32. FOLKART - otvoritev (HUN, SLO)

Razprodano
Folkart | folklora in ples | folklorni festival

Vstopnic za ogled otvoritve Folkarta ni več na voljo!

25. 9.–26. 8. 2020, Maribor, Slovenija
32. mednarodni CIOFF® folklorni festival FOLKART 2020


ČEŠKA JE OSTALA DOMA …

Spremembe so stalnica v naših življenjih, pravijo. Nekako smo se jih že navadili, kajne? Čeprav je zelo težko slediti temu spreminjajočemu se stampedu skozi vse koronske pasti. Iz dneva v dan, iz ure v uro.

Tik pred začetkom festivala so morali udeležbo odpovedati mladi Čehi, skupina iz Kyjova, ki je bila s srcem in ogromnim optimizmom pripravljena preplezati vse ovire, samo, da bi lahko prišli na festival, tudi takrat, ko je Češka »porumenela« na covid listi naše vlade. Vendar je bil zalogaj predolgotrajen, v Maribor bi lahko prišli šele ob koncu festivala. Zelo so bili žalostni, vendar smo si obljubili, da se vidimo v boljših, nekoronskih časi. Zagotovo!

In smo šli v akcijo. Iskali ter našli. Super – vskočili so naši »Kudovci«, tokrat muzika, Glasbeni sestav AFS Študent, ki so bili navdušeni nad tem, da bodo nastopili na tradicionalnih folklornih utrinkih v našem mestu. Lahko se bomo prepričali, da so res vrhunski in da »zažigajo« na način, ki ti mimogrede zleze pod kožo.

V sredo dopoldan, najprej na Glavnem trgu, potem pa še na Trgu Leona Štuklja.

Na naše veliko veselje pa se je tudi odzvala folklorna skupina Srpskega kulturnega društva Maribor, ki bo zagotovo dodala posebno energijo letošnjemu Folkartu. Tisto, ki je nam tako blizu. Nastopili bodo tako na torkovi otvoritvi 32. Folkarta kot v sredo na Glavnem trgu ob 19. uri, ko bodo tudi sredi našega mesta vabili na dobršen zalogaj temperamenta ter uživanja ob čudoviti tradiciji svojih prednikov.


NOV PROGRAM FOLKARTA 2020

• torek, 25. 8., 20.00, Dvorana Union: 32. FOLKART - otvoritev (HUN, SLO): vse skupine
• sreda, 26. 8., 10.30, Glavni trg: 32. FOLKART: Glasbeni sestav AFS Študent
• sreda, 26. 8., 11.00, Trg Leona Štuklja: 32. FOLKART: Glasbeni sestav AFS Študent
• sreda, 26. 8., 11.00, Glavni trg: 32. FOLKART (HUN): Folklorna skupina Bartina, Szekszárd
• sreda, 26. 8., 11.30, Trg Leona Štuklja: 32. FOLKART (HUN): Folklorna skupina Bartina, Szekszárd
• sreda, 26. 8., 19.00, Glavni trg: 32. FOLKART (SLO): Srpsko kulturno društvo Maribor
• sreda, 26. 8., 20.00, Športna dvorana Lenart: 32. FOLKART (HUN); Folklorna skupina Bartina, Szekszárd
• 17. 8. – 29. 8, 10.00-15.00, Vodni stolp: 32. FOLKART – RAZSTAVA OKNO V SVET


MADŽARSKA

Folklorna skupina »BARTINA«, Szekszárd

Naša sosednja država Madžarska slovi po golažu in palinki, po čardašu, Franzu Lisztu in Beli Bartoku, in seveda, po barviti tradicijski kulturi. Ima bogato zgodovino, saj so prva madžarska plemena karpatsko kotlino poselila leta 896. Madžarski jezik ni podoben nobenemu sosednjih jezikov ter je le v daljnem sorodstvu s finščino in estonščino. Kar se ljudskega izročila tiče, so Madžari skrajno ponosni na svojo energije polno kulturno dediščino. Z zanosom ohranjajo tipične plese, pesmi in glasbo, ki slovijo po vsem svetu. Zato jim ni treba skrbeti za podmladek. Že skozi vzgojo v vrtcih jim uspeva, da ima vsaka boljša skupina ogromno zaledje v mladih, ki se zavedajo, kako pomembno je ohranjati ljudsko dediščino, ki je identiteta vsakega naroda.

Tako v skupini Bartina, ki obstaja že 54 let, vzgajajo plesalce že v otroški skupini, ki praviloma nadaljujejo z udejstvovanjem pri odraslih. Izvajajo plese iz vseh predelov države, za kar imajo v lasti dragocene kostume, vse ročno izdelane. Sedanji člani so študenti in zaposleni na univerzi, vsi pa so v ansamblu že od ranega otroštva. Njihov repertoar zajema tradicionalne plese iz bogate narodne zakladnice celotne Madžarske, nam pa nekako najbolj znano zveni čardaš, nacionalni ples, ki je v svetu sinonim za madžarsko tradicijo.

Zato kličemo – dobrodošla, Bartina!

 

SLOVENIJA

Folklorna skupina »Tine Rožanc«, Ljubljana

V letošnjem letu se je ta odlična slovenska skupina, ki slovi po svoji mladostni energiji in predanosti slovenskemu ljudskemu izročilu, prijazno odzvala na naše vabilo in bo popestrila program avgustovske izvedbe Folkarta.

Folklorna skupina Tine Rožanc je bila ustanovljena leta 1949 pod okriljem Železničarskega kulturno-umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc, še danes pa deluje ob podpori Slovenskih železnic. Je ena največjih in najstarejših folklornih skupin v Sloveniji. Delujejo tri sekcije, in sicer otroška, odrasla in veteranska skupina. Kot navajajo na svoji spletni strani: » … najmlajši šteje tri leta, najstarejši pa v skupini pleše že več desetletij.« Skupno ima več kot 100 članov in redno organizira letne produkcije v lastni izvedbi. Častitljivo 70-letnico so obeležili v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Predstava z zgovornim naslovom »Sem« se je osredotočala na vprašanja bivanja, minljivosti in iskanja večnosti.

Stremijo h kakovostnemu poustvarjanju ter ohranjanju slovenskega ljudskega izročila. Predstavljajo se po domovini, po vsej Evropi in drugod po svetu. Odraslo folklorno skupino sestavljajo predvsem dijaki in študenti, za svoje udejstvovanje pa redno prejemajo najvišja priznanja ter številne pohvale. So tudi redni gostje državnih folklornih srečanj, kjer se po strokovnih ocenah s svojim programom uvrščajo v sam vrh slovenskih folklornih skupin. 

Pričakujemo vas, dragi Rožanci!

 

Akademska folklorna skupina »ŠTUDENT«, Maribor

Skupina je s svojim delom pričela v letu 1964 in je bila hkrati ena izmed treh skupin, ki so združile delovanje pod okriljem Kulturno umetniškega društva Študent v Mariboru. Vse do osamosvojitve Republike Slovenije so izvajali plese celotnega jugoslovanskega prostora in bili poznani kot ena najboljših študentskih folklornih skupin bivše skupne domovine Jugoslavije. Gostovali so po vsem svetu in povsod pustili neizbrisen pečat. V samostojni Sloveniji pa so se usmerili v natančno raziskovanje ljudske tradicije slovenskih pokrajin ter narodnih kostumov. In nadaljevali uspešno pot svojih predhodnikov. »Študent« ohranja sloves ene najboljših in najuspešnejših skupin v naši državi. Bogato folklorno izročilo predstavljajo po vsej Evropi in po svetu; po Ameriki, Aziji in tudi v Avstraliji. Na svetovno priznanih festivalih dobivajo najvišje ocene in ni treba posebej poudarjati, da so ponosni glasniki slovenske folklorne tradicije, ki se je v naši podalpski deželici še vedno drži pridih »zastarelega«, kar pa je daleč od resnice.  

S številnimi koncertnimi predstavami AFS Študent sodi  med skupine, ki skrbijo za umetniško popestritev ljudskega izročila in njegovo priljubljenost v širši javnosti, saj je njihov program zastavljen široko ter zajema vse slovenske pokrajine. Delo v skupini temelji predvsem na vzgoji plesalcev in razvoju plesnih sposobnosti.

In prav člani AFS Študent so si leta 1989 »izmislili« Folkart, ki se je skozi 31 let razvil v enega najbolj cenjenih folklornih festivalov ne le v Evropi, ampak tudi na svetu. To poslanstvo nadaljujejo tudi sedanji člani, ki so soorganizatorji tega vrhunskega folklornega praznika.

Pozdravljeni na vašem domačem festivalu, Študent!

 

Glasbeni sestav AFS »Študent«, Maribor

Akademska folklorna skupina Študent (znani kot »Kudovci«) med drugim skrbi za ohranjanje folklorne glasbe, brez katere zagotovo ne bi bilo zanimivih plesnih koreografij. Skozi 55-letno delovanje AFS Študent se je v skupini zvrstilo več generacij glasbenikov in vsaka je stkala tesne prijateljske vezi, nekateri pa so nadaljevali tudi skupno profesionalno pot.

Aktualna generacija »muzike« Akademske folklorne skupine Študent je ponovno ena takšna posebna, s pozitivnim nabojem, srčna in polna posebne energije; z ogromno pripadnostjo ter ljubeznijo do lepe slovenske ljudske glasbe in glasbe nasploh.

Muzicirajo pod umetniškim vodstvom Mirana Waldhűtterja- Hitrega.

Tokrat prvič samostojno na Festivalu Lent, pod okriljem 32. Mednarodnega folklornega festivala FOLKART.

 

»Srpsko kulturno društvo Maribor«, Maribor

Srpsko kulturno društvo Maribor se že 21 let v duhu medkulturnega dialoga uspešno trudi ohranjati jezik, tradicijo in kulturo srbskega naroda, ki živi v Sloveniji. Članov še posebej posvečajo pozornost razvijanju svoje kulture.

Poslanstvo društva je ustvarjanje dodane vrednosti v kulturi, ki se ne meri v materialnem smislu, ampak v sreči in zadovoljstvu tako svojih članov, kot tudi ostale populacije srbskega rodu, ki živi na tem prostoru. V društvu je aktivnih okoli 250 članov, ki imajo zraven folklorne sekcije možnost obiskovati še pevsko, dramsko, literarno in športno sekcijo. Folklorna sekcija SKD Maribor združuje pet različnih podsekcij, in to so Cicibani, Omladinci, Pripravljalna skupina, Veterani ter Izvajalska skupina.

Največja je prav izvajalska skupina, ki deluje že od same ustanovitve društva. Odmevne rezultate je dosegala na mnogih nastopih, na festivalih in na vseh tekmovanjih, ki se jih je udeležila. Največji uspeh je dosegla leta 2018, in sicer na Evropskem tekmovanju srbskih skupin diaspore, kjer je dosegla 10. mesto med 64. skupinami ter osvojila zlato plaketo. 

Veseli nas, da bo folklorna skupina Srpskega kulturnega društva Maribor v tem letu, ko je korona dodobra oklestila festivale po vsem svetu, nastopila na našem Folkartu in prepričani smo, da bodo s svojim nastopom zaokrožili pozitivno energijo letošnjega festivala.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava