Piši. Četrtek. Četrtek, ja. Prvi dan. Prvi ja. Dvajseti junij! Piše se leto 2019.

Piše se leto 2019. Zakaj? Ker Dubioza Kolektiv pride na Festival Lent v četrtek. Pa so prišli prvič pa drugič. Skratka, četrtek. Ker zdaj je uradno. Zdaj je potrjeno. Zdaj vemo. Dubioza Kolektiv zna, em... Vse. Ne samo vseh žanrov, ska, rock, reggae, punk, ni da ni. To itak. Ampak še nekaj je. Kako so prečitali ta naš Maribor. Saj ste videli? Niste? Pa saj tudi to ni prvič. Že dvanajst, ja, ducat let, je od debitantskega nastopa na Festivalu Lent. Večerov oder, 5. julij 2007. Bili? Neee? Pa kak' ne?

Se pa spomnite, ziher, stooo postooo, kako so se (samo)napovedali za Piše se leto 2013, ko so se v svoji Bosni in Hercegovini šli v videu kopat. Za Maribor. Aha. Maska, šlauh, brisača in - zdravo. Ker pač (samo) Dubioza Kolektiv (res) ve, da ima v tem mestu, kot so pela Čudežna polja, dan s pravim namenom lahko tudi 25 ur. Štrbunk!

Ker Dubioza Kolektiv si vzame čas. Kaj so že priredili v Stožicah decembra? Saj res. Zarjavele trobente. Lačni Franz! Ni čudno, ha, če pa vejo, da je za dobri, stari Maribor – pa tako tudi za Festival Lent – Zoran Predin prej Zoran kot Predin. Jernej Šavel, ki zdaj že lep čas brenka v Dubiozi Kolektiv, jih je ravno prav našuntal. Pa saj ne, da bi moral. Ker kolikor vidimo, vas pride ogromno na Trg Leona Štuklja. V starih »šuhih«. Komot. Ali, da se še mi malo naučimo: »taman«.

Pa še to(ta)... Zakaj Dubioza Kolektiv res razume Lent?

• Ve. Da se ne reče »nena«, ampak »nea«.

• Razume. Zakaj ne uporabljamo svojine: »ko boš prvič zvila ti« in ne »ko boš prvič zvila si«. Ker družba.

• Čuti. Šli so še dlje kot nazadnje NK Maribor in uporabili kar legendarni logotip podjetja TAM.

Šteka. Nadgradnja verzija »čuj« je »alo!«.

 

Vstopnina: 25 € / samo 15 € za imetnike Lente ali Dnevne Lente.

 

Jaša Lorenčič