Priporočamo
glasba | koncert

»Starodavno sreča moderno, to je bistvo Slovena Voices: odprti glasovi, pristnost in brezčasna pesem prednikov«.

Zvezdana Novaković ZveN je vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka. Sprehodila se je od etna prek gledališke glasbe do z elektroniko obogatenega eksperimentiranja. Zvezdana Novaković ZveN je v krepkem desetletju delovala na toliko področjih in pri toliko projektih, da jih je težko popisati. Razpon sega od gledaliških do koncertnih odrov, od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od starodavnih tradicij do elektronike, od lutk do uprizoritvenih presežkov Jerneja Lorencija, od klasike do džeza, od poučevanja vokalnih tehnik prek študija kompozicije do vodenja pevskih zborov, od nacionalne opere do alterklubov, od pripovedovanja do harfe. Vse pa povezuje njen glas. Njen ZveN. 

»Težko je to postaviti v en paket. Je pa mogoče. A uvesti je treba nova pravila,« pravi.

Čeprav je njeno ustvarjanje težko ujeti v zvočni zapis in prisega na živo izvajanje, na interakcijo s prostorom in občinstvom, je pred dvema letoma izdala album Slovena Voices, ki ga bo predstavila na Festivalu Lent.

»Čim si na odru, je to že predstava, to ni le glasbeni koncert. Vsak trenutek tvoje prezence je pomemben. Pri tem črpam iz vseh drugih zanimanj v življenju, iz narave, filozofije, meditacije, dobre restavracije, človeške komunikacije, nore modulacije ...« pripoveduje Zvezdana.

Na koncertu bo sodelovala tudi komorna zasedba Mešanega pevskega zbora Grlenice, ki ga vodi. Sestavljajo ga posamezniki z vseh vetrov, ki jih zanima ljudsko petje ter star, avtentičen, grlen način petja. Repertoar obsega sakralne, obredne in ljudske napeve različnih kultur.

Skladbe prihajajo iz bogatega nabora pesmi različnih narodov, med njimi prevladujejo tiste, ki izhajajo iz slovanske in balkanske kulturne dediščine. Avtentične skladbe zazvenijo v preprostem dvoglasju, enoglasju in tudi v večglasnih sodobnih zborovskih priredbah ljudskih pesmi. Pevci se skozi grleno petje in različne vokalne tehnike posvečajo zvoku in lepoti alikvotnih tonov, večkrat se petju pridruži tudi plesanje kola.


ZVEZDANA NOVAKOVIĆ ZVEN & IN KOMORNA ZASEDBA GRLENICE

Zvezdana Novaković: avtor projekta , vokal, harfa, looperji, kompozicije, zborovodja
Komorna zasedba Grlenice

 

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava