32. FOLKART (SLO)

Folkart | folklora in ples | folklorni festival

Glavni trg

25. 9.–26. 8. 2020, Maribor, Slovenija
32. mednarodni CIOFF® folklorni festival FOLKART 2020


ČEŠKA JE OSTALA DOMA …

Spremembe so stalnica v naših življenjih, pravijo. Nekako smo se jih že navadili, kajne? Čeprav je zelo težko slediti temu spreminjajočemu se stampedu skozi vse koronske pasti. Iz dneva v dan, iz ure v uro.

Tik pred začetkom festivala so morali udeležbo odpovedati mladi Čehi, skupina iz Kyjova, ki je bila s srcem in ogromnim optimizmom pripravljena preplezati vse ovire, samo, da bi lahko prišli na festival, tudi takrat, ko je Češka »porumenela« na covid listi naše vlade. Vendar je bil zalogaj predolgotrajen, v Maribor bi lahko prišli šele ob koncu festivala. Zelo so bili žalostni, vendar smo si obljubili, da se vidimo v boljših, nekoronskih časi. Zagotovo!

In smo šli v akcijo. Iskali ter našli. Super – vskočili so naši »Kudovci«, tokrat muzika, Glasbeni sestav AFS Študent, ki so bili navdušeni nad tem, da bodo nastopili na tradicionalnih folklornih utrinkih v našem mestu. Lahko se bomo prepričali, da so res vrhunski in da »zažigajo« na način, ki ti mimogrede zleze pod kožo.

V sredo dopoldan, najprej na Glavnem trgu, potem pa še na Trgu Leona Štuklja.

Na naše veliko veselje pa se je tudi odzvala folklorna skupina Srpskega kulturnega društva Maribor, ki bo zagotovo dodala posebno energijo letošnjemu Folkartu. Tisto, ki je nam tako blizu. Nastopili bodo tako na torkovi otvoritvi 32. Folkarta kot v sredo na Glavnem trgu ob 19. uri, ko bodo tudi sredi našega mesta vabili na dobršen zalogaj temperamenta ter uživanja ob čudoviti tradiciji svojih prednikov.


NOV PROGRAM FOLKARTA 2020

• torek, 25. 8., 20.00, Dvorana Union: 32. FOLKART - otvoritev (HUN, SLO): vse skupine
• sreda, 26. 8., 10.30, Glavni trg: 32. FOLKART: Glasbeni sestav AFS Študent
• sreda, 26. 8., 11.00, Trg Leona Štuklja: 32. FOLKART: Glasbeni sestav AFS Študent
• sreda, 26. 8., 11.00, Glavni trg: 32. FOLKART (HUN): Folklorna skupina Bartina, Szekszárd
• sreda, 26. 8., 11.30, Trg Leona Štuklja: 32. FOLKART (HUN): Folklorna skupina Bartina, Szekszárd
• sreda, 26. 8., 19.00, Glavni trg: 32. FOLKART (SLO): Srpsko kulturno društvo Maribor
• sreda, 26. 8., 20.00, Športna dvorana Lenart: 32. FOLKART (HUN); Folklorna skupina Bartina, Szekszárd
• 17. 8. – 29. 8, 10.00-15.00, Vodni stolp: 32. FOLKART – RAZSTAVA OKNO V SVET


»Srpsko kulturno društvo Maribor«, Maribor

Srpsko kulturno društvo Maribor se že 21 let v duhu medkulturnega dialoga uspešno trudi ohranjati jezik, tradicijo in kulturo srbskega naroda, ki živi v Sloveniji. Članov še posebej posvečajo pozornost razvijanju svoje kulture.

Poslanstvo društva je ustvarjanje dodane vrednosti v kulturi, ki se ne meri v materialnem smislu, ampak v sreči in zadovoljstvu tako svojih članov, kot tudi ostale populacije srbskega rodu, ki živi na tem prostoru. V društvu je aktivnih okoli 250 članov, ki imajo zraven folklorne sekcije možnost obiskovati še pevsko, dramsko, literarno in športno sekcijo. Folklorna sekcija SKD Maribor združuje pet različnih podsekcij, in to so Cicibani, Omladinci, Pripravljalna skupina, Veterani ter Izvajalska skupina.

Največja je prav izvajalska skupina, ki deluje že od same ustanovitve društva. Odmevne rezultate je dosegala na mnogih nastopih, na festivalih in na vseh tekmovanjih, ki se jih je udeležila. Največji uspeh je dosegla leta 2018, in sicer na Evropskem tekmovanju srbskih skupin diaspore, kjer je dosegla 10. mesto med 64. skupinami ter osvojila zlato plaketo. 

Veseli nas, da bo folklorna skupina Srpskega kulturnega društva Maribor v tem letu, ko je korona dodobra oklestila festivale po vsem svetu, nastopila na našem Folkartu in prepričani smo, da bodo s svojim nastopom zaokrožili pozitivno energijo letošnjega festivala.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava