• 22.6. - 30.6. 2018
  MARIBOR, SLOVENIJA
 • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE 63 DNI...
 • Glavni generalni pokrovitelj
  NKBM


  • DO ZAČETKA FESTIVALA
   ŠE 63 DNI...
 • GLAVNI GENERALNI POKROVITELJ
  NKBM
 
NOVICE

JESUS CHRIST SUPERSTAR – Kultna rock opera pod mariborskimi zvezdami

petek

30. 06. 2017

Sklepni lentovski vikend bo na petkov večer ob 21.30 na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja odprla kultna rock opera Andrewa Lloyda Webberja Jesus Christ Superstar.

Uglasbitev in reinterpretacija največje zgodbe zahodne civilizacije o rojstvu in smrti odrešenika Jezusa Kristusa je eden glavnih razlogov, da si je britanski skladatelj Andrew Lloyd Webber prislužil laskav naziv "Kralj muzikalov". Nedvomno je Jesus Christ Superstar iz leta 1970 njegova najbolj znana rock opera, ki je samo v Londonu po prvi postavitvi doživela kar 3350 ponovitev, in še danes velja za enega izmed najpogosteje uprizorjenih Weberjevih del poleg Fantoma v operi, Mačk in Evite. Ko je tri leta po odrski premieri dobil še filmsko različico in tako še dodatno spodbudil kontroverznost, ki se je zaradi svobodne interpretacije Biblije vse bolj širila po svetu, se je za večno zapisal v popkulturni kanon. In tako ohranil aktualnost in intrigantnost vse do danes in gotovo tudi za v prihodnje.

Zgodba izvira iz Nove zaveze in opisuje zadnjih sedem dni Jezusovega življenja z vidika Jude Iškarijota, ki Jezusa na koncu izda. Zgodba temelji na ključnih trenutkih iz Jezusovih poslednjih dni, kot na primer na njegovem prihodu v Jeruzalem, izgonu trgovcev iz templja, Jezusovi zadnji večerji, Judovi izdaji na vrtu Getseman, Pilatovem in Herodovem sojenju, Jezusovem bičanju ter križanju. V sedemdesetih so ga pospremili protesti krščanskih organizacij, polemike o njegovi vsebini in pomenu pa se nadaljujejo vse do danes.

Rock opero bo izvedlo Mestno gledališče Brno, ki ima dolgo tradicijo (od leta 1945) uprizarjanja veliki gledaliških produkcij in muziklov: Les Misérables, Evita, Jesus Christ Superstar, Fame, Cats, Chicago, Witches of Eastwick, Jekyll and Hyde, Mary Poppins, Lasje ... Njihov Jesus Christ Superstar se lahko kosa z vrhunskimi zasedbami iz evropskih prestolnic, kot so London, Pariz, Madrid, Berlin in Dunaj. Zaradi svoje kakovosti in zanimivih, zahtevnih uprizoritev je v zadnjih letih za gledališče vedno več zanimanja v tujini. Nastopili so že: v Belgiji, v Danski, Franciji, Hrvaški, Nizozemski, Luksemburgu, Nemčiji, Italiji, Španiji in Švici. Največ predstav v enem letu (2005) so imeli v Nemčiji in v Danski z uprizoritvijo Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (104 reprize), nato v Nizozemski, Belgiji na portugalskem (2004) s Predstavo broadwayskih muzikalov (68 repriz), in Nemčiji (2006) z muzikalom Hair (53 repriz).

Nazaj na Novice