Festival Lent se letos začne na četrtek. Ne na petek. Četrtek. Zakaj? Ker bo to največji mali petek!

Veste, kako si boste najbolje zapomnili, kdaj se letos začne Festival Lent? Poglejte vremensko napoved. Katerokoli. Pa radarsko sliko padavin. Tudi, tudi. Katerokoli. Ker kaže res dobro. Sonceeee! Zakaj? Ker Kaaaaaaaaažu! Kdo? Dubioza Kolektiv, kdo! Torej, samo v nebo poglejte, pa boste vedeli. Začne se Festival Lent 2019! Lahko pa pokukate tudi na koledar. Četrtek. 20. junij. 2019. In potem do sobote, 29. junija. No, nedelje, jasno. Letos torej tretji junijski četrtek izjemoma ne bo mali petek. Veliki petek bo. O, ja. Začenja se Festival Lent!

Za Dubiozo Kolektiv že zdaj vemo, da vas bo, em, dosti? Je to sploh prava beseda? Dosti? Morda bo bolje – ogromno. Začenjamo na Glavnem odru, ki bo letos znova na Trgu Leona Štuklja, vendar smo ga obrnili tako, kot ste ga najbolj vajeni. Za Dubiozo Kolektiv je potrebna dodatna vstopnica, ki se še posebej dobro v žepu, torbici ali okrog vratu zlepi z z Lento. Zakaj pride Lenta prav? O tem smo že pisali, ker Lenta piska tako svojevrstno, da lahko rečete »v oke me glej«, ampak bomo še posebej poudarili, da bo prišla zelo prav že prvi dan. Še enkrat: čeeeetrteeeek! Pred Dubiozo Kolektiv lahko zavijete v Lutkovno gledališče, kjer bo svetla ostrina plesne obrambe v Fight Bright, nato pa, ker ima vselej tako naspidiran program, vrata odpira že Mladinin oder. Katera vrata? Ja, katera! Tista v kleti Narodnega doma! Dva sveža, mlada, zagnana rock banda Tooth in the Sky ter Fat Butlers, zmagovalci letošnjega Šourocka!

In kaj bo še prvi dan? Aja, mislite, da je to – to? Eh! Prvi after od vseh afterjev bo že gostil gospod Wetrinsky, kjer bo DJ Venom pokazal, kako se pravilno zavrti funk plošče. Bum-šaka-laka! In to je, kot rečeno, samo prvi dan, letos četrtek, ker imajo mariborski, posebej pa lentovski četrtki, v sebi tisto malopetkovsko dozo, prepotrebno za univerzalni uvod! In to je res samo še uvod, ker prihaja vse od Umeka, Gibonnija, JazzLent, komedije, stand-up, presežki Sodnega stolpa in še in še in še. In še. In še. Pa malo še. Ker to je Festival Lent! Aja, pa smo že povedali, koliko imamo afterjev? Potrebujete vodiča? Evo, izvolite! Se vidimoooo!

Jaša Lorenčič