• 23.6. - 1.7. 2017
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE 31 DNI...
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

sobota

01.07.2017

21:30

Glavni oder - Trg Leona Štuklja

Folklorni festival Folkart

Priporočamo

29. FOLKART - zaključek (CRO, CUB, BOT, BUL, GEO, HUN, SLO)

Mednarodni CIOFF® folklorni festival FOLKART

27. 6. – 1. 7. 2017 

Približujemo se tridesetki!

Letošnji Folkart bo že 29. po vrsti, ko bo pisana paleta čudovitih barv ljudske tradicije v zadnjem junijskem tednu spremenila naše mesto v živahno središče svetovne folklore.

Mariborski Folkart je poznan kot eden najvidnejših festivalov v Evropi in v svetu.

Verjamemo, da tako letošnji izbor nastopajočih skupin ne bo razočaral, saj bomo doživeli marsikaj; vse od strastnih ritmov karibskega otoka Kube, do afriških ritmov in milozvočnih pesmi iz Bocvane, preko ponosne ter čvrste Gruzije in živahne, nam bližnje Hrvaške, do vroče energične Madžarske ter udarne in divje Bolgarije. Dogajanje bodo kot zmeraj zaokrožili naši Slovenci, člani Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora.

Slavnostna otvoritev bo v torek, 27. 6. na Trgu Leona Štuklja, kjer se bodo na Glavnem odru Festivala Lent občinstvu predstavile vse sodelujoče skupine. Seveda se bodo folkloristi pred tem v veliki povorki še sprehodili po Lentu.

V sredo, 28. 6. in v četrtek, 29. 6. bo mesto Maribor polno barvitega folklornega dogajanja. Oba dneva bodo povorke in nastopi na Grajskem trgu, popoldan v Marpromovi Areni in v Mestnem parku, proti večeru se bo odvijalo ponovno druženje z Mariborčani ob reki Dravi po Lentu. Folkloristi z vsega sveta bodo nadaljevali svoj pohod do Jurčkovega odra v zalivu, nato pa se bo pisana folklorna druščina preselila na Glavni trg, kjer bo folklorno rajanje poskrbelo za pestro večerno druženje, ki se bo zaključilo na Grajskem trgu.

Zadnji dan folklornega festivala, v soboto, 1. 7., se bodo vsi folkloristi iz Bocvane, Bolgarije, Gruzije, Hrvaške, Kube in Madžarske še posebej glasno in veselo ves dan poslavljali od Mariborčanov. Dopoldanska velika povorka po mestu bo skupine pripeljala na Grajski trg, kjer bo že tradicionalna sobotna prireditev, nato se bodo nastopajoči skozi mesto podali vse do Europarka in nas tako povabili na veliki, slavnostni zaključek 29. mednarodnega folklornega festivala FOLKART, ki bo zvečer na velikem odru na Trgu Leona Štuklja.

Slovo od zvestega občinstva bo zaključil velik ognjemet ob polnoči.

In pripravljeni bomo na naslednje leto 2018, ko bo biser folklore, mariborski FOLKART, proslavljal častitljivih 30 let!


Predstavitev nastopajočih na FOLKARTu 2017:

1. Bocvana

"NGWAO LETSHWAO" Performing ArtsGabane

Afrika pomeni popolno drugačnost, način življenja, ki še vedno predstavlja nerešljivo uganko. Burna zgodovina, kolonializem ter krvavo zasužnjevanje so močno zaznamovali afriška ljudstva, z močnim pečatom na njihovi kulturi. Ponos pravih Afričanov ter neomajna ljubezen do svobode se še dandanes odraža na vsakem koraku.

Bocvana je celinska dežela, ki leži med Namibijo, Zimbabvejem in Južnoafriško republiko. Je ena izmed gospodarsko najbolj razvitih dežel na črnem kontinentu, saj jo imenujejo tudi "diamantna dežela". Od tam prihaja skupina Ngwao Letshwao, ki je bila ustanovljena leta 2005 in se v celoti posveča ohranjanju ter predstavljanju nesnovne kulturne dediščine. Zastopa ljudsko izročilo prvotnih etničnih skupin Bocvane ter južnega področja Afrike nasploh. Njihov cilj je spodbujati ljubezen do lastne tradicije skozi vzgojo in izobraževanje. Aktivno sodelujejo pri delu z mladimi ter jim skušajo predati zavedanje, kako pomembna je kulturna identiteta naroda.

Na odrih folklornih festivalov po svetu prikazujejo raznolike plese, kot so "setapa" iz plemena Bangwaketsi, "tsutsub" iz plemena Basarwa, "selete" iz plemena Balete in mnoge druge.

V Bocvani je ogromno različnih plemen, zato bomo spoznali pisano paleto ljudske tradicije.

Kot pravijo sami: "V vašo deželo prinašamo najboljše, kar premore Afrika – mir, pozitivno energijo, navdušenje in pristno ljubezen!"

2. Bolgarija 

"TRAKIA" Folk Dance Ensemble, Plovdiv

Bolgarija, dežela vrtnic, je izjemno zanimiva, raznolika dežela. Leži v osrčju Balkana in predstavlja unikatno vez med Evropo in Orientom. Je dežela, ki premore eno največjih števil kulturnih ter naravnogeografskih spomenikov pod Unescovo zaščito. Bogata kulturna tradicija, prvinska, neokrnjena narava, izjemno prijazni ljudje, vrhunska kulinarika in običaji, ki jih strastno negujejo, vse to nam bodo predstavili vrhunski umetniki profesionalnega  folklornega ansambla iz mesta Plovdiv.

Državni ansambel “Trakia” je bil ustanovljen leta 1974 in vse od njihovega prvega nastopa njihov stil velja za unikat folklorne kreacije in drzne izraznosti.

Njihove koncerte lahko umestimo izven vseh okvirjev tradicionalnega načina nastopanja, saj ogromno zakladnico ljudske tradicije svoje dežele predstavljajo na vrhunski in izjemen, redko viden način. V harmoniji giba, plesa, petja in glasbe nam prikažejo ljudske običaje iz vseh delov Bolgarije. Tisoče koncertov in nastopov širom sveta je vsekakor zagotovilo, da na naše odre prihaja izjemna skupina, ki bo nedvomno pomenila enega vrhuncev letošnjega folklornega dogajanja.

3. Gruzija 

"TUTARCHELA" Choreographic Ensemble, Zugdidi

Gruzijski državni ansambel Tutarchela iz mesta Zugdidi spada med najbolj perspektivne mlade tovrstne skupine v svoji domovini. Mladi plesalci na izviren način predstavljajo vedno nove koreografije iz bogate gruzijske folklorne zakladnice, seveda ob spremljavi avtentične ljudske glasbe. Njihovo tradicijo zaznamujejo bojni plesi, elegantni plesi žensk z značilnim “lebdečim” korakom in skoraj divji, že akrobatski plesni prizori.

Gruzija je dežela divje, nebrzdane življenske strasti, obmorska država v Vzhodni Evropi ob SV obali Črnega morja, ki je bila zaznamovana z mnogimi zgodovinskimi pretresi. Pomembne trgovske in kulturne poti med vzhodnim in zahodnim Kavkazom in tudi del Svilne poti so v to prelepo deželo pripeljale množice različnih ljudstev, ki je vsako po svoje pustilo neizbrisen pečat na življenju in ljudskih običajih prvotnih prebivalcev.

Pregovorno kavkaško gostoljubnost Gruzijci dvignejo na še višjo raven. Popotniki z vsega sveta se zaljubijo v to prečudovito deželo, z izjemnimi ljudmi ter čarobno naravo.

Delček te skrivnostne in oddaljene kulture nam bodo pričarali tudi člani skupine Tutarchela.

4. Hrvaška 

"MATIJA GUBEC" Folklorni ansambel, Karlovac

V častitljivih 80-ih letih svojega obstoja, vse od leta 1936, se je folklorni ansambel Matija Gubec razvil v reprezentančen ansambel mesta Karlovac, ki je s svojim delovanjem na področju tradicijske kulture pridobil status enega najboljših amaterskih folklornih sestavov na Hrvaškem. Sodelujejo z najvidnejšimi etnologi in koreografi, kar jim omogoča, da z marljivim, neprekinjenim delom ter zagnanostjo kontinuirano osvajajo najvišje nagrade na mnogih festivalih tekmovalnega značaja, tako doma kot v svetu.

Naša sosednja država slovi po svoji razgibanosti, po lepotah in po bogati naravni ter kulturni dediščini. Skozi burna zgodovinska obdobja se je od prve omembe v frankovskih in bizantinskih kronikah, preko vazalne države Karla Velikega, Habsburške in Avstro-Ogrske monarhije, Kraljevine SHS in Jugoslavije do končne samostojne Republike Hrvaške tako geografsko kot demografsko zelo spreminjala. Vsako obdobje je pustilo neizbrisen pečat na življenju hrvaškega ljudstva, na običajih ter načinu življenja nasploh.

Folklorna skupina Matija Gubec nam bo tako predstavila velik del ljudske zgodovine svoje domovine, saj z več kot 32 koreografijami pokrivajo celotno hrvaško tradicijsko paleto, od celine, obmejnih pokrajin ter obmorskega področja.

5. Kuba

"CAMAGUA" Compania Folklorica, Camagüey

Kuba je zelo oddaljen kotiček sveta. Biser, obdan s Karibskim morjem, z Mehiškim zalivom in Atlantskim oceanom, je stara kulturna dežela, kjer se prepleta čarobna mešanica Afrike in Evrope. Je ena zadnjih trdnjav komunizma, čeprav je dežela Fidela Castra vedno bolj na udaru novodobnega razumevanja sveta. Na Kubi kljub vsemu močno prevladujeta ples in glasba. Kubanci so veseli ljudje, saj se vročim ritmom salse predaja tako staro kot mlado. Tradicionalno ljudsko izročilo je pravzaprav še dandanes edini način življenja.

Glasba, ples in razumevanje življenja se je pod španskimi, afriškimi in staroselskimi vplivi razvijala skozi stoletja, velik vpliv na kulturo pa so imeli tudi afriški sužnji, ki so skrivaj gojili svoje obrede.

Skupina “Camagua” nam prinaša vroče karibsko sonce, ritem salse in neusahljivo energijo mešanice avtentičnih, afriških in staroselskih običajev. Fernando Medrano Vireya, profesor na  camagueyški univerzi, je direktor folklorne univerzitetne skupine, ustanovljene leta 1981. Izjemni, vrhunski plesalci in glasbeniki nastopajo po vsem svetu ter so znani po raznolikih, barvitih in z energijo nabitih predstavah, ki so zares prava paša za oči ter ušesa.

6. Madžarska 

"FORRÁS" Folk Ensemble, Százhalombatta

Naša sosednja država Madžarska slovi po golažu in palinki, po čardašu, Franzu Lisztu in Beli Bartoku ter seveda po folklori. Pestra in bogata zgodovina te dežele sega v davne čase, ko so karpatsko kotlino leta 896 naselila prva madžarska ljudstva. Iz te kulturne mešanice je izšel madžarski jezik, ki ni podoben nobenemu jeziku sosednjih držav ter je le v daljnem sorodstvu s finščino in estonščino.

Madžari so ponosni na svojo energije polno nesnovno kulturno dediščino. Z zanosom ohranjajo tipične plese, pesmi in glasbo, ki slovijo po vsem svetu. Že otroci, skozi vzgojo v vrtcih se zavedajo, kako pomembno je ohranjati svojo kulturo, torej identiteto naroda.

Folklorna skupina Forrás je vrhunska skupina, med najboljšimi v Evropi. Zanje ljudska tradicija pomeni mnogo več, kot le zbirka arhivskih eksponatov. Skozi domiselne scenske interpretacije oživljajo ter predstavljajo vedno nove oblike ljudske tradicije, ki jo še kako razumejo kot edino vez z moderno sedanjostjo ter nekdanjim svetom naših pradedov.

Forrás so v letih od svojih začetkov obredli svet in so ena tistih madžarskih skupin, ki nam za vedno ostane v spominu; so izjemni glasniki svoje kulture, so pisana paleta plesov, kostumov, glasbe, petja ter ognjevitega madžarskega temperamenta.

7. Slovenija 

"ŠTUDENT" Akademska folklorna skupina, Maribor

Daljnega leta 1964 so takratni člani AFS Študent pričeli pisati uspešno zgodbo, ki svoj razcvet in vzpon doživlja še danes. Skupina je izvajala plese celotnega območja nekdanje skupne domovine Jugoslavije ter se proslavila na mnogih festivalih po svetu. Leta 1989 so takratni člani svoja potovanja po svetu nadgradili z ustanovitvijo lastnega folklornega festivala, mednarodnega CIOFF® folklornega festivala FOLKART, iz katerega se je nekaj let kasneje razvil mednarodni festival lent.

Po osamosvojitvi Slovenije pa so delo preusmerili v proučevanje in postavljanje koreografij izključno slovenskih pokrajin. Že 28 let zapored so tudi soorganizatorji mednarodnega folklornega festivala Folkart v Mariboru, ki je tudi z njihovo pomočjo postal eden najboljših folklornih festivalov Evrope ter sveta. Z roko v roki z Narodnim domom Maribor skrbijo zato, da se udeleženci Folkarta v času bivanja v našem mestu odlično počutijo.

Ves preostali čas pa so predani folklorniki, izjemni ambasadorji ljudske tradicije, ki z mladostno energijo skrbijo za to, da izročilo prejšnjih rodov vedno znova najde prostor na domačih in tujih odrih. Vabijo jih na festivale po vsem svetu, domačim gledalcem pa se tudi na Folkartu predstavijo v vsem svojem sijaju – pripada jim čast, da s prvom plesom pričnejo FOLKART v Mariboru, na zadnjem slavnostnem večeru pa ga tudi zaključijo.

8. Slovenija

"BELA KRIZANTEMA" Veteranska folklorna skupina, Maribor

Ob 30-letnici Kulturno umetniškega društva Študent v Mariboru je bilo leta 1994 prvič organizirano tudi srečanje vseh generacij. Takrat so se zbrali veterani folklorne skupine Študent in si nadeli ime "BelA KRIZANTEMA". Zadnja leta pa vadijo redno, in sicer enkrat tedensko ter tako lahko nastopajo na srečanjih veteranskih skupin Slovenije v Bistrici pri Rušah, na območnih revijah in v letu 2016 tudi prvič na regijski reviji v Lendavi. Delovanje jim pomeni veliko, saj se nekdaj aktivni člani AFS Študent redno srečujejo, obujajo bogate  spomine ter skrbijo za dobro voljo.

Plešejo plese Vzhodne Štajerske, Gorenjske, Prlekije, Porabja in Prekmurja. Koreografije so seveda letom primerne, vendar nič manj atraktivne kot nekoč. V prirejanju plesnih vsebin se preizkušajo na nekoliko sodoben in humoren, predvsem pa sporočilen način.

Nekoč odlični plesalci še niso za "v staro šaro", saj so svoje bogato znanje ter izkušnje uspešno prenesli na svoje nastope in še vedno navdušujejo občinstvo, kjerkoli se pojavijo.

Za ogled dogodka potrebujete dodatno vstopnico.