»Rifle ponavadi ob tej uri že spi.« Haha. Morda, doma gotovo, ampak ne na Festivalu Lent. Ne na navihanih Minoritih. Ne v teh dneh. Ne letos. Prva lentovska sobota? Stoječi, lentovski aplavzi. Še dež je počakal.

Saj vemo, kako se ploska na Festivalu Lent, ne? Stoje in fejst. Pa naj bo to presunljivi balet Hora - Cantata, ki je s svojim dvojnim programom tako presunil na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja, da so še nevihtni oblaki počakali. Stoječe ovacije. Naj bo to prismuknjeni koncert zasedbe Orleki na Večerovem odru. Bravo! In potem je tu Lado Bizovičar. Tudi on je ploskal. Publiki. Kaj in kako ne bi. Če pa so se tako smejali. In potem je, hvaležno, moledoval. »Res, res hvala, res lepo od vas, hvala, ampak, prosim, bodite malo uvidevni,« je poprosil ob koncu navihane, šmentane, ozdravilne predstave Čakalnica, ko je ob njem v beli, kakor pižami podobni obleki stal Janez Hočevar Rifle, ter pokazal nanj, »Rifle namreč ponavadi ob tej uri že spi.« Haha. Morda, doma gotovo, ampak ne na Festivalu Lent. Ne na lepih Minoritih. Ne v lentovskih dneh.

Rifle že pol pozabil

Komaj tretji od desetih dni, pa imamo že morda najboljše izjave, kar jih lahko pokasira samo ta naš Festival Lent. »Kaj si ti že vse doživel!« je med predstavo Bizovičar hrabril Rifleta. »Že res,« je po premisleku odgovoril Rifle, »ampak kaj, ko sem že pol pozabil!« No, vidite, za crknit smešno. Ker sta res nekaj kakor crknila v predstavi Čakalnica, ki se na Minoritih – Oder Nove KBM tako fenomenalno gleda.

Še kakšen štos, ki smo se mu vratolomno smejali? Bizovičarjev top mariborski naglas, res ga obvlada. Prirejene kletvice »potička vam zmatrana« in »kunc vas gleda«. Ter tista, ko je Rifleta pritisnilo. »Človek si res ne bi mislil, da ljudje še v nebesih, no, em, ščijejo,« je potolklo Bizovičarja. Pa celo strinjamo se, kaj je res žleht narobe. Čokolada z rozinami. To je pekel. Ampak takšen, kjer se smejite še na poti domov.

Zato vam nocoj toplo, toplo, toplo priporočamo, da ujamete še tretjo, zadnjo komedijo v Avditoriju LGM na Odru Minoriti – Nova KBM, preden nato poskoči JazzLent. Že naslov je nezgrešljivo obvezen: Predstava, ki gre narobe. Razreševanje umora na vse napačne načine. Držimo pesti, da ne bodo načeli še kulise! Uf! Streha je, tako da lahko zapišemo, da gre v predstavi nekako iz dežja pod kap. In ko smo že pri strehi: Profesor Kuzman mlajši je včeraj šel pod streho iz Vetrinjskega dvora v Dvorano Union, zato hvala, hvala, hvala vsem za razumevanje. In ne pozabite, Stand up program danes stavi na Črno nedeljo. Ker kateri dan ni za dober štos, če ne nedelja? Ni vsaki dan nedelja! Na Lentu je samo ena!

Marko Grobler se popraska. Ezlekovsko.

In ko smo že pri nepozabnih izjavah. So take, ki lahko padejo samo v tvojem, našem mestu. »Nisem vajen take tišine,« je zvesti in številčni publiki povedal mariborski kantavtor Marko Grobler,»ker drugače delam v šoli, ljudje pa tu sedijo in strmijo vame. Čisto drugačna situacija.« In nato se je, med svojimi nežnimi, melanholičnimi, vrhunsko prisotno odsotnimi skladbami, pogladil po (goli) glavi. »Ste opazili razliko med mano in njimi, ne?« se je praskal, medtem ko je predstavljal skuštranega, lasatega in izjemnega Daniela Mariniča ter ostalo Ezl Ek ekipo. »Pozabil sem povedat', da bomo žagali,« je predstavil recimo Miho Kavaša, ki je vmes upogibal in vijugal z žago. Da, to je Sodni stolp. Danes bo tam prvi letošnji Jazz podij, ko bo žagal tAman z eksplozivno postavo. Zicer? Zicer. Kot bo tudi Janez Dovč na Glavnem odru v kolektivu Sounds of Slovenia.

Pa če smo pri žaganju. Uf, Večerov oder! S svojo pihalno sekcijo, harmonikasto zmešanim Juretom Torijem in večnim Vladom Poredošem je dobri, stari Whisky Johnny prihrumel kot dobri, stari Kamerad. Orlek! Že 30 let knap'n'rolajo zasavski fantje in še enkrat več so pokazali, kako fejst jim godi oder ob/na Dravi. In kako zlahka pridobijo občinstvo, pri čemer so bili zelo koristni, dobrodušni in prijetno čudaški Cinkuši, hrvaški predvozači z bizarnimi napovedmi in še bolj bizarnimi naslovi komadov. Morali bi biti tam. Zakaj vam to (na)pišemo? Da boste prišli že danes! Daniel Vezoja je brežiški adut, Elvis Jackson pa ne rabimo posebej opisovat, ne? Vse in vsi v luft! Večerov oder. Od 20.00 dalje.

Pa če smo že doli ob reki. Vidimo, da vas firbec pošteno muči, kaj je t(ist)o ob fontani. Ja to je Pozor! Muzika na cesti! Dogaja se že čez dan na Grajskem in Glavnem trgu, ob večerih pa še ob fontani na Lentu. Godalni kvartet al Fine je pokazal, kako se lahko tudi zelo nežno gode na lentovski promenadi, Torul pa spomnil na začetke odra pri Stari trti. Trije modeli in neskončno energije. Dela, dela! In če temu prištejemo še marljiv obisk na KMŠ odru, Baltazarja v GT22, elektronsko, trojno dozo na katakombastem Mladininem odru, kjer še stekleničke poplesavajo, ter konstantno zavidljiv obisk na Sladolentu... Se torej vidimo tudi danes! Zakaj? Ker ni vsaki dan nedelja!

Aja, pa še to(ta). Še ena iz Čakalnice? »Poln ognja in trpljenja. Kot Trbovlje.« Še dobro, da so Orleki iz Zagorja, haha.

 

Jaša Lorenčič