folklora in ples | plesna predstava

Premiera!

Čudovito preživetje je predstava, ki raziskuje lepoto človeške ranljivosti, preizkuša osebne meje in nas izziva, da opustimo stanje udobja ter se odpravimo na potovanje v neznane razsežnosti naših še neodkritih zmožnosti.

Koliko zmore telo? Kaj vse prenese um? Kako se telo in um spreminjata skozi ekstremno izčrpanost? Kako se prilagajata in nadgrajujeta? Na kakšen način najlažje premagujemo napore? Ali smo pripravljeni starega sebe pustiti zadaj, za premik na nov nivo? Koliko smo se pripravljeni izpostaviti? Koliko tega, kar že imamo tvegati?

Kadar premikamo meje, smo ranljivi, smo na neznanem teritoriju. Predvidimo posledice in nadaljevanje, a zagotovo ne vemo v kaj se podajamo. Vemo samo to, da morda pred nami leži nekaj čudovitega, kar bi bilo škoda pustiti nedotaknjeno, neraziskano.

Konec koncev – ali nismo prav, ko smo ranljivi in negotovi, a se kljub temu trudimo po svojih najboljših močeh,  najbolj človeški? 

Š.I.K. - Študijski Izbin Kolektiv, je skupina najperspektivnejših plesalk Plesne Izbe Maribor, ki deluje kot projekt, v katerem mladi plesalci s celoletnim rednim izobraževanjem pridobijo izkušnjo kontinuiranega delovanja rednega plesnega ansambla, prav tako pa, da dobijo vpogled v sam proces dela, ki je potreben za nastanek celovečerne plesne predstave, pri čemer je bistveno prav to, da se jim omogoči izkusiti celovit umetniški proces, ki vodi do kreacije – plesne predstave. 

April Veselko je plesalka,  koreografinja in plesna pedagoginja, ki je začela svoje plesno izobraževanje pri Plesni Izbi Maribor, v letu 2016 je zaključila mednarodno izobraževanje Dance's Start Up - Leggere Strutture Art Factory, v Bologni v Italiji in v letu 2018 MoDem PRO program  pod okriljem kompanije Zappalà Danza v Catanii, Sicilija. Ustvarila je več avtorskih projektov pod produkcijo Zavoda Federacije (Dvomine - 2010, Ostro in Slano - 2012, Fleš - 2017)KD Center Plesa Maribor (Breze – 2018) in Scenario Pubblico (Dream Room – 2018).

Kot plesalka je v Sloveniji in Italiji sodelovala z različnimi mednarodno uveljavljenimi koreografi (Seiffedine Manai – Dance Attack (2018), Daniel Conant – To Build Mountains (2018), Magdalena Reiter – Kamor ptice ne letijo (2016), Mattia Gandini - Collegamenti (2016), Gioa Maria Morisco - Zo Mooi(2016, plesni film), Jure Masten & Katarina Barbara Kavčič – Čez noč (2015), Gregor Luštek  - Džibriš (2014), Eduardo Torroja – Nosilci telesa (2014), Barbara Kanc – Iskanja brez naslova (2014), in drugimi...). April je več let sodelovala tudi na tekmovanju plesnih miniatur OPUS1 in bila kar petkrat nagrajena z nagrado za najboljšo koreografsko idejo, leta 2017 pa je njena miniatura What does the body dream (Bodi Telo) prejela tudi drugo nagrado na 3...2...1… DANCE! koreografskem tekmovanju v Krakowu na Poljskem. Kot plesna pedagoginja je April redno poučevala pod okriljem Plesne Izbe Maribor in KD Centra Plesa Maribor v šolskih letih 2016/2017 in 2017/2018. April ima trenutno status samozaposlene v kulturi. Poučuje in obiskuje redne plesne vaje na Plesni Izbi Maribor in KD Center plesa Maribor. Je članica Tovarishia Dance Company ter ena izmed pobudnic in organizatork, rednih pedagoginj in koreografinj za Š.I.K. – Študijski Izbin Kolektiv


Naprej

Mišice utrujene,
lasje preznojeni,
ne morem več,
pravi razum v meni.

Toda nekaj močnega,
potisne me naprej,
nekaj silovitega,
da se dotaknem svojih mej.

Skupina, ki pleše
potem pa jaz,
stopi naprej,
to je moj ukaz.

Plešem skozi življenje
spotaknem se,
glavo pokonci,
samo poberi se.

Anja Spasovski 


  • Koncept: April Veselko
  • Koreografija: April Veselko v sodelovanju s plesalkami Š.I.K.
  • Izvedba: Študijski Izbin Kolektiv – Š.I.K.: Vanja Kolanovič, Jasha Robnik, Anja Spasovski, Nadja Spasovski, Vita Trantura, Nika Zidar
  • Umetniško vodstvo: Nina Milin
  • Celostna podoba: Robert Veselko
  • Izvršna produkcija:  Živa Vrbič
  • Produkcija: Plesna izba Maribor
  • Podpora: Javni Sklad RS za kulturne dejavnosti, Mestna občina Maribor

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava