Ukrajinska šerifa/Ukrainian sherifs (GER, UKR)

Dokudoc | ostalo | Film

Ukrajinska šerifa/Ukrainian Sheriffs (Ukrajina, Nemčija, 2015, 83 min) Roman Bondarchuk

dokumentarni film

V državi z največjo policijsko silo, Ukrajini, so v podeželskih skupnostih ostali brez policistov. Pa vendar je ena skupnost našla rešitev. Na županovo pobudo so ljudje izbrali dva lokalna moža, dva policista v pokoju, Victorja in Volodyo, jima dali moč da poskrbita za javni red in mir ter avto, in ju razglasili za »šerifa«. Ukrajinska šerifa je resnična zgodba o dveh lokalnih šerifih in vaščanih odmaknjene vasice pri Krimu, Stare Zburievke. Medtem ko kamera sledi šerifom pri opravljanju nenavadnih, vendar vsakdanjih dolžnosti, nam zgodba razkriva življenje vaščanov onstran vojne in trenutnih političnih dogodkov ter v ospredje postavlja napetost med osebnim preživetjem in politično pravico. Kar je bilo mišljeno kot film o kopici ljudi iz ukrajinskega podeželja in njihovih vsakdanjih izzivih, ki nastajajo predvsem zaradi velike brezposelnosti, revščine in nepismenosti, na koncu portretira vero celotnega naroda na prelomni točki v njegovi zgodovini.

Brezplačen vstop na projekcijo, prostovoljna zbrana sredstva namenjamo nevladni organizaciji Docudays, ki je v sodelovanju s produkcijo Tabor Film vzpostavila sklad v podporo ukrajinskim filmskim ustvarjalcem, ki so ostali v domovini in dokumentirajo vojno. Projekcijo organizira Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc v sodelovanju z Inštitutom za transmedijski dizajn.

Dogodek bo v primeru dežja v prostorih Muzeja narodne osvoboditve Maribor.


Dokumentarni festival DOKUDOC, ki letos praznuje že svojo 11. obletnico delovanja, s sedežem v Mariboru pomembno prispeva k decentralizaciji ne samo dokumentaristične filmske krajine, temveč dogodkov s področja umetnosti in kulture nasploh. DOKUDOC s svojim programom spodbuja regionalno širitev in razvoj filmske kulture po Sloveniji ter z vključevanjem novih lokacij strateško pristopa k razširitvi filmske krajine, širši publiki omogoča dostopnost dokumentarnega programa ter skrbi za razvoj in izobraževanje občinstva v Mariboru in drugod. Festival se bo odvijal od 15. do 18. septembra 2022, predfestivalsko dogajanje pa pričenjamo že s projekcijami dveh dokumentarnih filmov, ki se bodo predvajali v času festivala Lent ob njegovi 30-letnici.

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava