Večerov oder bo letos zamenjal svojo tradicionalno lokacijo pri Žičkem dvoru za največji mariborski mestni trg, Trg Leona Štuklja. Kot je že bil nekoč, pa bo znova dostopen brez vstopnine.

Pestro dogajanje na Večerovem odru bo v petek, 22. junija, odprla tradicionalna mariborska »rock čaga« ob koncu šolskega leta in pričetku poletja, Piše se leto 2018. Takti uvodne noči bodo pripadli starim znancem, legendarni skupini Pankrti, ki bo v izvirni zasedbi, podobno kot je že v Ljubljani, Berlinu, na Dunaju in v Puli, z mariborskimi oboževalci praznovala svojo štiridesetletnico. Predstavili nam bodo presek najpomembnejših glasbenih del, kamor se uvrščajo nepozabne Lublana je bulana, Bandiera rossa, Osmi dan, Za železno zaveso in druge. Za večeru primerno trdno in udarno rockersko podporo pa bo poskrbela kočevska metal zasedba NCODNC.

Temačna duša in surovi rock

Tudi sobota bo polna rockerskega ropota, saj bo Trg Leona Štuklja zavzel še en kulten glas nekdanje jugoslovanske glasbene scene Goran Bare z nič manj kultno zasedbo Majke. Glasbeni kritik Aleksandar Dragaš je njihov zadnji album strnil v besedah: »Bare je bil kot pesnik že prej znan po tem, da koplje po najtemnejših zakotjih svoje duše, ki jih redko osvetlijo prebliski sreče. Govori o svojem odnosu do ljubezni in odvisnosti, človeka in Boga, posameznika in družbe ter vzponih in padcih svojega neverjetnega življenja, ki gre pogosto prek roba verjetnosti. Nuspojave so celo v tem kontekstu eno najimpresivnejših del v njegovem pesniškem opusu.« Za predtakt osrednjega koncerta pa bo poskrbela ljubljanska rokerska posadka Joker Out.

Legende skaja in karizmatični bobnar Fun Lovin' Criminals

Nedeljski večer, 24. junija, bo potekal v jamajških ritmih reggaeja in glasbe ska. Občinstvo bo ogrel kranjski Raggalution, ki že od leta 2011 meša svojo reggae čorbo, začinjeno z dubom, funkom in ščepcem psihedelije. In tako bomo pripravili teren za britanske legende ska glasbe Bad Manners, ki že več kot štiri desetletja neumorno poplesujejo po svetovnih odrih. Ne brez simbolike bo 25. junija na Dan državnosti oder pripadel večnim rokerskim alternativcem in kritikom slovenskega vsakdana Demolition Group, pred njimi pa bo primerno temačno atmosfero s svojim psihedeličnim shoegaze popom in edinstvenim nastopom pevke Lili Žigo ustvarila skupina Lillith Cage. V torek, 26. junija, bo Večerov oder obnorel karizmatični Uncle Frank, ki je že kot bobnar benda Fun Lovin' Criminals naštel kar nekaj uspešnic na svetovnih glasbenih lestvicah, v Maribor pa prihaja v svoji lastni zasedbi in z multiinstrumentalistom, kolegom Naimom Cortazzijem.

Svež, poletni glasbeni vetrič

Pred njim nam bo zaigral odličen slovenski glasbenik Mate Brodar-Bro, ki je po mnogih odličnih in odmevnih koncertih medtem že postal uveljavljeno ime v evropskih reggae krogih. Sreda bo v znamenju hip hopa in rapa: mariborski ljubljenec Emkej se bo prvič na Lentu predstavil ob spremljavi benda, za njim pa sledi še ena poslastica – najboljši hrvaški raper z odlično glasbeno zasedbo Kandžija i gole žene. Svež, poletni glasbeni vetrič pa bo na Trgu Leona Štuklja zavel v četrtek, 28. junija. Po skoraj enoletnem kreativnem premoru, med katerim so nekateri člani skupine raziskovali glasbeno pokrajino na drugi strani oceana, se na slovenske odre vrača Muff, s svežim in žanrsko neobremenjenim naborom skladb pod imenom »Unity« (enotnost). Spremljala jih bo največja letošnja osvežitev slovenske scene, »nežna in markantna« Uma, kot se je izrazil slovenski gledališčnik in komik Boris Kobal.

Avstralski ulično-glasbeni fenomen

Vrhunec letošnjega programa Večerovega odra bo gotovo v petek, 29. junija, ko bo nastopil avstralski ulično-glasbeni fenomen Dub FX, ki se je v zadnjih letih prelevil v pravo mednarodno zvezdo. Ulični beatbox glasbenik, ki svojo glasbo ustvarja izključno z lastnim glasom in pomočjo glasbenih napravic, je v zadnjih letih zbral odlično zasedbo in odtlej koncertira po vsem svetu. Zaključni večer festivala, ki se bo v noč prevesil ob spektakularnem ognjemetu, pa smo zaupali vsem dobro znanim, neumornim zabavljačem, skupini Soulfingers, pod vodstvom energičnih soul bratov Denisa in Harisa.

Ogled koncertov na Večerovem odru na Trgu Leona Štuklja je za obiskovalce brezplačen. 

Preberite vse podrobnosti o PROGRAMU FESTIVALA LENT 2018 in si oglejte pregleden URNIK DOGODKOV.