• 22.6. - 30.6. 2018
  MARIBOR, SLOVENIJA
 • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE 63 DNI...
 • Glavni generalni pokrovitelj
  NKBM


  • DO ZAČETKA FESTIVALA
   ŠE 63 DNI...
 • GLAVNI GENERALNI POKROVITELJ
  NKBM
 
NOVICE

Spektakularni zaključek festivalskega dogajanja

sobota

01. 07. 2017

Zaključni večer jubilejnega 25. Festivala Lent napoveduje zvrhano mero smeha, glasbe, plesa in zabave.

Vse lepo enkrat mine. Tudi Festival Lent. A v slednjem primeru to ni razlog za žalovanje, temveč - zabavo! Zaključni večer največjega mariborskega festivala je namreč že tradicionalno divji in brez zadržkov, ko vsa prizorišča še poslednjič zaživijo v vsem svojem sijaju in obiskovalci z nasmeški na ustih uživajo v raznolikem dogajanju in prijetni atmosferi. Danes zato ni odlašanja in izgovorov - poletje se prične na dravski promenadi!


Soulfingers

Večerne dogodivščine se bodo pričele že ob sedmih, ko bo svoja vrata odprl kulinarični biser festivala - SladoLent, kjer se bodo danes predstavili kar štirje vrhunski chefi v družbi izbranih vin. Ob istem času se bo na Lekarniški ulici pričela zadnja predstava jubilejenega programa uličnega gledališča Ana 10 - Nezaželeni prišleki. Nezaželeni vsekakor ne bodo prišleki v GT 22, kjer bo nocojšnji večer posvečen diskusiji »Rijeka, evropska prestolnica kulture«, na kateri bo sodelovala tudi organizacijska ekipa eminentnega projekta. Ob 19.30 se bosta dogajanju pridružila tudi Oder Triglav s koncertom in karnevalko Ko boben ropoče v izvedbi Plesne izbe Maribor ter Salon glasbenih umetnikov z izvrstnim klasičnim koncertom zasedbe Ensemble Adore’ v dvorani Union, dravska promenada pa bo pričela odmevati v zvokih hrvaške rockabilly zasedbe Eight Bomb, ki bodo množico pred Jurčkovim odrom dodobra ogreli za divjo noč v družbi Soulfingersov.


Folklorna skupina iz Kube

Ob 21. uri bomo prestavili še eno prestavo višje - oder v Sodnem stolpu bo zavzel Martin Štibernik - Mistermash, standup oder v Vetrinjskem dvoru pa naši južni sosedje z Yugo Mix večerom, na katerem bodo Filip Andronik, Marijana Perinić, Dušan Varnićić in Srđan Jovanović do srca nasmejali obiskovalce. Komur družba nekdanjih rojakov ni dovolj eksotična, pa bo svoje mesto nedvomno našel na nocojšnjem spektakularnem zaključku letošnjega 29. Folkarta, ki bo na Trgu Leona Štuklja poskrbel za edinstveno spajanje glasbe, plesa in tradicije, na katerem se bodo še enkrat predstavile vse gostujoče folklorne skupine.


Pharoah Sanders

Večerov oder bo nocoj odmeval v kultnih skladbah hrvaške zasedbe Jinx, ki v Mariboru vsakič poskrbijo za vrhunsko zabavo. Kar ne čudi - če namreč obstaja skladba, ki ji uspe ujeti srčiko lentanja, potem je to nedvomno njihova “Tamo gdje je sve po mom”. Pa kar brez skrbi - tudi "Bye Bye Baby Bye”  nocoj ne bomo kaj zgodaj zapeli, saj je zaključna noč še dolga… In divja! A še preden s tradicionalnim ognjemetom ob polnoči upihnemo svečke in proslavimo častitljivi festivalski jubilej (ter se podamo v divjo nočno evforijo do jutranjih ur), bomo ob 22. uri na Odru Zavarovalnice Triglav na Minoritih še razvajali dušo in ušesa ob godbi »verjetno najboljšega tenorskega saksofonista na svetu« - Pharaoh Sandersa, ki bo s svojim kvartetom izvedel premierni nastop v Mariboru.


After na Minoritih

Odbila bo polnoč in Festivala Lent bo naenkrat (uradno) konec. In kaj potem? Na after-party, kaj pa drugega. Za izkušene Lentarje se noč namreč komaj prav prične, ko se danes prevesi v jutri. Zanje in za vse, ki spancu ne bodo brez boja prepustili nadvlade, bodo zato odlično poskrbela vsa tri after prizorišča festivala. Zahtevenejšim glasbenim sladokuscem bodo v Vetrinjskem dvoru v sklopu Wetrinsky Jazz & Jama zagodli Jaka Kopač & Lenart Krečič kvartet, urbane avdiofile pa bo z izbranimi biseri svoje prestižne zbirke funk vinilk na afterju na Minoritih navduševal nemški Florian Keller, ki s skorajda tridesetletno kariero velja za enega najboljših funk DJev na svetu. Komur to dvoje ni dovolj, pa naj brez obotavljanja zavije v Jazz Klub Satchmo, kjer bodo plesišče in obiskovalce z globokimi basi in strupenimi rimami do samih temeljev pretresli Firefly, Mito, Blaž, Šuljo, Freeverse in DVS. Kdor jih pozna, mu je že na prvi pogled jasno, da se bo noč zapisala v anale Mladininega odra. Kdor jih (še) ne, pa lahko pričakuje noro in nepozabno zvočno popotovanje do sončnega vzhoda in še dalje.

Zato nikar prehitro domov, temveč lentajte z nami do samega konca!

Nazaj na Novice