• 22.6. - 30.6. 2018
  MARIBOR, SLOVENIJA
 • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE 62 DNI...
 • Glavni generalni pokrovitelj
  NKBM


  • DO ZAČETKA FESTIVALA
   ŠE 62 DNI...
 • GLAVNI GENERALNI POKROVITELJ
  NKBM
 
NOVICE

Pričenja se 29. folklorni festival FOLKART

torek

27. 06. 2017

S tradicionalno slavnostno povorko po Lentu in velikim otvoritvenim nastopom na Trgu Leona Štuklja se bodo nocoj predstavile nastopajoče skupine letošnjega mednarodnega CIOFF folklornega festivala FOLKART.

Mariborski Folkart je poznan kot eden najvidnejših festivalov v Evropi in v svetu. Tudi njegov letošnji izbor nastopajočih skupin ne bo razočaral, saj bomo doživeli marsikaj; vse od strastnih ritmov karibskega otoka Kube, do udarnih ritmov afriških bobnov iz Burundija, preko ponosne ter čvrste Gruzije in živahne, nam bližnje Hrvaške, do skoraj mistične, starodavne Romunije ter udarne in divje Bolgarije. Dogajanje bodo kot zmeraj zaokrožili naši Slovenci, člani Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora.

 

Slavnostna otvoritev bo v torek, 27. 6. na Trgu Leona Štuklja, kjer se bodo na Glavnem odru Festivala Lent občinstvu predstavile vse sodelujoče skupine. Seveda se bodo folkloristi pred tem v veliki povorki še sprehodili po Lentu.

V sredo, 28. 6. in v četrtek, 29. 6., bo mesto Maribor polno barvitega folklornega dogajanja. Oba dneva bodo povorke in nastopi na Grajskem trgu, popoldan v Marpromovi Areni in v Mestnem parku, proti večeru se bo odvijalo ponovno druženje z Mariborčani ob reki Dravi po Lentu. Folkloristi z vsega sveta bodo nadaljevali svoj pohod do Jurčkovega odra v zalivu, nato pa se bo pisana folklorna druščina preselila na Glavni trg, kjer bo folklorno rajanje poskrbelo za pestro večerno druženje, ki se bo zaključilo na Grajskem trgu.

Program letošnjega 29. FOLKARTA bodo ponovno dodatno razgibali tudi najmlajši folkloristi v okviru Otroškega folkarta. Ta se bo letos odvil že 19. leto zapored, ko se bodo na odru Triglav v Mestnem parku predstavili člani otroških folklornih skupin iz Madžarske, Hrvaške in Slovenije ter obiskovalcem Art Kampa omogočil spoznavanje tujih kultur, običajev in dediščine.

 

Zadnji dan folklornega festivala, v soboto, 1. 7., se bodo vsi folkloristi iz Bolgarije, Burundija, Gruzije, Hrvaške, Kube in Romunije še posebej glasno in veselo ves dan poslavljali od Mariborčanov. Dopoldanska velika povorka po mestu bo skupine pripeljala na Grajski trg, kjer bo že tradicionalna sobotna prireditev, nato se bodo nastopajoči skozi mesto podali vse do Europarka in nas tako povabili na veliki, slavnostni zaključek 29. mednarodnega folklornega festivala FOLKART, ki bo zvečer na velikem odru na Trgu Leona Štuklja.

Slovo od zvestega občinstva bo zaključil velik ognjemet ob polnoči, s katerim bomo proslavili uspešen konec letošnjega folklornega programa, predvsem pa napovedali prihodnje leto ko bo mariborski biser folklore proslavljal častitljivih 30 let!

Nazaj na Novice