Priporočamo
glasba | Koncert
  • 21.00 - 22.00
  • Glavni trg
    /
  • Vstopnine ni.

ZARADI DEŽJA PRIČENJAMO OB 21.00!

Predstava na Glavnem trgu v Mariboru pritegne naključne mimoidoče in hkrati ponuja globlji razmislek o interakciji med globalno strukturo in svobodno ustvarjalnimi glasovi posameznikov. Godalni otoki so z violinskimi skupinami poseljeni odri, postavljeni okoli glavnega odra (otoka), kjer domuje DJ z bendom. Občinstvo hodi med otoki, si s tem prilagaja zvočno sliko in tako aktivno sodeluje, ne zgolj pasivno opazuje. Kako glasen je lahko danes posameznikov glas?

Ustvarjalci so stari dediščini dodali sodobne trende. Stara umetnost je v tem primeru disko glasba iz 70-ih in 80-ih let. Zvoki violine so bili v takratni popularni glasbi klasika. Šolani violinisti so izvajali parte na visoki tehnični ravni. Novi trendi, predstavljeni na tem dogodku, so tradicionalni zvoki violine, ki opisujejo izjemno raznolikost evropskih regij. Politične meje niso poenotile regionalnih violinskih zvokov, saj je v Evropi še zmeraj na tisoče jasno prepoznavnih violinskih stilov, ki v glasbeni predstavi najdejo svoje mesto znotraj globalnih glasbenih zapuščin. Disko ritmom se priključuje tudi več stoletij stara dediščina klasične glasbe in jazzovska glasba, ki se vzajemno oplajata z regionalnimi zvoki.

Otoki so razporejeni v obliki zahodnega tonskega sistema. Harmonija v glasbi se odraža tudi v oblikovanju svetlobe. Še danes je med ljudmi veliko bistrih in modrih idej, ki pa zahtevajo sodelovanje in podporo globalnih struktur, da se lahko aktivno sodelovanje posameznikov uresniči. Ta predstava omogoča integracijo raznorodnih lokalnih  umetnikov in lokalnih zvokov v vsaki verziji predstave na drugih lokacijah.

Uživajmo v nastopu virtuozov in se na območju enega trga sprehodimo po evropskih zvočnih pokrajinah.

*Vstopnine ni.


Bojan Cvetrežnik, MC, avdiovizualni koncept, priredbe, dirigent 
JAMirko, DJ, beat&bass, avdioprodukcija
Nejc Škofic, klaviature
Filip Vadnu, kitara
Damaris Potočnik, vokal
Godalkanje Fiddle Gang (Barja Drnovšek, Anja Šoštarič, Ajda Cvek, Nika Škodič, Clarisse Petrovič Duret, Eva Rojko, Izabela Hace)

Profesionalni učitelji in poklicni godci (Andrej Božič, Klemen Bračko, An Černe, Vesna Čobal, Monika Debelič, Maša Golob, Dejan Gregorič, Petra Jurič, Hermina Matjašič, Jan Šoštarič, Margarita Ulokina, Barbara Upelj) 
Violine (učenci in dijaki glasbenih šol Maribor, Celje, Velenje, Idrija, Ljutomer, Slovenj Gradec, Hobi Godalkanje)


Dogodek je del sklopa Lent po Lentu ter preddogodek Festivala Maribor 2022.

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava