Milan Tomášik s predstavo Fight Bright zaokrožuje koreografsko trilogijo skupinskih predstav (2014–18). V njej nadaljuje in nadgrajuje gibalne principe, ki jih je v sodelovanju s plesalci razvijal v dveh predhodnih skupinskih predstavah: Sezona lova (2014) in Silver Blue (2015).

Predstava Fight Bright se zavzema za pristno zaznavo in prepoznavanje; ostrino uporablja za obrambo, nikoli za napad; tveganje za samouresničevanje. Ustvarja silovito moč, ki vodi k izhodišču spopadov ter pri tem išče sočutje in krepi dialog. Prepletanje koreografije, scenografije in avtorske glasbe ponuja prefinjeno estetsko (pre)izkušnjo, ki prestopa meje materialnega ter osvetljuje polje energije, misli in idej.

Zanimanje za raziskovanje ritma, ki nastaja kot posledica napetosti mišic plesalčevega telesa, povezuje z izbranimi fizičnimi in psihološkimi vsebinami ter njim pripadajočimi odtenki barv in čustev. Prek natančno določenih stopenj mišične napetosti predstava razkriva gibalne interpretacije fizičnih ekstenzij v pojmovanju medsebojnosti, ki v zmanipuliranem svetu »lažnih novic« dnevno izginjajo. Harmonija znotraj kaosa se zdi nemogoča, pa vendar tako iskana, zaželena in bivalno pogojena. Fizični princip preiskovanja giba[nja] in odnosov, ki pri tem vznikajo, koreograf povezuje z vidiki procesnega mišljenja ameriškega psihologa Arnolda Mindella.

V koreografskem opusu Milana Tomášika ima središčno vlogo glasba. Pri Fight Bright je nastajala sočasno s koreografijo in zato iz nje na določenih mestih tudi izhaja. Je avtorsko delo francoskega skladatelja Simona Thierréeja, ki je kot skladatelj in glasbenik vrsto let sodeloval s Tomášikom pri soustvarjanju predstav mednarodno uspešnega kolektiva Les SlovaKs.

Milan Tomášik je mednarodno uveljavljen plesalec, koreograf in pedagog, rojen na Slovaškem. V Sloveniji živi in deluje od leta 2004. Diplomiral je na bruseljski mednarodni plesni akademiji P.A.R.T.S. v letu 2004, pod mentorstvom ugledne belgijske koreografinje Anne Terese de Keersmaeker. Po končanem študiju je sodeloval s številnimi umetniki, kot so Jackie Gray (Nova Zelandija), Katarína Mojžišová, Tomáš Krivošík (Slovaška), Iztok Kovač, Mala Kline, Snježana Premuš, Maja Delak, Barbara Novakovič Kolenc (Slovenija) in Alexander Gottfarb (Švedska). V letu 2017 je soustvaril predstavo Solo za dva glasova skupaj s koreografinjo Magdaleno Reiter in dramaturginjo Anjo Golob. V dvanajstletnem obdobju je ustvaril tri solo predstave (Within, 2006; Off-beat, 2011; Solo, 2016) in tri predstave s skupino Milan Tomášik & Co (Sezona lova, 2014; Silver Blue, 2015; Fight Bright, 2018).


 • Zamisel in koreografija: Milan Tomášik
 • Asistentka koreografa: Špela Vodeb
 • Ustvarjalci in izvajalci: Diego Alvarez Sanóu, Alessandro Sollima, Tina Valentan, Špela Vodeb in Milan Tomášik
 • Avtorska glasba: Simon Thierrée
 • Oblikovanje svetlobe: Janko Čief in Aljaž Zaletel
 • Scenografija in kostumografija: Jasna Vastl
 • Produkcija: KUD Cortesia
 • Produkcijski menedžerji: Nina Fajdiga, Milan Tomášik in Katarína Zjavková
 • Fotografija in video: Stanislav Dobák
 • Koprodukcija: Cankarjev dom Ljubljana, Plesni teater Ljubljana, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana (SLO), Mediteranski plesni center Svetvinčenat (HR), Stanica Žilina-Záriečie (SK) in Scenario Pubblico – Centro nazionale di produzione della danza (IT)
 • Projekt so sofinancirali: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Slovaška fundacija za umetnost in Alpeks
 • Zahvala: Charlie Brittain, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava