Po lanskem avgustovskem terminu letos s Festivalom Lent znova stopamo v poletje. Pa ne le v poletje, v življenje! Obogateni z izkušnjami lanskega festivala, ko smo kljub strogim omejitvam uspešno, odmevno in varno izvedli prvi multikulturni festival takšnega obsega v Evropi, se letos vračamo k tradicionalnemu terminu festivala.

Zakaj? Ker želimo, da Mariborčani in vsi obiskovalci festivala začutijo, da se življenje ponovno vrača v tire normalnosti. Da mesto po mesecih tišine čim prej znova preplavijo zvoki glasbe in smeha. Da bodo ulice in trgi spet polni dogajanja, da bo srce mesta znova utripalo v ritmu, ki smo ga v času epidemije tako zelo pogrešali.

Z odmevno akcijo Pet pred dvanajsto smo uspeli odpreti dvorane in vzpostaviti dialog s stroko, katerega plod so zrahljani ukrepi, ki končno omogočajo, da občinstvo znova užije živo umetnost in kulturo. Po mesecih zaprtja je med ljudmi občutek izčrpanosti, brezvoljnosti in resignacije neskončno pomnožen. Umanjkanje življenja kot takega, nemožnost druženja, veselja v majhnih, nekoč tako normalnih rečeh vzbuja občutke apatije in brezvoljnosti, zato je nujno, da sedaj, ko nam ukrepi to dopuščajo, nemudoma postavimo odre in odpremo prizorišča. Narodni dom je javni zavod in naša temeljna naloga je, da živo kulturo pripeljemo med ljudi, da dvignemo kvaliteto življenja v mestu, da mestu damo živ utrip, njegovim prebivalcem vrnemo zadovoljstvo, obiskovalcem pa sporočimo, da Maribor spet živi in široko odpira vrata domačim in tujim turistom.

Festival, generator dobrega

Festival Lent vselej stavi na širino, odprtost, vključevanje in povezovanje. S svojim mnogoplastnim prepletanjem kulture, umetnosti, glasbe, gledališča, kulinarike in druženja uspešno nagovarja obiskovalce vseh starosti in vseh okusov. Je festival vseh generacij, na katerem svojem mesto najde staro in mlado. Je festival, ki umetnost in kulturo iz zaprtih dvoran prenaša na prosto, kjer je dostopna vsakomur. Je festival, ki ne pozablja na družine in jim s kvalitetnimi prireditvami nudi (pre)potrebne priložnosti za kvalitetno skupno preživljanje časa. Seveda bo tudi letos vse potekalo v skladu z ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni Covid-19 in v podobnih okvirjih kot smo festival uspešno izvedli že lani. Odgovornost in skrb za zdravje sta na Festivalu Lent tudi letos na prvem mestu.

Družbena odgovornost v najžlahtnejšem pomenu besede

Tudi naši pokrovitelji prepoznavajo nekoliko spremenjeno in še toliko bolj pomembno vlogo festivala Lent v pokoronskih časih. Ko ne gre zgolj za zabavo in zveneča imena, temveč za družbeno odgovornost v najžlahtnejšem pomenu besede. Zato nam tudi letos ostajajo zvesti, kljub temu, da nas bodo tudi letos omejevali ukrepi za preprečevanje širjenja virusa, da še ne moremo izvesti vsega, kar bi želeli; da še ne moremo gostiti vseh izvajalcev, ki jih imamo zapisane v programih še od lani, pa jih še vedno ne moremo prepeljati čez meje. Da torej obiskovalcev na prireditvah tudi letos še ne bomo šteli v tisočicah. Hvaležni smo jim, da so v naših prizadevanjih prepoznali višje cilje. Da bodo skupaj z nami slovenskim umetniškim in kulturnim ustvarjalcem ter vsem, ki delujejo v t. i. podpornih poklicih v kulturi (lučkarji, ozvočevalci, odrski tehniki … ) omogočili delo. Da bodo z nami, ko bomo ljudem ponudili nov korak v normalnost, ko bomo Mariborčanom pokazali, da mislimo na njih, da se jim zahvaljujemo za potrpljenje, disciplino in odrekanje, s pomočjo katerih smo se prebili skozi krizne čase in jih nagradili s tistim, kar so najbolj pogrešali: z živo kulturo, živim stikom z umetnostjo in druženjem s prijatelji.

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki so prepoznali pomembnost družbenega trenutka, v katerem se nahajamo, še posebej glavnemu generalnemu pokrovitelju, Zavarovalnici Sava. Sloganu Nikoli sami, ki odlično povzema tudi zgoraj opisana prizadevanja Festivala Lent 2021, bodo s svojim letošnjim pokroviteljstvom dodali novo, žlahtno noto.

Festival, ki združuje

Da sta v letu 2021 Narodni dom Maribor in Festival Lent resnično generatorja dobrega, potrjuje tudi njuna združevalna vloga. Če smo v akciji Pet pred dvanajsto združili kulturnike z vse Slovenije, bomo s festivalom Lent letos združili močmi s še več in s še vidnejšimi akterji mariborskega kulturnega življenja. Tako s ponosom najavljamo prvo sodelovanje s festivalom Borštnikovo srečanje. S koncertom Uršule Ramoveš in fantov z Jazbecove grape v Sodnem stolpu bomo 26. junija poskrbeli za njegov nepozaben zaključek in sprostitev pred sklepnim festivalskim dejanjem – podelitvijo nagrad. Pod okriljem Festivala Lent bodo tudi festivali DokuDoc, StopTrik, Živa dvorišča in 30. Odprta plesna scena, z nami pa so tudi Zavod za turizem, Fundacija Sonda, Društvo za razvoj filmske kulture ter še cela vrsta kulturnoumetniških in športnih društev ter ustanov. Letošnji Festival Lent tako ponovno dokazuje, da je odprt za najrazličnejše ideje in vizije in da sprejema in združuje vse, ki želijo doprinesti k dvigu kvalitete življenja v našem mestu. S povezovanjem akterjev na področju kulturne in turistične ponudbe mesta razvijamo celovit in uspešen turistični produkt, ki bo mestu zagotovil preboj na turistične zemljevid, vsem, ki v njem delamo in živimo pa trajnostne gospodarske učinke.

Odprtost za nove vizije

 Zgoraj omenjeno odprtost Festivala Lent za vizije in ideje ilustrira tudi letošnja programska novost, s katero se približujemo želji Mestne občine Maribor po festivalu, ki bi živel vse poletje. Art kamp jo že izpolnjuje, sedaj se ji pridružujemo še s koncertno ponudbo. Z njo bomo oplemenitili avgustovske vikende (21. in 22. ter 27. in 28. avgust), prisluhnili pa smo tudi želji po zvezdniških imenih. Letošnji avgustovski petkovi in sobotni večeri bodo torej obarvani v vijoličaste festivalske barve, za slovo od poletja pa napovedujemo še eno festivalsko povezovanje in sodelovanje: skupaj s SNG Maribor bomo namreč 3. septembra pripravili letošnjo Operno noč, ki bo tokrat prvič gostovala v središču mesta, na Glavnem trgu. Poznopoletno festivalsko dogajanje bo preizkus festivalskih razvojnih vizij in pomemben korak naprej v iskanju novega in skupnega v festivalu in mestu.

Živ festival, živo mesto

Festival Lent 2021 je torej spet drugačen, nov, poseben. Še bolj kot kadar koli stavi na širino, odprtost, vključevanje in povezovanje. Je festival, ki zaradi varovanja zdravja tudi letos še ne bo polnil velikih tribun, bo pa zagotovo napolnil srca. Je festival, ki bo mestu vrnil nekdanji utrip, končno znova na široko odprl njegova vrata ter izrekel dobrodošlico obiskovalcem od blizu in daleč.

Festival Lent 2021 je festival, ki odpira življenje!