Koncert na turnu: Vojko Vešligaj in Faruk Dreca

Klezmer je živa, melodična, čutna in vesela glasba.

Vojko Vešligaj in Faruk Dreca sta ena redkih duo zasedb v slovenskem prostoru, ki se posveča izključno judovski Klezmer glasbi, in to v njeni najbolj pristni obliki. V njunem repertoarju pa je mogoče slišati tradicionalne glasbene vplive slovanskih, ciganskih in balkanskih judovskih skupnosti.

Vojko Vešligaj in Faruk Dreca, sošolca ter gurmanska prijatelja, sta znana mariborska glasbenika. Oba sta sicer člana zasedbe Klezcoustics, a tudi kot duo znata predstaviti program banda ter pričarati nepozabno etno vzdušje.

Klezmer je tradicionalna judovska glasba, ki izvira iz vzhodne Evrope. V preteklosti se je s selitvijo judovskega naroda pomikala čez evropski in balkanski prostor, ob preseljevanju Judov pa je prevzemala tudi vplive drugih kultur. Zato je v njej mogoče prepoznati tradicionalne glasbene elemente tako slovanskih in romskih kot tudi balkanskih judovskih skupnosti. Klezmer je živa, melodična, čutna in vesela glasba, nepogrešljiva ob judovskih praznikih in zabavah. Vsaka pesem nosi svojo zgodbo ter nam približa delček judovskega izročila in kultureh.

Spremljaj koncert v živo


 

Vojko Vešligaj, kitara
Faruk Dreca, klarinet


Koncert na turnu

Ko nebo nad mestom poseže po paleti večernih barv, je čas, da si natočite najljubšo pijačo, se udobno namestite, zazrete med oblake in si privoščite koncert v živo – samo za vas!

Dobrodošli na koncertu na turnu, ki bo stoletni stolp Narodnega doma prelevil v najbolj nenavadno koncertno prizorišče v mestu. Z izbranimi glasbenimi izvajalci vas bomo vsako sredo ob 18. uri s pomočjo 360-stopinjske kamere popeljali na glasbeni polet nad mariborskimi strehami.

Gostili bomo najrazličnejše izvajalce, od prekaljenih glasbenih mačkov do glasbenih upov, ki jim bo Koncert na turnu odprl vrata na koncertne odre. Doživeli jih bomo povsem od blizu, intimno, iskreno, iz srca. Privoščite si mehak objem toplega večera in občutek svobode pod širnim nebom, polnim zvokov, ki se trkljajo po opečnatih strešnikih starega mesta. Uživajte v večeru, ki mu ne kraljujejo histerične večerne novice, temveč umetnost. Predajte se glasbi v njeni najpristnejši, surovi prvobitnosti in koncertnemu nastopu, pri katerem ne štejeta bleščeč kostum in soj žarometa, štejeta srce in duša.

Vsako sredo ob 18. uri na turnu Narodnega doma Maribor.

S temi virtualnimi dogodki tudi uvajamo letošnji Festival Lent.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava