To je Lent – iz prve!

»Čista romantika«, je čez labode, reko in virus povzela skupina Leonart. Da je možno na glasbo Stevieja Wonderja seveda še plesati, je dodala zasedba Grooveland. In »… tako bomo premagali virus … « je zmagovalno pristavila še Siddharta. Festival Lent je kot kolo. Po naše: pecikl. Mhm. Ne samo zato, ker ko ga enkrat znaš vozit, tega pač nikoli več ne pozabiš. Ne samo zato. Festival Lent je kot tisti pecikl, ko komaj čakaš, da spet sedeš nanj in pozvoniš in »odpedalkaš«. In tako je bilo že prvi dan. Iz prve. Ker ne verjamem v telo  ...

Za vsako modro glavo in vsak moder stol

Je drugače? Seveda je. Še najmanj najbrž to, da smo začeli avgusta. Vročega avgusta. Mesto je spet začebljalo. Pokukalo na plano, se podalo v vse kotičke, ki letos tvorijo Festival Lent. Prve, tiste najbolj zagnane aplavze smo slišali že ob enajstih. Dopoldan ob enajstih, ja! Kje? Tam, kjer se je nato zvečer zgodil ognjemet pričakovanj. Pa je bilo, khm, hudomušno že dopoldan na Glavnem trgu, ko sta Laura Krajnc in Sven Horvat pronicljivo nagovorila vsak moder stol in vsako modro glavo, ki lenta že dopoldne. Se splača počakati, ko z odra padejo luštni komentarji. Taki, ki te peljejo skozi dan. Ne, ne bomo vam še vseh takoj povedali, ha!

Ker – vse to je tudi Lent. Celodnevno miselno, poletno, brezskrbno stanje, ki ga ponuja naš cikel Pozor! Muzika na cesti! Če kaj ohranja in neguje duh promenade, kjer smo vas kar nekaj srečali tudi zvečer, potem je to – to. In ja, Fontana na Lentu dela. Vsak večer. Zatorej: Pozor! Lent na cesti! Lent je tudi tisto kaj-te-to-je-tu-zdaj presenečenje.  

Na mini Woodstocku: dobra volja je najbolja

»Stevie Wonder, ljudje, na to se miga in pleše!« je zavpila Alja Senčar, pevka skupine Grooveland. Pa saj ... Tudi če ne bi, v Art kampu oziroma na Odru Triglav plešejo kolesa, odeje, stojnice. Ne pravijo mu zaman tudi mini Woodstock. Zakaj? Grooveland je namreč pokazal, da se v teh časih lahko na oder spravi deset (!) članov in tako zabrenka, zapoje, zatrobi, zapiha, zapozavna, da se na obeh straneh ograje zgodi tisto, na kar smo že skoraj pozabili. Skupna dobra volja. Ona, kekčevska, dobra volja je najbolja. Če kje, potem res v parku. Sedeži so ravno dovolj narazen, prostora pa veeeeeč kot dovolj za vse. Tudi za Stevieja Wonderja, mhm. Koncerti so vsak večer ob 19. uri in so, vsaj včeraj je bilo tako, najbolj energičen uvod za večerni program. Ker energijo načrpamo že iz vsake stojnice, skoraj vsakega mimoidočega. Tu slabe volje ni.

Jurčkov oder: čista romantika + neuradno tematska popevka

Festivala Lent se ne da povzeti, objeti in predati samo z besedami. Eh, zato pa ponujamo tudi spektakularne galerije in video kolaže, na katerih se s prstom kaže, uuu, to sem tudi bil/a! No, in potem so tu posledična interna tekmovanja. Kateri oder pritegne najbolj odpičeno, raznovrstno, fotogenično publiko? Neuradno ste bili zmagovalci prvega dneva občinstvo na Jurčkovem odru, tako vsaj pravijo naši fotoreporterji. Zakaj? Kako zakaj? Če pa ste že z dveh mostov pošpegali, kako je skupina Leonart prepevala o mojem, našem, totem mestu.

Zato pa je obenem neuradno popevko prvega dne (hm, mogoče pa tudi kar festivala?) prispevala skupina, ki je okupirala Jurčkov oder za Leonarti, in sicer Projekt to Tika. Petčlanski migetalci, med katerimi se da iz vseh mostov prepoznati čupo kitarskega čarodeja Igorja Bezgeta, so namreč v angleščini predstavili v viroznih časih spesnjeno »virusno produkcijo«. Kako gre refren, v prevodu? »Pesem mora biti razširjena kot virus!« Sodeč po tem, kako lagodno, prijetno in številčno ste se razporedili ob reki, na sedežih, po promenadi, na hribčku ... bodo pesmi mogoče pa res premagale te čase.

Skriti, manjši, tudi-to-se-splača kotički

Če bo le šlo, vam bomo v dnevnih sprehodih predstavili še kakšen kotiček, ki ni nič manj tradicionalen, gremo pa včasih mimo njega. Pa nič zato. Videti tistih dober ducat, dva, morda tri obiskovalcev, ki so se ustavili na najbolj muzikalnem, programskem, filmskem kotičku GT22,  je bil presežek svoje sorte. Pa na sedežih, pa po tleh, vse seveda na varni razdalji. So debate, kakršna je bila Okrogla miza: umetnost v avtoritarnem režimu, kjer iz publike padejo top vprašanja. Aja, pa Caffe Budapest, spoj slovenskih in madžarskih korenin, je edinstven »skupnostni obrok«. Mi še nismo poskusili niti »enega pajsa«, ampak slišimo pa same komplimente. Ne bo dolgo, zatorej kar korajžno.

Siddharta: »Ne bo virus nas, mi bomo njega!«

In potem je bil tu prvi (nad)vrhunec. Siddharta. Šele, komaj drugič! In prvič na Večerovem odru. Neuradno smo izvedeli, da je bil takšen naval na vstopnice, da smo šteli minute, ne ure, ko ste jih v ponedeljek razgrabili. Smo lahko takoj videli, zakaj. Bili ste izbrana, predana, nekaj podobnega kakor kultna publika. Roke v zrak, zaprte oči in verzi na ustnicah. Siddharta je namreč pokukala tudi daaaaleč nazaj, debelih dvajset let, kar je izšel prvenec ID. Nespodobno opravilo? Smo vas videli, nekaj vas še zna besedilo! Tudi za Le Mavrica, pa večno neimenovano ... in Orion Lady.  

Pričakovali smo, da bo Večerov oder na Rotovškem trgu svojevrstno prizorišče, pa čeprav smo ravno letos želeli nazaj ob Dravo, h koreninam. Ampak veste kaj? Ambient na Rotovškem trgu je skoraj greha vreden! Lahko posedite na sedežih, lahko se zadržite v ozadju. In čeprav plesanje ni dovoljeno, so bile stoječe ovacije. Zakaj? Ker ne verjamem v telo, rad bi te videl v srce. In skupaj smo spet videli prav tja – v srce upanja, optimizma, druženja, kulture, zabave. »Ne bo virus nas premagal, mi bomo njega. Rock'n'roll je najboljše zdravilo!« je s tem vse povedal Tomi Meglič, frontman Siddharte. In veste kaj? Ima prav.  

Sobotni »zicerji«

Vsi, ki ste pravočasno zgrabili karte za Terra Pop: čestitke! Zdaj pa ne delajte prevelikih lušt vsem onim, ki vas bodo vprašali, kako je bilo. Noro, kako pa naj bo, zdaj, ko Sodni stolp gostuje v Minoritski cerkvi.

• Kot smo zapisali: testna vožnja z najbolj muzikalnimi labodi pri Vodnem stolpu, kjer ponosno stoji naš Jurčkov oder, je bila tako uspešna, da bomo za drevi rekli samo dve besedi: Simpatico. Papir.

Siti hlapci. Glede nato, kako je frontman Tadej Tratnik včeraj nabiral energijo na Odru Triglav med publiko, potem vemo, kako bo na Večerovem odru nocoj.  Mariborsko fajn!

• Smejanje je fix: vstopice za Slovenec in polna Minoriti – Oder Nove KBM, kjer PericaJerković, Aleš Novak in Uroš Kuzman razlagajo, kako je Triglav postal instaočak. Pa mešanica StandUpLent v Vetrinjskem.

Aja, še to. Hvala, res hvaaaala vsem, ki upoštevate varnostna navodila. Res, res, reees hvala!