• 22.6. - 30.6. 2018
  MARIBOR, SLOVENIJA
 • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE 90 DNI...
 • Glavni generalni pokrovitelj
  NKBM


  • DO ZAČETKA FESTIVALA
   ŠE 90 DNI...
 • GLAVNI GENERALNI POKROVITELJ
  NKBM

torek

27.06.2017

21:30

Glavni oder - Trg Leona Štuklja

Folklorni festival Folkart

Priporočamo

29. FOLKART - otvoritev (CRO, CUB, BDI, BUL, GEO, ROM, SLO)

Mednarodni CIOFF folklorni festival FOLKART, 27. 6.-1. 7. 2017

Približujemo se tridesetki!

Letošnji Folkart bo že 29. po vrsti, ko bo pisana paleta čudovitih barv ljudske tradicije v zadnjem junijskem tednu spremenila naše mesto v živahno središče svetovne folklore.

Mariborski Folkart je poznan kot eden najvidnejših festivalov v Evropi in v svetu. Tudi njegov letošnji izbor nastopajočih skupin ne bo razočaral, saj bomo doživeli marsikaj; vse od strastnih ritmov karibskega otoka Kube, do udarnih ritmov afriških bobnov iz Burundija, preko ponosne ter čvrste Gruzije in živahne, nam bližnje Hrvaške, do skoraj mistične, starodavne Romunije ter udarne in divje Bolgarije. Dogajanje bodo kot zmeraj zaokrožili naši Slovenci, člani Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora.

Slavnostna otvoritev bo v torek, 27. 6. na Trgu Leona Štuklja, kjer se bodo na Glavnem odru Festivala Lent občinstvu predstavile vse sodelujoče skupine. Seveda se bodo folkloristi pred tem v veliki povorki še sprehodili po Lentu.

V sredo, 28. 6. in v četrtek, 29. 6., bo mesto Maribor polno barvitega folklornega dogajanja. Oba dneva bodo povorke in nastopi na Grajskem trgu, popoldan v Marpromovi Areni in v Mestnem parku, proti večeru se bo odvijalo ponovno druženje z Mariborčani ob reki Dravi po Lentu. Folkloristi z vsega sveta bodo nadaljevali svoj pohod do Jurčkovega odra v zalivu, nato pa se bo pisana folklorna druščina preselila na Glavni trg, kjer bo folklorno rajanje poskrbelo za pestro večerno druženje, ki se bo zaključilo na Grajskem trgu.

Zadnji dan folklornega festivala, v soboto, 1. 7., se bodo vsi folkloristi iz Bolgarije, Burundija, Gruzije, Hrvaške, Kube in Romunije še posebej glasno in veselo ves dan poslavljali od Mariborčanov. Dopoldanska velika povorka po mestu bo skupine pripeljala na Grajski trg, kjer bo že tradicionalna sobotna prireditev, nato se bodo nastopajoči skozi mesto podali vse do Europarka in nas tako povabili na veliki, slavnostni zaključek 29. mednarodnega folklornega festivala FOLKART, ki bo zvečer na velikem odru na Trgu Leona Štuklja.

Slovo od zvestega občinstva bo zaključil velik ognjemet ob polnoči.

In pripravljeni bomo na naslednje leto 2018, ko bo biser folklore, mariborski FOLKART, proslavljal častitljivih 30 let!


Predstavitev nastopajočih na FOLKARTu 2017:

1. Bolgarija 


"TRAKIA" Folk Dance Ensemble, Plovdiv

Bolgarija, dežela vrtnic, je izjemno zanimiva, raznolika dežela. Leži v osrčju Balkana in predstavlja unikatno vez med Evropo in Orientom. Je dežela, ki premore eno največjih števil kulturnih ter naravnogeografskih spomenikov pod Unescovo zaščito. Bogata kulturna tradicija, prvinska, neokrnjena narava, izjemno prijazni ljudje, vrhunska kulinarika in običaji, ki jih strastno negujejo, vse to nam bodo predstavili vrhunski umetniki profesionalnega  folklornega ansambla iz mesta Plovdiv.

Državni ansambel “Trakia” je bil ustanovljen leta 1974 in vse od njihovega prvega nastopa njihov stil velja za unikat folklorne kreacije in drzne izraznosti.

Njihove koncerte lahko umestimo izven vseh okvirjev tradicionalnega načina nastopanja, saj ogromno zakladnico ljudske tradicije svoje dežele predstavljajo na vrhunski in izjemen, redko viden način. V harmoniji giba, plesa, petja in glasbe nam prikažejo ljudske običaje iz vseh delov Bolgarije. Tisoče koncertov in nastopov širom sveta je vsekakor zagotovilo, da na naše odre prihaja izjemna skupina, ki bo nedvomno pomenila enega vrhuncev letošnjega folklornega dogajanja.

2. Burundi


"ROYAL BURUNDI DRUMS" – Association Ikiyago Legacy, Gishora

Življenje na »črni celini«, Afriki, je popolnoma drugačno in še vedno predstavlja nerešljivo uganko za preostali svet. Uganko, ki jo je bilo treba na vsak način razrešiti, tudi s silo. Burna zgodovina, kolonializem ter krvavo zasužnjevanje so močno zaznamovali afriška ljudstva, z močnim pečatom na njihovi kulturi. Ponosni Afričani so ohranili neomajno ljubezen do svobode in svojega načina življenja, čeprav so za to plačali visoko ceno.

Mala celinska država Burundi leži na vzhodnem delu Afrike in velja za »pozabljeno državo«. Obkrožajo jo Ruanda, Tanzanija in Demokratična republika Kongo. Dežela je bila zaznamovana z dolgo nadvlado evropskih kolonialistov vse od srede 19. stoletja. Burundi je ena izmed štirih držav, ki si delijo drugo največje in najgloblje jezero na svetu, takoj za Bajkalskim jezerom, in sicer Tanganjiško jezero (Tanganyika), ki pokriva površino 32.900 km².

Boben je pomemben del burundijske kulturne dediščine. Umetnost igranja na bobne (ingoma) je skoraj mistična, saj simbolizira združevanje ljudstva, glasbe in inštrumenta. Očarljiva mešanica formalnega s spontanostjo ustvarja stanje, podobno transu. Ritmi, ki prihajajo iz težkih, grobo obdelanih ter hrapavih bobnov, težkih tudi do 70 kilogramov, govorijo o volji in veselju do življenja. Člani skupine na našem festivalu so potomci slavnih kraljevih bobnarjev iz osrednjega dela države, iz pokrajine Gishora.

Sami pravijo, da so najbolj srečni takrat, ko lahko svojo pristno ljubezen do življenja ponesejo po svetu.

3. Gruzija 


"TUTARCHELA" Choreographic Ensemble, Zugdidi

Gruzijski državni ansambel Tutarchela iz mesta Zugdidi spada med najbolj perspektivne mlade tovrstne skupine v svoji domovini. Mladi plesalci na izviren način predstavljajo vedno nove koreografije iz bogate gruzijske folklorne zakladnice, seveda ob spremljavi avtentične ljudske glasbe. Njihovo tradicijo zaznamujejo bojni plesi, elegantni plesi žensk z značilnim “lebdečim” korakom in skoraj divji, že akrobatski plesni prizori.

Gruzija je dežela divje, nebrzdane življenske strasti, obmorska država v Vzhodni Evropi ob SV obali Črnega morja, ki je bila zaznamovana z mnogimi zgodovinskimi pretresi. Pomembne trgovske in kulturne poti med vzhodnim in zahodnim Kavkazom in tudi del Svilne poti so v to prelepo deželo pripeljale množice različnih ljudstev, ki je vsako po svoje pustilo neizbrisen pečat na življenju in ljudskih običajih prvotnih prebivalcev.

Pregovorno kavkaško gostoljubnost Gruzijci dvignejo na še višjo raven. Popotniki z vsega sveta se zaljubijo v to prečudovito deželo, z izjemnimi ljudmi ter čarobno naravo.

Delček te skrivnostne in oddaljene kulture nam bodo pričarali tudi člani skupine Tutarchela.

4. Hrvaška 


"MATIJA GUBEC" Folklorni ansambel, Karlovac

V častitljivih 80-ih letih svojega obstoja, vse od leta 1936, se je folklorni ansambel Matija Gubec razvil v reprezentančen ansambel mesta Karlovac, ki je s svojim delovanjem na področju tradicijske kulture pridobil status enega najboljših amaterskih folklornih sestavov na Hrvaškem. Sodelujejo z najvidnejšimi etnologi in koreografi, kar jim omogoča, da z marljivim, neprekinjenim delom ter zagnanostjo kontinuirano osvajajo najvišje nagrade na mnogih festivalih tekmovalnega značaja, tako doma kot v svetu.

Naša sosednja država slovi po svoji razgibanosti, po lepotah in po bogati naravni ter kulturni dediščini. Skozi burna zgodovinska obdobja se je od prve omembe v frankovskih in bizantinskih kronikah, preko vazalne države Karla Velikega, Habsburške in Avstro-Ogrske monarhije, Kraljevine SHS in Jugoslavije do končne samostojne Republike Hrvaške tako geografsko kot demografsko zelo spreminjala. Vsako obdobje je pustilo neizbrisen pečat na življenju hrvaškega ljudstva, na običajih ter načinu življenja nasploh.

Folklorna skupina Matija Gubec nam bo tako predstavila velik del ljudske zgodovine svoje domovine, saj z več kot 32 koreografijami pokrivajo celotno hrvaško tradicijsko paleto, od celine, obmejnih pokrajin ter obmorskega področja.

5. Kuba


"CAMAGUA" Compania Folklorica, Camagüey

Kuba je zelo oddaljen kotiček sveta. Biser, obdan s Karibskim morjem, z Mehiškim zalivom in Atlantskim oceanom, je stara kulturna dežela, kjer se prepleta čarobna mešanica Afrike in Evrope. Je ena zadnjih trdnjav komunizma, čeprav je dežela Fidela Castra vedno bolj na udaru novodobnega razumevanja sveta. Na Kubi kljub vsemu močno prevladujeta ples in glasba. Kubanci so veseli ljudje, saj se vročim ritmom salse predaja tako staro kot mlado. Tradicionalno ljudsko izročilo je pravzaprav še dandanes edini način življenja.

Glasba, ples in razumevanje življenja se je pod španskimi, afriškimi in staroselskimi vplivi razvijala skozi stoletja, velik vpliv na kulturo pa so imeli tudi afriški sužnji, ki so skrivaj gojili svoje obrede.

Skupina “Camagua” nam prinaša vroče karibsko sonce, ritem salse in neusahljivo energijo mešanice avtentičnih, afriških in staroselskih običajev. Fernando Medrano Vireya, profesor na  camagueyški univerzi, je direktor folklorne univerzitetne skupine, ustanovljene leta 1981. Izjemni, vrhunski plesalci in glasbeniki nastopajo po vsem svetu ter so znani po raznolikih, barvitih in z energijo nabitih predstavah, ki so zares prava paša za oči ter ušesa.

6. Romunija 


"
CRISANA" Artistic Professional Ensemble Oradea  

Romunijo, deželo s skoraj mističnim pridihom, z romantično Transilvanijo in z bogastvom srednjeveškega obdobja zaznamovano kulturno dediščino, poznamo kot deželo čudovite narave, mogočnih gradov in čudovitih, najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Evropi, kot sta Brasov ali Sibiu. Iz Romunije prihaja najbolj poznan vampir na svetu, grof Drakula, legenda, spletena okoli krutega kneza Vlada Tepeša, ki je s svojega gradu Bran ustrahoval ter obvladoval prebivalstvo.

Umetniški ansambel Crisana, s 67-letno tradicijo, je pridobil profesionalni status zaradi svoje vrhunske kvalitete. Prikazali nam bodo tradicijo življenja iz mnogih romunskih regij ter obudili način, kako so ljudje skozi tisočletja živeli ob delti reke Donave, v majhnih, lesenih vasicah, v utrjenih središčih srednjeveških mest, po stepah, kotlinah, v obmorskem pasu, pod gorovjem Karpatov in ob mogočnih rekah, ter bili boj s Turki, Tatari in drugimi zavojevalci.

V tem kotlu mnogih ljudstev, kjer živijo Ukrajinci, Srbi, Tatari, Turki, Romi in ostala ljudtsva ter sredi različnih veroizpovedi, od pravoslavne, židovske, muslimanske do rimskokatoliške in protestantske, je bilo življenje preprostih ljudi vedno zaznamovano z nenehnim bojem za preživetje ter željo po svobodi.

Ljubezen in spoštovanje do lastne kulture so ohranili za vedno. 

7. Slovenija 


"ŠTUDENT" Akademska folklorna skupina, Maribor

Daljnega leta 1964 so takratni člani AFS Študent pričeli pisati uspešno zgodbo, ki svoj razcvet in vzpon doživlja še danes. Skupina je izvajala plese celotnega območja nekdanje skupne domovine Jugoslavije ter se proslavila na mnogih festivalih po svetu. Leta 1989 so takratni člani svoja potovanja po svetu nadgradili z ustanovitvijo lastnega folklornega festivala, mednarodnega CIOFF® folklornega festivala FOLKART, iz katerega se je nekaj let kasneje razvil mednarodni festival lent. 

Po osamosvojitvi Slovenije pa so delo preusmerili v proučevanje in postavljanje koreografij izključno slovenskih pokrajin. Že 28 let zapored so tudi soorganizatorji mednarodnega folklornega festivala Folkart v Mariboru, ki je tudi z njihovo pomočjo postal eden najboljših folklornih festivalov Evrope ter sveta. Z roko v roki z Narodnim domom Maribor skrbijo zato, da se udeleženci Folkarta v času bivanja v našem mestu odlično počutijo.

Ves preostali čas pa so predani folklorniki, izjemni ambasadorji ljudske tradicije, ki z mladostno energijo skrbijo za to, da izročilo prejšnjih rodov vedno znova najde prostor na domačih in tujih odrih. Vabijo jih na festivale po vsem svetu, domačim gledalcem pa se tudi na Folkartu predstavijo v vsem svojem sijaju – pripada jim čast, da s prvom plesom pričnejo FOLKART v Mariboru, na zadnjem slavnostnem večeru pa ga tudi zaključijo.

8. Slovenija


"BELA KRIZANTEMA" Veteranska folklorna skupina, 
Maribor

Ob 30-letnici Kulturno umetniškega društva Študent v Mariboru je bilo leta 1994 prvič organizirano tudi srečanje vseh generacij. Takrat so se zbrali veterani folklorne skupine Študent in si nadeli ime "BelA KRIZANTEMA". Zadnja leta pa vadijo redno, in sicer enkrat tedensko ter tako lahko nastopajo na srečanjih veteranskih skupin Slovenije v Bistrici pri Rušah, na območnih revijah in v letu 2016 tudi prvič na regijski reviji v Lendavi. Delovanje jim pomeni veliko, saj se nekdaj aktivni člani AFS Študent redno srečujejo, obujajo bogate  spomine ter skrbijo za dobro voljo.

Plešejo plese Vzhodne Štajerske, Gorenjske, Prlekije, Porabja in Prekmurja. Koreografije so seveda letom primerne, vendar nič manj atraktivne kot nekoč. V prirejanju plesnih vsebin se preizkušajo na nekoliko sodoben in humoren, predvsem pa sporočilen način.

Nekoč odlični plesalci še niso za "v staro šaro", saj so svoje bogato znanje ter izkušnje uspešno prenesli na svoje nastope in še vedno navdušujejo občinstvo, kjerkoli se pojavijo.

S prijazno pomočjo: