• 22.6. - 30.6. 2018
  MARIBOR, SLOVENIJA
 • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE 90 DNI...
 • Glavni generalni pokrovitelj
  NKBM


  • DO ZAČETKA FESTIVALA
   ŠE 90 DNI...
 • GLAVNI GENERALNI POKROVITELJ
  NKBM

JESUS CHRIST SUPERSTAR (CZE)

Andrew Lloyd Webber, Tim Rice: JESUS CHRIST SUPERSTAR

Rock opera

Sodobni britanski skladatelj Andrew Lloyd Webber, ki ga imenujejo tudi "Kralj muzikalov", je edini skladatelj na svetu, ki je na Broadwayu hkrati predstavil tri muzikale. Nedvomno je njegova najbolj znana rock opera Jesus Christ Superstar iz leta 1971.  

Zgodba izvira iz Nove zaveze in opisuje zadnjih sedem dni Jezusovega življenja z vidika Jude Iškarijota, ki Jezusa na koncu izda. Zgodba temelji na ključnih trenutkih iz Jezusovih poslednjih dni, kot na primer na njegovem prihodu v Jeruzalem, izgonu trgovcev iz templja, Jezusovi zadnji večerji, Judovi izdaji na vrtu Getseman, Pilatovo in Herodovo sojenje, Jezusovo bičanje ter križanje.  

Muzikal Jesus Christ Superstar je velika uspešnica – ko je bil prvič uprizorjen v Londonu, je imel več kot 3350 ponovitev, in še danes velja za enega izmed najpogosteje uprizorjenih Weberjevih del poleg Fantoma v operi, Mačk in Evite.  

Zasedba
Jezus Kristus: Dušan Vitázek
Marija Magdalena: Ivana Vaňková
Juda Iškarijot: Petr Gazdík
Kajfa: Igor Ondříček
Kralj Herod: Stanislav Slovák
Peter: Jakub Uličník
Anas: Aleš Slanina
Poncij Pilat: Karel Škarka
Simon: Lukáš Janota 

Režiser: Stanislav Mosa
Kostumografija: Andrea Kucerova
Orkester Mestnega gledališča Brno
Dirigent: Jakub Žídek

Mestno gledališče Brno

Trajanje: 2:10 (1. del traja 50 minut, 2. del traja 1 uro, predstava ima 20 minutni odmor)
Predstava je v angleškem jeziku!

 

Zgodovina Mestnega gledlišča Brno 

- Konec maja 1945 je skupina mladih gledališčnikov pod vodstvom 25-letnega režiserja Milana Páseka pridobila licenco za drugo gledališče.

- V prvih 4 letih so uprizorili 71 premier in več kot 1000 repriz.

- Leta 1992, ko je Stanislav Moša postal direktor gledališča, so se začele velike spremembe: leta 1995 so prenovili nekdanji kino in ga spremenili v moderno gledališko dvorano. Gledališče je postajalo vedno bolj priljubljeno: pričeli so uprizarjati muzikale. Dvorana s 370 sedeži je tako postala premajhna za vedno večje zanimanje, zato so s pomočjo ministrstva za kulturo in magistrata mesta Brno zgradili večjo dvorano, temeljna kamna so položili leta 2001: enega iz Dolní Věstonice, kraja z dragocenimi paleontološkimi najdbami, drugega z Broadwaya, središča muzikalov, prinesel pa ga je sam Miloš Forman, ki je gledališču kot edinemu gledališču na svetu podelil pravice za uprizoritev muzikala HAIR po njegovem filmskem scenariju.

- Novo dvorano so odprli 1. oktobra 2004 s svečano premiero muzikala Hair.

- Do danes so uprizorili 48 muzikalov, med drugimi: Les Misérables, Evita, Jesus Christ Superstar, Fame, Cats, Chicago, Witches of Eastwick, Jekyll and Hyde, Mary Poppins ...

- Od začetka 90. let je gledališče gostovalo v evropskih državah, najprej z West Side Story v Nemčiji in Avstriji, nato z drugimi predstavami po vsej Evropi.  

- Gledališče redno sodeluje z gledališči v Ingolstadtu, Wiltzu in drugimi.

- Zaradi svoje kakovosti in zanimivih, zahtevnih uprizoritev je v zadnjih letih za gledališče vedno več zanimanja v tujini, nastopili so že: v Belgiji, v Danski, Franciji, Hrvaški, Nizozemski, Luksemburgu, Nemčiji, Italiji, Španiji in Švici. Največ predstav v enem letu (2005) so imeli v Nemčiji in v Danski z uprizoritvijo Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (104 reprize), nato v Nizozemski, Belgiji na portugalskem (2004) s Predstavo broadwayskih muzikalov (68 repriz), in Nemčiji (2006) z muzikalom Hair (53 repriz).

- V desetih letih je gledališče v tujini nastopilo 845-krat. Leta 2013 je v Nemčiji uprizorilo Lepotico in zver (10 repriz) in v Slovaški Les Misérables (14 repriz).

- Predstave so večinoma v celoti ali delno v angleščini, francoščini, nemščini ali španščini.

- Mestno gledališče Brno je stalni gost na glasbenem festivalu v Wiltz, Luksemburg, in Gars am Kamp, Avstrija. 

Za ogled dogodka potrebujete dodatno vstopnico.

S prijazno pomočjo: