• 22.6. - 30.6. 2018
  MARIBOR, SLOVENIJA
 • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE 63 DNI...
 • Glavni generalni pokrovitelj
  NKBM


  • DO ZAČETKA FESTIVALA
   ŠE 63 DNI...
 • GLAVNI GENERALNI POKROVITELJ
  NKBM
 
NOVICE

VEČEROV ODER - divji, nagajiv in eksploziven

četrtek

18. 05. 2017

Ponekod se gleda, drugod posluša, na Večerovem odru pa se - čaga!

Noctiferia Unplugged (29. junij)

Vsak oder Festivala Lent ima svoj čar in svoje mesto, a Večerov oder ima še nekaj več. Nekaj divjega, uporniško nagajivega in surovega. Nekaj edinstveno iskrenega. Ima karakter! Takšen, ki te prisili prestopiti udobno ustaljene okuse in poskusiti nekaj novega.

Ponekod se gleda, drugod posluša, na Večerovem odru pa se - čaga. Že od nekdaj velja za festivalski domicil "pravih" rokerjev, v zadnjih letih pa je svoj žanrski repertoar razširil tudi na modernejše urbane glasbene zvrsti. Letos bo obiskovalce tako pričakal z bogatim naborom glasbenih poslastic za vsak okus. Brez dolgih uvodov in leporečenja. Brez zadržkov in brez obotavljanja. Jasno, glasno in odločno. Od prvega zaigranega akorda pa do zadnjega bliska reflektorjev.

Nekateri odri svoj program pričenjajo počasi in ga postopoma stopnjujejo do zaključnega vrhunca. Večerov oder stavi na eksplozivnost, zato bodo že prvi večer oder zavzeli srbski Sveže amputirana ruka Satrianija alias S.A.R.S. Družbo jim bodo delali kanadčani The Real McKenzies, ki tradicionalne škotske dude dopolnjujejo s klasični punkovskimi instrumenti, ter domači punk-rock fenomen Trash Candy. “Letošnji program odpiramo “na polno”, da takoj pokažemo da mislimo resno. Piše se leto je že tretje leto zapovrstjo najmočnejši glasbeni spektakel v programu, zato smo ga letos dali kar na začetek,” uvodni večer opisuje producent odra Andrej Težak - Tešky. Kdor po prvem vrhuncu že pričakuje oddih, bo doživel hitro streznitev - sobotni večer bodo namreč ogreli rokerski The Sticky Licks, dokončno razvneli pa Zabranjeno pušenje, ki bodo poskrbeli, da bodo nostalgične melodije odmevale še dolgo v noč.


S.A.R.S.

Nedeljski večeri so povečini bolj mirne narave. A ne na Večerovem odru… Tukaj veljajo posebna pravila! Zato si že vnaprej označite datum, da ne boste zamudili še enega vrhunca letošnjega programa - nastopa britanske skupine Stereo MC’s, ki ima korenine v hiphop in DIY acid house/club sceni 80. let in v zadnjih letih nabira nove navdušence z ustvarjanjem underground dance glasbe ter najrazličnejšimi odmevnimi sodelovanji.


Stereo MC's

Kako naprej po tako bombastičnem uvodu? Energično in brez postanka, seveda! Najprej z Zoranom Čalićem, nekdanjim članom zasedbe Majke, trenutnim kitaristom Big Foot Mame, in njegovim bendom izkušenih rokerjev, ter verjetno najuspešnejšim slovenskim blues bendom Stray Train, ki se ravno te dni vračajo iz uspešne evropske turneje, s katero so dokazali, da so med tujimi avdiofili že sedaj bolj cenjeni kot med domačimi. Dan kasneje z mariborskimi reggae pionirji Siti Hlapci in italijanskim reggae/ska kolektivom Earth Beat Movement, ki so slovensko občinstvo že dodobra navdušili na lanskem gostovanju na festivalu Overjam. Tudi sreda bo pionirska, ko bosta z žmohtnimi rimami postregla kultni Ali En pod umetniškim nazivom Recycleman in trenutno izjemno popularen in produktiven glas mlajših generacij Nipke s svojo zasedbo The Nipples.


Happy Ol' McWeasel

Tako obetavno dogajanje si vsekakor zasluži primerno odmevni zaključek. Ta se bo letos na Večerovem odru odvil in stopnjeval v treh dejanjih. Četrtkov večer bo pisan na kožo glasbenim sladokuscem, ki jim kakovost pomeni več kot blišč in pompoznost, saj jih bodo  skozi večer z bogato zvočno poslastico, polno nepozabnih kitarskih vložkov, pogostili Vasko Atanasovski Rock Trio in Noctiferia Unplugged. Petkovo dejanje bodo intonirali King Foo, nato pa bodo odrske deske poskakovale v ritmih zasedbe Happy Ol’ McWeasel, ki s fuzijo irske folk glasbe in energičnega punk-rocka vsak nastop spremenijo v divje praznovanje dneva Sv. Patrika in na domačem terenu še posebej radi poskrbijo za nepozabne trenutke. Zadnja sobota je na Festivalu Lent že tradicionalno razvneta, vzdolž promenade pa se bodo tokrat širili zvoki kultnih jugo klasikov kot sta "Frida" in "Ja volim samo sebe", saj bo zaključni večer pripadal hrvaškim rock legendam Psihomodo Pop.


Psihomodo pop

Vstop na Večerov oder bo tudi v letošnjem letu možen z Dnevno vstopnico ali Lento. Slednja je vsekakor ugodnejša odločitev, saj si boste z njo samo na Večerovem odru  lahko ogledali vseh 17 koncertov. Cena Lente ostaja enaka kot doslej: v predprodaji 20 € (10 € za študente), v redni prodaji od 12. junija naprej pa 25 € (15 € za študente). Več o predprodaji kart in o Lenti si lahko preberete na tej povezavi.

Nazaj na Novice