12.00: Vivid Art Didakta - razstava

17.00: Med:sosedi – Zbiranje spominov in fotografij

17.00: Štajerska čaga

18.00: Rajzefirbčni sprehod: Pajzl tura

19.00: Spet zakopani v Piramido + Gibljive slike: Skrivnost gradu na Mariborski Piramidi

/ob 12.00/

Vivid Art Didakta - razstava

Slovenska ulica 13

Likovna šola ArtDidakta, ki jo vodi Jasmina Granduč, deluje v Mariboru že okroglih deset let. Med barvami in platni, med slikarskimi stojali in čopiči se na Razlagovi ulici 21 najde prostor za vsakogar, za stare in mlade, dekleta in fante, ženske in moške, za bodoče študente likovnih akademij ali pa "zgolj" tiste, ki so v zrelih letih našli staro, dolgo skrito in pozabljeno ljubezen do umetnosti in si spet upajo prijeti v roke čopič in na platnu pustiti del sebe. Izražanje s pomočjo slike in risbe, tisti najbolj prvinski način, je v človeku, kljub naglici ponorelega sveta, na srečo vendarle ostal vse do danes.

Na razstavi Vivid Art Didakta bo na ogled le majhen drobec tega, kar so v preteklih desetih letih ustvarili v Likovni šoli ArtDidakta in prepričani smo, da bodo nekatere izmed vas zasrbeli prsti, da bi prijeli v roke čopič.

 

/ob 17.00/

Med:sosedi – Zbiranje spominov in fotografij

Glavni trg 7

Spomini. Po eni strani morda najbolj podcenjen del dediščine, po drugi strani pa dragocen vir za vse, ki se ukvarjajo z zgodovino mesta. Ob spominih oživijo zbledele fotografije, zgodbe zaiskrijo oči pripovedovalca in vsem postane v srcih prijetno toplo. Spomini so nekaj najbolj dragocenega in za vsakega posameznika neprecenljivega, a če jih kdo ne zbira in zapiše, zbledijo in izginejo, s tem pa izgine tudi marsikatera zgodba, ki bi nas drugače obogatila za vse življenje.

Na dvorišču Pokrajinskega arhiva bomo spomine in fotografije, ki jih hranijo Mariborčani o mestu zbirali, jih zapisali in na koncu tudi predstavili. Vabimo vas, da delite (tudi) z nami košček svojega mesta.

 

/ob 17.00/

Štajerska čaga

Vetrinjski dvor

Štajerski árgo 'ma 1. rojstni dan! In kot pravi Argo “Jaz ne morem verjet, da se je iz heca in minute preveč prostega cajta lani poleti, oblikovala taka vlka familija.  V manj ko enem letu nas je prek 20 taužnt! Hvala čisto vsakemu izmed Vas, štajercu in ne-štajercu, za podporo, za ljubejzn, za predloge pa za vse! Sej vete.” In ker se spodobi prvi rojstni dan praznovati v stilu se je Argo odločil narediti čago na Živih dvoriščih!

Na tem popoldansko-večernem dogodku si bomo ogledali pristni štajerski film z naslovom Kleščar in .-árgo razstavo, igrali bomo družabne igre (najboljšim tudi podelili nagrade), zvečer bomo plesali in peli ob živi muzik lokalnih bendov Last Dropout in ALo!Stari  na koncu pa nas bosta DJ Killy in štajerski bonton zadrževala na plesišču do zgodnjih jutranjih ur. Aja, vmes pa bo valda nekaj za piknit. Štajerskega, se razume, za kar bo poskrbel Wewillgrillyou!

Kogar ne bo, si je sam kriv.

Vstopnina: lastniki Lente brazplačno, ostali 3 €.

 

/ob 18.00/

Rajzefirbčni sprehod: Pajzl tura

Prva gimnazija Maribor 

Fina kava z mlekom in čokoladnim ali karamelnim posipom, kraft pivo, gurmanski sendviči in veganske enolončnice ... ali pa le Laško ali Union, veliki ali mali špricer. Kar nekako razvadili smo se sesti v prvi “kafič”, ki ima prosto mizo, razvadili smo se biti ne-presenečeni. Odkrijte legendarne gostilne in bare, ki so še zadnji ostanki nekdanjih mariborskih pajzlov. Ti namreč skoraj po pravilu obiskovalcu nudijo tisto pristno izkušnjo, saj v pravem pajzlu nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo.

Pravzaprav bi celo veljalo razmisliti teh nekaj preostalih mariborskih pajzlov na nek način “spomeniško zaščititi”. Marsikatera mariborska zgodba se je namreč napisala prav tam, za šankom, s špricerjem v roki in mirne duše lahko rečemo, da so (tudi) pajzli del dediščine mesta.

 

/ob 19.00/

Spet zakopani v Piramido + Gibljive slike: Skrivnost gradu na Mariborski Piramidi

Park pred Muzejem narodne osvoboditve Maribor

Pisal se je 20. oktober 1164, ko se v listini prvič pojavi ime Marchburch, grad na griču, ki mi rečemo danes Piramida. Usoda je hotela, da bolj kot se je razvijalo mesto pod njim, bolj je hrad izgubljal na pomenu in proti koncu 18. stoletja je začel počasi toniti v pozabo. Ostale so le ruševine, ki jih je v naslednjih stoletjih prekrila zemlja. Potem pa so v letih 2010 in 2011 na grič prišli arheologi in se zakopali v delo, in pod odkopano zemljo so dan za dnem pričeli prihajati na plano temelji nekdanjega Marchburcha.

Osem let po koncu izkopavanj se bo arheološka ekipa spet zbrala in se zakopala v Piramido. Tokrat ne v zemljo, ampak v spomine in jih delila z obiskovalci. Spoznali boste, da arheološka izkopavanja niso niti najmanj podobna temu, kar je na filmska platna prinesel Indiana Jones in hollywoodski filmi. Po koncu pogovora pa si bomo ogledali še dokumentarec z naslovom Skrivnost gradu na mariborski Piramidi, ki ga je Regionalni RTV center Maribor posnel leta 2008.

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava