Kljub temu, da je že načrtovan prihod skupin z vsega sveta odpihnila pandemija, ne bo letošnji Folkart nič manj pisan!

Mariborski Folkart je okno v svet in dragocen praznik svetovne nesnovne kulturne dediščine, s statusom velikana med desetimi največjimi svetovnimi folklornimi biseri. To potrjujejo tuji in domači strokovnjaki, udeleženci z vsega sveta, to trdijo prijatelji in celo ne ravno najboljši prijatelji. Kljub temu, da je že načrtovan prihod skupin z vsega sveta odpihnila pandemija in v tem času ukrepe ter odloke glede zdravja vseh udeležencev ter obiskovalcev jemljemo skrajno resno, bomo vztrajali še naprej, tudi po festivalu. Folkart bo namreč gostil še kakšno skupino tudi jeseni, seveda odvisno od situacije.

Zdaj, avgusta, pa bo manjše in krajše, vendar nič manj pisano. Na otvoritvi v dvorani Union v torek (25. 8.) bomo spoznali skupino »Kyjov« iz Češke, mlade entuziaste, katerih nalezljiva in živahna mladostna energija, zaokrožena v celoto s čudovitimi opravami južne Moravske, je nepozabna. Pozdravili bomo tudi Madžare, skupino »Bartina«, ki izvaja plese iz celotne države, nam pa nekako najbolj znano zveni čardaš, nacionalni ples, ki je v svetu sinonim za madžarsko tradicijo. Posebnost so njihovi dragoceni kostumi, vsi ročno izdelani. Slovenijo bosta zastopali FS Tine Rožanc iz Ljubljane, odlična slovenska skupina, ki slovi po svoji mladostni energiji in predanosti slovenskemu ljudskemu izročilu, in seveda naši »Kudovci«, domačini AFS Študent. Ohranjajo sloves ene najboljših in najuspešnejših skupin v naši državi. So ponosni glasniki slovenske folklorne tradicije, ki se je v naši podalpski deželici še vedno drži pridih »zastarelega«, kar pa je daleč od resnice.  

Pregled programa letošnjega Folkarta!

Tradicija veleva, do so naši »Kudovci«, AFS Študent, vedno zraven. Tisti, ki so si Folkart tudi izmislili. Sedanji predsednik Sašo Kodrič je povzel njihove občutke: »Folkart je sopotnik in stalnica AFS Študent že vse od leta 1989, mi pa igramo vidno vlogo v tej čudoviti festivalski zgodbi. Z našega vidika je Folkart še vedno »najboljša turneja« na domačih tleh. Vabijo nas na mnoge svetovne festivale, vendar je ta naš nekaj posebnega. Ponosni smo ob odzivu tujih skupin, ki nam jih producentka festivala pripelje v Maribor, ponosni smo na Folkart, ki ustvarja iskrice v očeh skupin, ko nam je vsem hkrati toplo in grenko pri srcu ob slovesu od skupnih doživetij. Ostanejo pa čudovita prijateljstva in spomini. Da bi ta cvet svetovne folklore še dolgo obiskoval poletja v Mariboru, saj jih naredi barvita ter posebna.«

Alenka Klemenčič, producentka festivala Folkart

*Za ogled otvoritve Folkarta potrebujete brezplačno vstopnico. Število mest je strogo  omejeno. Vljudno prosimo, da si svojo vstopnico pravočasno zagotovite na blagajni Narodnega doma Maribor v času uradnih ur ali uro pred prireditvijo v Dvorani Union.