32. FOLKART - otvoritev (CZE, HUN, SLO)

Folkart | folklora in ples | folklorni festival

25. 9.–26. 8. 2020, Maribor, Slovenija

32. mednarodni CIOFF® folklorni festival FOLKART 2020

25.8.

20.00

32. FOLKLORNI FESTIVAL FOLKART - otvoritev
(CZE, HUN, SLO)

Dvorana Union

26. 8.

10.30

32. FOLKLORNI FESTIVAL FOLKART (CZE)

Glavni trg

26. 8.

11.00

32. FOLKLORNI FESTIVAL FOLKART (CZE)

Trg Leona Štuklja

26. 8.

11.00

32. FOLKLORNI FESTIVAL FOLKART (HUN)

Glavni trg

26. 8.

11.30

32. FOLKLORNI FESTIVAL FOLKART (HUN)

Trg Leona Štuklja

26. 8.

19.00

32. FOLKLORNI FESTIVAL FOLKART (HUN)

Glavni trg

26. 8.

20.00

32. FOLKLORNI FESTIVAL FOLKART (CZE)

Športna dvorana Lenart

 ČEŠKA

Folklorna skupina »KYJOV«, Kyjov

Češka ni daleč od naše Slovenije. Poznamo jo malodane vsi, še posebej svetovno znano prestolnico ob reki Vltavi, ki je pravi biser Evrope. Zlata Praga. Je središče kulture, umetnosti, mesto osmih univerz, mesto z izjemno tradicijo. In ne glede na to, s katere strani prečkate češko mejo, z zahoda, juga, severa, vzhoda, povsod naletite na bogata obeležja folklorne tradicije. Ta

 je tako globoko zakoreninjena, da morate le ob pravem času biti v pravi regiji, pa lahko doživite festival za festivalom. Naša skupina prihaja iz manjšega mesta Kyjov na Moravskem, iz pokrajine, ki se je zaradi njene čarobnosti prijelo ime »mala Toskana«. Mesto je poznano predvsem kot središče folklore. V Kyjovu je tradicija sestavni del življenja meščanov in se prenaša iz roda v rod, v svoji najbolj pristni obliki, pa naj gre za prekrasne narodne noše, pesmi ali ljudske običaje. Skozi vse leto se odvijajo nešteti kulturni dogodki, še posebej pa je priljubljena ravno folklora.

Skupina ljudskih plesov in pesmi Kyjov je bila ustanovljena že leta 1942, vse od takrat pa se člani trudijo obuditi tudi stare, že pozabljene ljudske običaje, kar jim odlično uspeva. Dandanes je  v skupini mnogo mladih entuziastov, ki nadvse cenijo svojo kulturo in jo uspešno predstavljajo tako po vsej Evropi kot po svetu. Njihova nalezljiva in živahna mladostna energija, zaokrožena v celoto s čudovitimi opravami južne Moravske, je nepozabna. Srečanje z njimi je pravo doživetje.

Veselimo se vas, Kyjov!

 

MADŽARSKA

Folklorna skupina »BARTINA«, Szekszárd

Naša sosednja država Madžarska slovi po golažu in palinki, po čardašu, Franzu Lisztu in Beli Bartoku, in seveda, po barviti tradicijski kulturi. Ima bogato zgodovino, saj so prva madžarska plemena karpatsko kotlino poselila leta 896. Madžarski jezik ni podoben nobenemu sosednjih jezikov ter je le v daljnem sorodstvu s finščino in estonščino. Kar se ljudskega izročila tiče, so Madžari skrajno ponosni na svojo energije polno kulturno dediščino. Z zanosom ohranjajo tipične plese, pesmi in glasbo, ki slovijo po vsem svetu. Zato jim ni treba skrbeti za podmladek. Že skozi vzgojo v vrtcih jim uspeva, da ima vsaka boljša skupina ogromno zaledje v mladih, ki se zavedajo, kako pomembno je ohranjati ljudsko dediščino, ki je identiteta vsakega naroda.

Tako v skupini Bartina, ki obstaja že 54 let, vzgajajo plesalce že v otroški skupini, ki praviloma nadaljujejo z udejstvovanjem pri odraslih. Izvajajo plese iz vseh predelov države, za kar imajo v lasti dragocene kostume, vse ročno izdelane. Sedanji člani so študenti in zaposleni na univerzi, vsi pa so v ansamblu že od ranega otroštva. Njihov repertoar zajema tradicionalne plese iz bogate narodne zakladnice celotne Madžarske, nam pa nekako najbolj znano zveni čardaš, nacionalni ples, ki je v svetu sinonim za madžarsko tradicijo.

Zato kličemo – dobrodošla, Bartina!

 

SLOVENIJA

Folklorna skupina »Tine Rožanc«, Ljubljana

V letošnjem letu se je ta odlična slovenska skupina, ki slovi po svoji mladostni energiji in predanosti slovenskemu ljudskemu izročilu, prijazno odzvala na naše vabilo in bo popestrila program avgustovske izvedbe Folkarta.

Folklorna skupina Tine Rožanc je bila ustanovljena leta 1949 pod okriljem Železničarskega kulturno-umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc, še danes pa deluje ob podpori Slovenskih železnic. Je ena največjih in najstarejših folklornih skupin v Sloveniji. Delujejo tri sekcije, in sicer otroška, odrasla in veteranska skupina. Kot navajajo na svoji spletni strani: » … najmlajši šteje tri leta, najstarejši pa v skupini pleše že več desetletij.« Skupno ima več kot 100 članov in redno organizira letne produkcije v lastni izvedbi. Častitljivo 70-letnico so obeležili v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Predstava z zgovornim naslovom »Sem« se je osredotočala na vprašanja bivanja, minljivosti in iskanja večnosti.

Stremijo h kakovostnemu poustvarjanju ter ohranjanju slovenskega ljudskega izročila. Predstavljajo se po domovini, po vsej Evropi in drugod po svetu. Odraslo folklorno skupino sestavljajo predvsem dijaki in študenti, za svoje udejstvovanje pa redno prejemajo najvišja priznanja ter številne pohvale. So tudi redni gostje državnih folklornih srečanj, kjer se po strokovnih ocenah s svojim programom uvrščajo v sam vrh slovenskih folklornih skupin. 

Pričakujemo vas, dragi Rožanci!

 

SLOVENIJA

Akademska folklorna skupina »ŠTUDENT«, Maribor

Skupina je s svojim delom pričela v letu 1964 in je bila hkrati ena izmed treh skupin, ki so združile delovanje pod okriljem Kulturno umetniškega društva Študent v Mariboru. Vse do osamosvojitve Republike Slovenije so izvajali plese celotnega jugoslovanskega prostora in bili poznani kot ena najboljših študentskih folklornih skupin bivše skupne domovine Jugoslavije. Gostovali so po vsem svetu in povsod pustili neizbrisen pečat. V samostojni Sloveniji pa so se usmerili v natančno raziskovanje ljudske tradicije slovenskih pokrajin ter narodnih kostumov. In nadaljevali uspešno pot svojih predhodnikov. »Študent« ohranja sloves ene najboljših in najuspešnejših skupin v naši državi. Bogato folklorno izročilo predstavljajo po vsej Evropi in po svetu; po Ameriki, Aziji in tudi v Avstraliji. Na svetovno priznanih festivalih dobivajo najvišje ocene in ni treba posebej poudarjati, da so ponosni glasniki slovenske folklorne tradicije, ki se je v naši podalpski deželici še vedno drži pridih »zastarelega«, kar pa je daleč od resnice.  

S številnimi koncertnimi predstavami AFS Študent sodi  med skupine, ki skrbijo za umetniško popestritev ljudskega izročila in njegovo priljubljenost v širši javnosti, saj je njihov program zastavljen široko ter zajema vse slovenske pokrajine. Delo v skupini temelji predvsem na vzgoji plesalcev in razvoju plesnih sposobnosti.

In prav člani AFS Študent so si leta 1989 »izmislili« Folkart, ki se je skozi 31 let razvil v enega najbolj cenjenih folklornih festivalov ne le v Evropi, ampak tudi na svetu. To poslanstvo nadaljujejo tudi sedanji člani, ki so soorganizatorji tega vrhunskega folklornega praznika.

Pozdravljeni na vašem domačem festivalu, Študent!

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava