolžne svojemu mestu in someščanom po prestani karanteni povrniti utrip, ki je zaznamoval mariborska poletja skozi zadnja tri desetletja, vse od prvega Festivala Lent. Še posebej po težkih časih, ki so za nami. Da bo sleherni Mariborčan začutil, da mu je njegovo mesto hvaležno.Prav vsakemu od njih, ne glede na starost, okus in preference. Zato festival bo. In zato pri sporedu še toliko bolj stavimo na čim bolj pestro paleto kvalitetnih prireditev vseh zvrsti in žanrov, za vse generacije in okuse.

Festival Lent 2020 poletja v mestu izjemoma ne bo odprl, temveč zaključil. Odvijal se bo od 21. do 29. avgusta.

Ker zaradi omejitev zbiranja nismo smeli načrtovati večjih spektaklov in vzpostaviti večjih prizorišč, smo rešitev poiskali v festivalu, kakršnega smo pred desetletji že imeli in so ga Mariborčani sprejeli z odprtimi rokami. Lahko bi rekli, da se Festival Lent 2020 vrača k svojemu izvoru, bistvu, srcu: k Dravi, k intimnejšim prizoriščem in butični ponudbi – torej k vsemu, kar je Festival Lent vse od nostalgičnih začetkov pred več kot tremi desetletji oddvojilo od podobnih, a zgolj komercialno usmerjenih festivalov.

Festival Lent 2020 bo torej spet festival v mestu, za mesto, za someščane, za Mariborčane. Skromnejši, a kvaliteten, pristen in iskren. Prinaša pestra doživetja na manjših, intimnejših prizoriščih, kjer bolj kot blišč reflektorjev in bogat tehnični park pritegnejo pristen stik izvajalcev z občinstvom ter skrbno izbrane, kvalitetne vsebine. Ob tem nismo pozabili tudi na družbeno odgovornost. Prednost pri snovanju programov smo namreč dajali domačim ustvarjalcem in tako v skladu s poslanstvom Narodnega doma Maribor skušali na najboljši način pomagati kulturno-umetniškemu sektorju, saj sodi med tiste, ki jih je kriza najhuje prizadela.

Kljub temu ne bo manjkalo velikih imen, tudi zvezdniških.

Omenimo kultne rockovske zvezdnike iz zasedbe Siddharta, pa legendarnega Lačnega Franza, Pera Lovšina, Vlada Kreslina, Elvis Jackson in Dan D, priljubljene Papir in Simpatico, pa odštekane Terra Pop. Mariborske glasbene barve bosta med drugim branila tudi Vasko Atanasovski in Bilbi; če bo zdravstvena slika ostala ugodna, pa se obeta tudi nekaj glasbenih gostov iz tujine, med njimi cela vrsta jazzovskih prvokategornikov, kot so skandinavski zvezdniki Rymden, nizozemski saksofonist Yuri Honing s svojo zasedbo Wired Paradise, pa udarni trio Aly Keïta (balafon, glas), Jan Galega Brönnimann (bas klarinet, tolkala) in Lucas Niggli (bobni, tolkala) ter Damir Imamović, ki je svet obnorel z izvirno, jazzovsko obarvano interpretacijo sevdaha. Za smeh bodo znova poskrbeli stand-up komiki, med katerimi naj omenimo Lucijo Čirovič in Tadeja Toša, pa trojček uspešnic Amaterji, Tako ti je mala in Erotika po Emeršiču. Najmlajši bodo uživali ob otroškem programu v Vetrinjskem dvoru, kjer bodo na sporedu tako dramske in lutkovne predstave (Pavliha, Živ Žav, Doktor sreča, Pika v čarovniški šoli) kot glasbeni dogodki z Damjano Golavšek, Romano Krajnčan ali Melito Osojnik. Ustvarjalno pa bodo najmlajši čas preživljali v Art kampu, kjer ponovno pripravljamo pester nabor delavnic, plesnih predstav in koncertov.

Mednarodni CIOFF® folklorni festival Folkart je eden tistih segmentov Festivala Lent, ki ga je korona najbolj oklestila. Obetali so se nam vroči ritmi Brazilije, očarljiva, starodavna Južna Koreja, Šrilanka, dežela prijaznih ljudi, program pa bi zaokrožili izjemni Maori iz Dežele dolgega belega oblaka, kot imenujejo svojo Novo Zelandijo. Vse te vrhunske skupine so pred pandemijo že potrdile prihod na naš Folkart, vendar žal – svet je zastal. Junija načrtovana gostovanja skupin iz daljnih dežel bodo avgusta nadomestili folkloristi iz Slovenije, AFS Študent ter FS Tine Rožanc, prišli bodo mladi, simpatični plesalci iz Češke, ena izmed vedno vrhunskih skupin iz Bolgarije, živahni sosedje iz Madžarske ter eksotična skupina v Španiji živečih Čilencev, ki ohranja polinezijsko kulturo Velikonočnih otokov (Rapa Nui).

Tudi na ljubitelje športa nismo pozabili. Najspektakularnejši športni dogodek bodo vsekakor skoki z Glavnega mostu, novost, ki bo zagotovo pritegnila številne gledalce, pa bo regata osmercev.

Na promenadi ob Dravi bodo svoje mesto ponovno našli najboljši slovenski chefi. Festival Sladolent se je med njimi že uveljavil kot ena najboljših kulinaričnih prireditev pri nas – dokaz, ki to trditev podpre, pa je ob izjemnem obisku tudi podatek, da smo na njem že gostili prav vse z Michelinovo zvezdico nagrajene chefe.

Kako pa do avgusta?

Kljub izvedbi festivala v avgustu pa poletje v mestu ne bo pusto. Poskrbeli bomo namreč za pestro predfestivalsko dogajanje, v okviru katerega bo v Mestnem parku vsak vikend potekal Art kamp, na ulicah in mestnih trgih pa načrtujemo izvedbo koncertov v sklopu priljubljenega cikla Muzika na cesti. Čez poletje se bodo prav tako odvijale prireditve sklopa Živa dvorišča, ki letos slavi 10. obletnico, ter številne akcije in programi zavoda GT22, katerih namen je prav tako podpreti lokalne ustvarjalce in producente.

Kaj pa epidemija?

Če smo se iz preteklih mesecev česar naučili, je to dejstvo, da ni mogoče ničesar načrtovati in trditi z gotovostjo. Tudi Festival Lent je odvisen od trenutne epidemiološke slike. Zato si pridržujemo pravico do sprememb programa. Ker je skrb za zdravje naših obiskovalcev in izvajalcev na prvem mestu, vseskozi pozorno spremljamo poročila o epidemiološkem stanju in priporočila stroke. V skladu z opozorili in ukrepi bomo program prilagajali, v primeru ponovnih prepovedi zbiranja pa bi bili prireditve primorani tudi odpovedati. Vse aktualne informacije bomo sproti objavljali tukaj, na naših družabnih omrežjih in v napovednikih v časopisu Večer.


Festival Lent 2020 na kratko

Zaključimo poletje na Lentu

  • Od 21. do 29. avgusta 2020

Več kot festival

  • Zahvala Mariborčanom za odgovorno ravnanje ob izbruhu pandemije.

Družbena odgovornost

  • PODPIRAMO SLOVENSKI KULTURNI SEKTOR, DOMAČE USTVARJALCE IN IZVAJALCE

Kreativni sektor je eden tistih, ki so ga ukrepi zaradi pandemije najbolj prizadeli. Ker smo javni zavod s področja kulture in je ena naših nalog tudi generiranje kulturno-umetniškega ustvarjanja, smo se v tej krizni situaciji odločili za program, s katerim kar v največji meri dajemo priložnost slovenskim ustvarjalcem.

Skrb za zdravje

  • MANJŠA PRIZORIŠČA

Odpovedali smo se Glavnemu odru, ostajajo pa Večerov oder, ki bo pri Fontani pri Stari trti, Jurčkov oder pri Vodnem stolpu, Minoriti (letni avditorij Lutkovnega gledališča), Vetrinjski dvor, dvorana Union, Oder Triglav v Mestnem parku, promenada ob Dravi, KMŠ oder (Dravska ulica), GT22 (Glavni trg 22), K18 (koroška 18). Sodni stolp s svojim programom gostuje v Minoritski cerkvi, Odprta plesna scena pa bo potekala v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor.

  • MANJŠI AVDITORIJI

Zavoljo varne razdalje med obiskovalci je število obiskovalcev na vseh prizoriščih omejeno. Za vsako prizorišče je vnaprej določeno, koliko obiskovalcev lahko sprejme in tega seveda ne bomo presegali. Za prireditve z vstopnino bo zato v prodaji omejeno število vstopnic, za brezplačne prireditve pa velja, da vstop v avditorij omogočimo le tolikim osebam, kot je dovoljeno število; veljal bo sistem »kdor prej pride«, do zapolnitve mest – tako, kot je to pred leti že veljalo na Festivalu Lent.  

  • VEČINA DOGAJANJA NA PROSTEM

Le manjši del prireditev bo potekal v zaprtih prostorih; v dvorani Union bo kot vedno domoval Salon glasbenih umetnikov in potekala bo svečana otvoritev 32. Folkarta;

v Minoritski cerkvi pa se bo odvijal spored, ki je pred njegovo obnovo imel svoje mesto v Sodnem stolpu. Vse prireditve v zaprtih prostorih bodo potekale ob strogem upoštevanju ukrepov in priporočil za varovanje zdravja, kot so razmiki med gledalci, razkuževanje rok, nošnja zaščitnih mask in drugo.

  • VSE V SKLADU Z ODREDBAMI, DOLOČILI IN PRIPOROČILI

Skrb za zdravje obiskovalcev in nastopajočih jemljemo zelo resno. Mislimo na dobrobit obiskovalcev festivala, še posebej ranljivih skupin, in se zavedamo, da moramo vsi, tako prireditelji kot obiskovalci, še naprej ravnati odgovorno, da ne bi prišlo do novih izbruhov. Poskrbeli bomo za pogoje, ki bodo omogočali varno spremljanje prireditev, na vseh prizoriščih bomo strogo upoštevali vsa zakonska določila in priporočila stroke ter k spoštovanju teh pozivali tudi vse obiskovalce.