• 22.6. - 30.6. 2018
  MARIBOR, SLOVENIJA
 • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE 63 DNI...
 • Glavni generalni pokrovitelj
  NKBM


  • DO ZAČETKA FESTIVALA
   ŠE 63 DNI...
 • GLAVNI GENERALNI POKROVITELJ
  NKBM

petek

23.06.2017

21:00

Večerov oder

Koncert

Priporočamo

Piše se leto 2017: TRASH CANDY ● S.A.R.S. (SRB) ● THE REAL MCKENZIES (CAN)

Trash Candy

Špela Gorogranc (vokal)
Tine Matjašič (bas, vokal)
Jernej Metež (kitara)
Martin Potočnik (kitara)
Tomaž Medvar (bobni) 

Tisti neverjeten občutek ... tisti trenutek ... tisto prvinsko veselje, ko si kot mulc končno dobil v roke novo plato najljubšega benda, pritisnil »play« in se počutil nepremagljivega. Prav ti občutki so tisti, ki jih želijo v tebi ponovno zbudit Trash Candy in prebudit malega upornika, ki se skriva nekje globoko v tvoji notranjosti. Morda si še ne upa ven, je rahlo prestrašen, neizkušen, išče svoj prostor v družbi ali pa še čaka trenutek, da se bo končno lahko postavil zase.

»Vsaka generacija mora biti slišana«, pravijo Trash Candy, »na napakah ene se lahko kasneje uči druga in tako je tudi prav. Še vedno smo le ljudje in delamo napake.«

Z glasbo na pozitiven način opisujejo svetle in temne trenutke teh generacij. Ne ozirajo se na glasbene stile in se s totalno predanostjo ter energično prezenco na odru nemalokrat združijo s publiko, zaradi česar so prejeli številne nagrade in nominacije. Kljub temu, da so »trashi« že prerasli svoja študentska leta, je energija ostala, njihovo odraščanje ob poslušanju punk-rocka iz devetdesetih pa je prav tako pustilo svoj pečat.

V dobrih sedmih letih obstoja imajo za sabo več kot 180 koncertov širom Evrope. Mighty sounds fest na Ceškem, Vans Warped tour na Dunaju in legendarni klub Melkweg (Amsterdam) so le nekatera prizorišča, kjer so si delili oder z bendi kot The Wonder years, Implants, Ignite, MxPx, The lawrence arms, John Coffey in še bi lahko naštevali.

S tretjo ploščo, ki nosi naslov »Focus« želijo hkrati s kampanjo »proti nasilju« (against hatred op. p.) opozoriti na večno trajajočo bitko med družbenimi skupinami in na posledice, ki jo tako razmišljanje lahko prinese. 

S.A.R.S.

Žarko Kovačević – Žare (vokal)
Aleksandar Luković – Lukac (kitara)
Sanja Lalić (vokal, klaviature)
Nenad Đorđević – Đole (bas)
Boris Tasev – Bora (klaviature, harmonika)
Tihomir Hinić – Tile (bobni)
Nebojša Pavlović (trobenta)

Zdaj že pred več kot 10 leti sta Dragan Kovačević-Žabac in Aleksandar Luković-Lukac sestavila skupino zelo neobičajnega imena, Sveže amputirana ruka Satrijanija, S.A.R.S. Zelo kmalu je izšel prvi mega hit in Youtube senzacija Buđav lebac, ki je preko takrat še relativno sveže platforme dosegel vsak kotiček regije. Buđav lebac pa ni ostal one hit wonder, saj so se mu že na prvem albumu (S.A.R.S. – 2009.) pridružile Ratujemo ti i ja, Debeli lad in Rakija, v letu 2011 pa najprej album Perspektiva z istoimenskim singlom, ki je zelo hitro zasenčil uspeh "Plesnivega kruha" in do danes naklikal že skoraj 20 milijonov ogledov na Youtubu. 2013 so izdali album Kuća časti s prekrasno balada Lutka, ki postavlja rekordnih 25 milijonov ogledov na Youtubu. S.A.R.S. ob rednih izdajah albumov enkrat letno vzdržuje močan tempo s po dobrimi 100 koncerti letno, med katerimi je vsekakor treba izpostaviti razprodan zagrebški Dom sportova, kjer je posnet tudi live album Mir i ljubav, beograjsko Halu sportova in puljsko Areno. 

Koncerti so že davno prešli okvirje regije, po koncertih v Skandinaviji, Franciji, Belgiji, Nemčiji, Češki, Avstriji, Švici in Italiji, so v okviru rojstnodnevne turneje ob desetletnici kariere skupine S.A.R.S. izvedli še turnejo po Avstraliji. Spomladi 2016 je izšel tudi Poslednji album, kar je pripeljalo do govoric, da se bo skupina upokojila, da so prišli do konca svoje poti in podobno, vendar je resnica seveda povsem nasprotna, skupina S.A.R.S. dela več kot kdajkoli prej, sledi svetovnim trendom in kreira lokalne. Po tem, ko je začela kot prva z youtube in facebook promocijo, bila med prvimi, ki je ponudila brezplačen download albuma, S.A.R.S. s Poslednjim albumom samo napovedujejo, da bodo prekinili z izdajanjem zastarele oblike, ki z dizajnom ni daleč od vinilke, izdajali pa bodo samo še single.

Ker je skupina zelo priljubljena v Sloveniji, tukaj igrajo veliko, najboljše koncerte pa so imeli prav v Mariboru, kamor se z veseljem vračajo. Njihova pot se je v Sloveniji pričela prav na Lentu, kjer so popolnoma navdušili občinstvo na Mladininem odru.

The Real McKenzies

Ne da bi pretiravali lahko rečemo, da so The Real McKenzies pravo kanadsko bogastvo. Skupina je nastala leta 1992 v Vancouvru, ko je ustanovitelj skupine Paul McKenzie pod vplivom poslušanja plošče Andyja Stewarta in hkratnih zvokov Sex Pistolsov iz sosednje sobe prišel na idejo o lastni glasbeni skupini, ki bi vsebovala elemente punka ter tradicionalne škotske kulture, s katero je kot otrok škotskih prednikov odraščal. Pred tem je deloval v skupini TT Racer, ki pa je malo pred tem razpadla.

Glasba skupine je precej podobna glasbi, ki jo igrata ameriški zasedbi Dropkick Murphys in Flatfoot 56. V njej imajo glavno mesto tradicionalne škotske dude, ki jih dopolnjujejo klasični punkovski instrumenti. Seveda skupina nastopa v tradicionalnih škotskih kiltih, ki jih kombinirajo z visokimi škornji in punkovskimi frizurami.

S prijazno pomočjo: