Spremljevalne prireditve | Sonstiges
  • 10.00 - 22.00

Lin Gerkman: North of the South (2018), razstava fotografij

Fotogalerija Stolp, ┼Żidovska ulica 6, Maribor
Od 21. 6 do 29. 6., med 15.00 in 18.00

Organizator: Fotoklub Maribor

Projekt dokumentira vec╠î zgodb iz sodobne ruralne Namibije. Osredotoc╠îa se na posledice, ki jih ima prevzem sodobnih tehnologij na nac╠îin ┼żivljenja pripadnikov tradicionalnih kultur. Fotografije predstavljajo dvojnost bivanja ljudi, globoko povezanih s tradicijo in trajno spremenjenih zaradi tehnolo┼íkih napredkov in vstopa v globalno ekonomijo.

Vstopnine ni!


Muzika, likovna razstava

Sodni stolp,
Od 21. 6 do 29. 6., med 19.00 in 24.00

Organizator: Fotoklub Maribor, Fotogalerija Stolp

Miran Stergulec se je rodil v Mariboru. V otro┼ítvu je likovne motive prejel od starega o─Źeta Jo┼żefa, ki je s svin─Źnikom risal vojake, topove in dirjajo─Źe konje na robove ─Źasopisa. O─Źe Matija je s svin─Źnikom narisal zbirko portretov takratnih popularnih filmskih zvezd, ki je ohranjena. S slikarstvom se je ukvarjal njegov prastric Miro Kehler, ki je slikal z oljem na platno.
V osnovni ┼íoli je bil njegov mentor akademski slikar in kipar Gabrijel Kolbi─Ź, ki je  vzpodbujal njegov talent in mu pokazal razli─Źne tehnike likovnega izra┼żanja. 
Fotografijo sta mu pribli┼żala o─Źe Matija in stric Ivan. S kamero Smena 6 in zrcalno refleksno kamero Practika LLC z 1.8/50mm objektivom, se je u─Źil osnove fotografije. Sedaj ve─Źino slik razstavlja na spletni strani e-fotografija - galerija in Fineart Portugal.

─îeprav sta ga fotografija in likovno izra┼żanje mo─Źno prevzela, je svoj ┼żivljenjski poklic na┼íel kot akademski glasbenik kitarist. Izobra┼żeval se je na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor in na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Bil je ustanovitelj glasbenih skupin Skarabej, Rajano in Inside. Napisal glasbo za Predstavo Mrtvec pride po ljubico v re┼żiji Toma┼ża Pandurja, soustvaril glasbo na besedila Janka Glazerja s Petrom Andrejem, posnel avtorski CD z Vaskom Atanasovskim in nekaj svojih solo cd jev. S fotografijami prikazuje glasbenike in plesalce z dinami─Źnim izrazom. Z  uporabo dalj┼íe ekspozicije in bliskavice so njegovi liki uvr┼í─Źeni med lastnostmi stati─Źne fotografije in gibljivimi slikami filma. V magi─Źnem realizmu, ki je sinteza realnega in nami┼íljenega sveta, je avtor na┼íel vir navdiha, kjer nastopajo njegovi glasbeniki v razli─Źnih zasedbah in sporo─Źajo univerzalen jezik kreativne umetnosti.

Za vstop potrebujete Lento ali Dnevno Lento.


Dan Reisinger: Ognjeni zvitki, razstava grafik

Sinagoga Maribor, ┼Żidovska ulica 4

Odpiralni ─Źasi Sinagoge:

  • od ponedeljka do petka: med 8.00 in 16.00;
  • ob sobotah, nedeljah in praznikih: zaprto

V ─Źasu Festivala Lent:

  • v petek, 21. 6. 2019, odprto do 22.00
  • v petek, 28. 6. 2019, odprto do 22.00.

Organizator: Center judovske kulturne dedi┼í─Źine, Sinagoga Maribor

Mednarodno priznani izraelski slikar in oblikovalec Dan Reisinger je serijo del ┬╗Ognjeni zvitki┬ź zasnoval leta 1979 kot grafi─Źno upodobitev verzov znamenitega izraelskega pesnika Abbe Kovnerja. Kovnerjeva poezija in Reisingerjeva dela tako sestavljajo subtilno celoto, s katero ustvarjalca opominjata na nesre─Źno usodo judovskega naroda v razli─Źnih krajih in obdobjih. Razstava je bila razstavljena ┼że v razli─Źnih muzejih in galerijah po svetu, danes pa je del stalne razstave v Sinagogi Lendava.

┬╗Mariborska sinagoga je eden najpomembnej┼íih spomenikov judovske kulturne dedi┼í─Źine na slovenskih tleh in obenem ena najstarej┼íih ohranjenih sinagog v srednjeevropskem prostoru. S prirejanjem kulturnih, znanstvenih in drugih prireditev sku┼íajo javnost opozarjati na kulturne raznolikosti, nekdanjo sinagogo pa o┼żivljajo kot prostor medkulturnega in medverskega dialoga.┬ź

Vstopnina: 1 ÔéČ, z Lento vstop prost! 


Prodajna razstava Art for Sale / Papirnate zadeve

Umetnostna galerija Maribor
UGM Kabinet , Strossmayerjeva 6

21. ÔÇô 29. junij 2019

Umetniki: Nevena Aleksovski, Ur┼íka Ali─Ź, Ajda Auer, Boris Beja, Ur┼íula Berlot, Nina Slejko Blom in Conny Blom, Nenad Cizl, Nata┼ía Dre┼íi─ç, Vesna Drnov┼íek, Mina Fina, Enej Gala, Andreja Gregor─Źi─Ź, Ale┼í Horvat, Ili─ç, Du┼ía Jesih, Barbara Jurkov┼íek, ┼Żiga Kari┼ż, Milan Keti┼í, Tina Konec, Maja Babi─Ź Ko┼íir, Ksenija Kova─Źevi─ç, Ga┼íper Kun┼íi─Ź, Tanja La┼żeti─ç, Polonca Lov┼íin, Ma┼ía Mlinari─Ź, Cvetan Nedelkovski, Borut Pepenko, Polona Petek, Arjan Pregl, Tea Pristoli─Ź, Mirjana Rukavina, Small but Dangers (Simon Hudolin in Mateja Rojc), Zora Stan─Źi─Ź, Nata┼ía Tajnik Stopar, Brane ┼áirca, Gal ┼ánajder, Igor ┼átromajer, Miha ┼átrukelj, Simona ┼áuc, Helena Tahir, Hana Tav─Źar, Veronika Vesel Poto─Źnik in Sa┼ío Vrabi─Ź, Ana Vodu┼íek, Mojca Zlokarnik
kustosinja: Simona Vidmar

Umetnostna galerija Maribor v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi na Pop-up prodajno razstavo umetni┼íkih del na papirju Papirnate zadeve, ki bo zbirateljem za─Źetnikom in drugim entuziastom ponudila prilo┼żnost, da se na enem mestu seznanijo s ┼íirokim naborom umetni┼íkih del uveljavljenih in obetavnih slovenskih ustvarjalcev ter da umetnost ponesejo v svoj dom ÔÇô in to po dostopnih cenah. Papirnate zadeve predstavljajo zanimiv izbor umetni┼íkih del na papirju/iz papirja ÔÇô sitotiske, digitalne printe, risbe, akvarele, kola┼że, ilustracije, papirnate objekte, zine, knjige umetnikov in ve─Ź. Pridite, naj vas navdu┼íijo!

Prost vstop z Lento.


Prodajna razstava Tina Konec / Transparentnosti

Umetnostna galerija Maribor
UGM Šop / Strossmayerjeva 6

21.ÔÇô29. junij 2019

Umetnica: Tina Konec
Kustosinja: Andreja Borin

Na prodajni razstavi v UGM Šopu predstavljamo mlado umetnico Tino Konec in njeno serijo risb naslovljeno Transparentnosti iz 2018 - 2019. Naprodaj bo 10 risb. Vabljeni, da si ogledate razstavo in v svoj dom odnesete kakšno umetnino po ugodnih cenah.
Tina Konec je diplomirala ┼íele leta 2015, vendar je njen izraz izmojstren in njene risbe izbru┼íene kot da bi imela za sabo ┼że dolgo ustvarjalno ┼żivljenje. Navdih njenih del je narava, natan─Źneje drevesa, ┼íe natan─Źneje iglavci. Eno ob drugo polaga na papir ali na prosojni paus papir poteze s svin─Źnikom ali ─Źrnim tu┼íem. V─Źasih risbo na paus papirju prekrije z drugo risbo s ─Źimer dobi izginjajo─Źe zamegljene prizore. 

Prost vstop z Lento.


Zora Ple┼ínar, retrospektivna razstava

UGM, Strossmayerjeva 6

19. april  ÔÇô  4. avgust 2019
otvoritev: 19. april 2019, 19.00

kustosinja razstave: Andreja Borin

Umetnostna galerija Maribor s ponosom predstavlja prvo pregledno razstavo fotografij Zore Ple┼ínar (r.1925, Maribor), najvidnej┼íe slovenske fotografinje sedemdesetih in osemdesetih let prej┼ínjega stoletja. Fotoklubu Maribor se je pridru┼żila leta 1968 in dve leti pozneje Ôłĺ kot edina ┼żenska Ôłĺ sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem. V okolju odli─Źnih fotografov (Ivan Dvor┼íak, Zmago Jeraj, Janko Jelnikar, Branimir Jernei─ç, Stojan Kerbler) je Zora Ple┼ínar ┼że s svojim prvim ciklom Mimo uveljavila suveren avtorski izraz. V tri desetletja trajajo─Źem delovanju je slovensko fotografijo obogatila z odli─Źnimi ─Źrno-belimi cikli: MimoNad oblakiOdseviPraznovanjeTerelj in Rojstvo mesta / Novi Beograd. Njene fotografske podobe so povzdignjene v nadrealno, prividno, imaginarno, sanjsko. Realni tukaj in zdaj njenih odsevov, oblakov, hribov ali mesta v nastajanju je univerzalen in brez─Źasen, v dotiku s sanjsko razse┼żnostjo, ki prosto prehaja med zunanjo podobo in notranjim do┼żivljanjem. Obenem se je vseskozi posve─Źala tudi portretom, kjer se je polno izrazila njena topla, komunikativna narava in naklonjenost do otrok. Cikel Otro┼ítvo s svojo neposrednostjo in pristnostjo tako nesporno predstavlja vrh njene portretne fotografije.

Prost vstop z Lento.


Ajda Podgorelec: Raztan─Źi─Źevanje, razstava

Galerija Media Nox, ┼Żidovska ulica 12, Maribor

do 28. 6. 2019

Organizator: MKC Maribor

┬╗Ajda je najmlaj┼ía ustvarjalka s samostojno razstavo v Galeriji Media Nox. Prepri─Źala nas je s pronicljivim talentom, tehni─Źno spretnostjo ter s hipnoti─Źnimi podobami v─Źasih zelo surove realnosti, ki jo pre┼żari s kriti─Źnimi premisleki o vlogi mladih v dru┼żbi, a vendarle najde tudi pot k optimizmu.

Dobro leto so nastajale oljne slike na steklu in ogledalu. Avtorica Ajda Podgorelec za vsako sliko skrbno izbere tudi okvir, navadno star, lesen, katerega videz pri─Źa o njegovi preteklosti. Izbrane steklene nosilce, ki jih ob dana┼ínji poplavi platen zasledimo poredkoma, je avtorica sprva izbrala zaradi pragmati─Źnosti, saj gladka povr┼íina tehni─Źno omogo─Źa bolj┼íe prelivanje barv, dovr┼íeno slikanje mikrodetajlov ter lazurno gradnjo teksture.

Podobe Ajdinega ustvarjalnega dela posegajo v polje telesnega. Z njimi je zagotovo blizu mladim, medtem ko odrasle zbudi iz rahle pozabe, da se spet spomnimo, kako je biti najstnik, z vsemi dobrimi in slabimi stranmi, ki jih to prina┼ía ÔÇŽ Mladim ne moremo oporekati kriti─Źnosti, v kolikor posedujejo dovolj intelektualnega kapitala, s pomo─Źjo katerega osmislijo sebe in lastno vlogo v dru┼żbi. Pot do slednjega je seveda lahko tudi turbulentna: je izku┼ínja z negotovim izidom. A brez tega ne bi bilo takih dose┼żkov, niti take osebnosti, ki se je na tej poti uspela razviti.┬ź  Povzetek iz teksta hi┼íne kuratorke Galerije Media Nox, Petre ─îeh.

www.medianox.org

Vstopnine ni!


Ogledni depo modnih obla─Źil in dodatkov, razstava

Pokrajinski muzej Maribor, Razstavi┼í─Źe mariborski grad

Od 23. 5. 2019

V zbirki mode so plemi┼íka in me┼í─Źanska obla─Źila od 17. stoletja do danes. V zbirki hranimo ┼żenska, mo┼íka in otro┼íka obla─Źila, obutev, pokrivala ter raznovrstne modne dodatke. Vzrok za nastanek posebne zbirke mode je bilo gradivo, ki ga je muzej ┼że hranil, in gradivo, ki je bilo posebej zbrano ob pripravi ob─Źasne razstave Tristo let mode na Slovenskem Leta 1965. Leta 1973 je zbirka dobila svojo stalno postavitev, ki je bila na ogled do leta 2004. Z obstoje─Źim urejenim ┼ítudijskim depojem obla─Źilne kulture in novo postavitvijo oglednega depoja civilne mode ostaja muzej edinstveno sredi┼í─Źe za prou─Źevanje obla─Źilne kulture na Slovenskem.

Najstarej┼íe gradivo, ki je ohranjeno v fragmentih, je ostanek ┼żenskega obla─Źila iz grobega rjavega sukna in nakit. Najdba izvira iz grobnice rodbine Herberstein iz Betnave pri Mariboru iz tridesetih let 17. stoletja. Drugo grobno najdbo sestavljata obla─Źilo in obutev ┼żupnika Andreja Tav─Źarja iz Starega trga pri Slovenj Gradcu; najdba izvira iz leta 1638. Iz 18. stoletja so ohranjeni svilen mo┼íki suknji─Ź justaucorps, mo┼íki frak s svileno cvetli─Źno ornamentiko, mo┼íki svileni telovniki s kakovostnimi vezeninami, damski ┼żivotci, damske torbice - pompadure, damska pokrivala, par damskih ─Źevljev, pahlja─Źe in slonoko┼í─Źeno praskalo, s katerim so si segali pod lasuljo ali za steznik, da so laj┼íali srbe─Źico. Iz zacetka 19. stoletja sta ohranjena dva para damskih brezpetnih ─Źevljev, ki ozna─Źujeta obdobje empira. V sredino 19. stoletja uvr┼í─Źamo damske ─Źevlje, torbice in denarne mo┼ínji─Źke, pokrivala in ┼żivotce, ─Źrn mo┼íki frak ter mo┼íka pokrivala in dodatke. Od druge polovice 19. stoletja je gradivo v zbirki obse┼żnej┼íe. Ohranjene so damske obleke razli─Źnih krojev in materialov, bluze, stezniki ter ┼ítevilni modni dodatki, mo┼íka obla─Źila, pokrivala, obutev in drugi dodat- ki. Najobse┼żnej┼íe gradivo izvira iz 20. stoletja. Vanj sodijo ┼żenska, mo┼íka in otro┼íka obla─Źila, obutev, pokrivala in razli─Źni modni dodatki, zbirka pa se ┼íe zmeraj dopolnjuje s sodobnimi kreacijami.

http://www.museum-mb.si/https://www.facebook.com/pomum123/

Prost vstop z Lento.


Debata o kuhinji - kitchen debate, razstava

Pokrajinski muzej Maribor, Razstavi┼í─Źe Kino Partizan

8. 6. 2017 ÔÇô 31. 12. 2019

Na razstavi so prikazani kuhinjsko pohi┼ítvo, pripomo─Źki, posodje in tekstil, ki so shranjeni v Pokrajinskem muzeju Maribor. Najstarej┼íi razstavljen predmet so vratca stenskih omar iz za─Źetka 17. stoletja, najmlaj┼ía pa je Marlesova kuhinja Maksima iz leta 1970, ki je bila v uporabi ┼íe leta 2016. Razstavo dopolnjuje izbor ┼żivil, pri─Źevalci ÔÇô Ivan Gabrovec, Darja Gosten─Źnik, Irena Kajn─Ź, Ivanka Koprivnik, ┼átefka Ku─Źan, Uro┼í Mencinger, dr. Svetlana Slap┼íak ÔÇô pa posamezni vsebinski sklop zaokro┼żijo s svojo osebno zgodbo.

Razstava Debata o kuhinji - kitchen debate predstavlja zaklju─Źek raziskave o podpohorskih lesarskih obratih. Na Pohorju se je ┼że v drugi polovici 18. stoletja razvila ┼żivahna lesna proizvodnja, v kateri so lesno surovino predelovali v razli─Źne izdelke, ki so jih po cestah in reki Dravi spravljali do kupcev. Tradicionalni trgi pohorske lesne trgovine so bili Podravina, Ba─Źka in Banat. Pomembna tr┼żi┼í─Źa so bila tudi Mad┼żarska, Italija, Francija, Nem─Źija, Gr─Źija in Palestina. Leta 1945 so bili vsi obrati nacionalizirani in zdru┼żeni v ve─Źje enote. Na razstavi sta posebej predstavljeni dve tovarni. V Tovarni pohi┼ítva Maribor so izdelovali komplete klasi─Źnega kuhinjskega pohi┼ítva (kredenca, zaboj za kurivo, miza in ┼ítirje stoli), v tovarni Marles pa prve jugoslovanske moderne (vgradne) kuhinje.

http://www.museum-mb.si/https://www.facebook.com/pomum123/

Prost vstop z Lento.


Velike stvaritve malih mojstrov - strip, razstava

Pokrajinski muzej Maribor, Razstavi┼í─Źe mariborski grad

21. 5. 2019 ÔÇô 31. 8. 2019

U─Źence osnovnih ┼íol smo povabili, da v obliki stripa upodobijo svojo zgodbo. Njihova dela so razstavljena na razstavi STRIP. S tem muzejskim pedago┼íkim projektom se navezujemo na razstavo Doba me┼í─Źanstva, ki jo bomo v Pokrajinskem muzeju Maribor odprli leta 2019.

Z razvojem ─Źasnikarstva sta se ┼że v 19. stoletju pojavila strip in karikatura, ki sta postala hitro popularna. V stripih so z risbo in kratkim besedilom avtorji pripovedovali zgodbe, velikokrat dru┼żbeno kriti─Źne, aktualne in duhovite. Strip je postal v 20. stoletju priljubljena literarna oblika namenjena otrokom, po njih pa so radi segali tudi odrasli. Povabilu se je odzvalo 154 u─Źencev iz 14 osnovnih ┼íol. Pod vodstvom 19 mentorjev so ustvarili 139 stripov. Sodelujo─Źi u─Źenci so iz naslednjih osnovnih ┼íol: O┼á Antona Ingoli─Źa Polskava, O┼á Breg, O┼á Cirkovce, O┼á Cirkulane-Zavr─Ź, O┼á Franca Le┼ínika-Vuka Slivnica pri Mariboru, O┼á Franca Rozmana-Staneta Maribor, O┼á Jakobski Dol, O┼á Kungota, O┼á Leona ┼átuklja Maribor, O┼á Mladika Ptuj, O┼á Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, O┼á Ra─Źe, O┼á Star┼íe, O┼á Voli─Źina.

http://www.museum-mb.si/https://www.facebook.com/pomum123/

Prost vstop z Lento.


Tr┼żnica sprehodov

Ulica ┼íkofa Maksimilijana Dr┼że─Źnika 2

20. ÔÇô 29. 6. 2019 med 18.00 in 21.30

Organizator: Zadruga ┼Żivo Mesto z.o.o.

Ste ┼że kdaj obiskali Rajzefibrovo tr┼żnico? Pravite, da ne? Seveda ne! Le kako, ko pa je letos prvi─Ź, da se v ─Źasu Festivala Lent predstavljajo produkti projekta Maribor is the Future, skupaj s produkti in storitvami njihovih pridru┼żenih partnerjev. Podajte se na potep s slavnimi osebami iz mariborske zgodovine, postojte v katerem izmed lokalov in kaj popijte, obi┼í─Źite skrite koti─Źke mesta in se prepustite vrtincu zgodb, ki jih mesto nosi v svojem nedrju. Odtisnite in oblecite si svojo naj mariborsko majico, razveselite prijatelja s ┼ítajerskim ├írgom, na hladilnik si pritrdite veduto Maribora. Ne bojte se spoznati ljudi, ki sokreirajo na┼ío skupno mestno zgodbo. Pridite na tr┼żnico in poi┼í─Źite nekaj zase!

Vstopnina: 10 ÔéČ, za imetnike Lente 9 ÔéČ


 

Ort

Accessibility(CTRL+F2)
color contrast
text size
highlighting content
zoom in