• 22.6. - 30.6. 2018
  MARIBOR, SLOVENIJA
 • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE 63 DNI...
 • Glavni generalni pokrovitelj
  NKBM


  • DO ZAČETKA FESTIVALA
   ŠE 63 DNI...
 • GLAVNI GENERALNI POKROVITELJ
  NKBM

sobota

24.06.2017

23:00

Drava - pri Vodnem stolpu

Ana 10 - Ulično gledališče

Priporočamo

AQUA FORTE (FRA)

Ilotopie

Aqua Forte (»močna voda«, tudi tehnika jedkanja) je posebej za Maribor in Festival Lent ob njegovi 25. letnici prirejen spektakel na vodi, ki izpostavlja pomen Drave za življenje v Mariboru in pečat, ki ga reka pušča na mestu in prebivalcih.

Izvaja jo svetovno priznana »ulična« gledališka skupina Ilotopie iz bližine Marseilla, ki se je specializirala za predstave na vodi, v katerih brez besed, a s pomočjo svetlobe, zvoka, izvirne glasbe in pirotehnike pripovedujejo zgodbe vsakdanjika. Vsakdanje ljudi in predmete namreč preoblikujejo v sanjska, mitska bitja in objekte, ki se znajdejo sredi odisejade epskih razsežnosti. Igralci hodijo po vodi in se po njej vozijo s kolesi, sprehajajo otroke v vozičkih, vozijo avtomobile po »ulicah« reke.

Ilotopie so kolektiv igralcev, kiparjev, glasbenikov in ustvarjalcev, ki občinstva navdušujejo s svojimi muhastimi in spektakularnimi stvaritvami. Njihovi veličastni nastopi so brez primerjave, saj so zadnji dve desetletji ustvarjanja posvetili reševanju neštetih tehničnih preprek z namenom, da lahko igralci ohranijo vso svojo izrazno moč in svobodo gibanja na odru, ki je v nenehnem tekočem stanju.

Zato ni presenetljivo, da so v tem času postali ena od najbolj priljubljenih francoskih uličnih gledaliških skupin, ki svoje predstave igra po vsem svetu – od Chicaga, do Moskve, Sydneyja, Buenos Airesa in Singapurja.

Dominque Noel, kreativna producentka projektov pravi: »Kljub temu, da smo igrali že po vsem svetu, je vsako mesto, vsaka reka in vsako jezero karakter in izziv zase. Pri pripravah na izvedbo vedno obiščemo mesto in temeljito raziščemo njegove vode in možne lokacije. Moram priznati, da ima Maribor čudovito reko in mesto, ki ustvarjata izjemno kuliso za našo predstavo, zato smo predstavo priredili posebej za Maribor in ji dali naslov Aqua Forte, močna voda

Lyn Gardner je za Guardian ob ogledu njihove predstave Water Fools zapisala: »Če bi Lewis Carroll svojo absurdistično vizijo obrnil v ulično gledališče, v katerem bi sodelovala tudi Salvador Dali in Hieronymus Bosch, bi morda dobili tak nenavaden, sanjski, plavajoči spektaktel Water Fools v izvedbi francoske skupina Ilotopie, ki dobesedno hodi po vodi.«

Kje lahko predstavo najbolje doživimo?

Predstavo Aqua Forte bo najbolje videti ter slišati z levega brega reke, pri zalivu pri Vodnem stolpu ter z nabrežja, ki se vzpenja proti Narodnemu domu (označeno s puščicami na spodnji grafiki). 
Obiskovalce naprošamo, da naj spričo strmih bregov reke tudi sami poskrbijo za svojo varnost!

Predstava z mostov in desnega brega reke ne bo dobro vidna.

Ogled dogodka je brezplačen.

S prijazno pomočjo: