• 22.6. - 30.6. 2018
  MARIBOR, SLOVENIJA
 • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE 63 DNI...
 • Glavni generalni pokrovitelj
  NKBM


  • DO ZAČETKA FESTIVALA
   ŠE 63 DNI...
 • GLAVNI GENERALNI POKROVITELJ
  NKBM
 
NOVICE

GOGO PENGUIN – Jazzerji, zaljubljeni v elektroniko

torek

27. 06. 2017

Mednarodni program Jazzlenta bo nocoj ob 22. uri na Odru Zavarovalnice Sava odprl manchestrski trio GoGo Penguin, ena najbolj vročih jazz skupin našega časa.

Pianist Chris Illingworth, basist Nick Blacka in bobnar Rob Turner so na sive, z dežjem prepojene ulice domačega mesta Manchester pripeljali opojno mešanico vplivov, kot so Brian Eno, Massive Attack in Aphex Twin, na podlagi česar so ustvarili povsem samosvoj in drzen nov zvok. S švigajočimi breakbeati, mogočnimi sub basi, telepatskimi interakcijami in nagnjenostjo k himničnim melodijam poslušalcu servirajo čustveno bogato paleto zgolj navidezno akustičnega klavirskega tria, saj njihova godba večino vplivov črpa iz elektronike, iz zvokov arkadnih iger, polomljenih ritmov, hipnotičnih ponovitev in grmečega groova, ki poslušalca dobesedno začara.

Jazzerji, ki so zaljubljeni v elektroniko, so precej redki, a trio glasbenikov s klasično izobrazbo je zanimivo povezala prav ljubezen do elektronske glasbe. »Prav to, da smo jo vsi poslušali in da je imel Chris Atari, je bil povod, da smo se združili in si rekli, da se ne bomo na nič ozirali, ampak enostavno iskali svoj zvok,« je pojasnil Nick. A vsi v bistvu prihajajo z zelo različnih glasbenih ozadij: Chris je bil nekaj časa močno v rocku in nikoli posebej v jazzu, Rob je bil del hip hop skupine in nekaj časa študiral jazz, Nick pa se je poleg klasike navduševal na primer nad Aphax Twins. »Vsak je s seboj prinesel različne vplive in tako je nastala ta čudna glasbena mešanica,« je dodal Chris. Zaradi tega lahko igrajo na jazz odrih, so glasnejši od pankrokerjev v manchestrskih klubih in nastopajo celo na festivalih plesne elektronike, kot je hrvaški Dimensions. »Enkrat smo bili na vrsti ob polnoči po celem dnevu DJ-jev,« se je nasmehnil Rob. In dodal: »Za nas je to privilegij, saj lahko igramo na vseh teh različnih odrih. Če bi igrali samo na velikih festivalih, bi se začeli dolgočasiti.«

Izjemno pomemben zanje je zato odziv publike, ki jim vsaj delno narekuje način igranja in mero svobode pri improvizaciji. »Gre za dvosmerno komunikacijo med bendom in ljudmi. Če res padejo v glasbo in sodelujejo, se vse skupaj lahko pretvori v skupinsko izkušnjo, h kateri vsak prispeva svoj del. Po navadi se ljudje lažje prepustijo v klubu,« pravi Rob. Ideje za pesmi pripevajo vsi trije člani skupine in jih nato skupaj razvijajo, je nadaljeval Chris. »Pri tem smo enakovredni. Naberemo koščke glasbenih idej, kot so rifi, ritmi, zvoki in jih nato skupaj oblikujemo, dokler nismo vsi zadovoljni. Tako je težje, ampak tudi bolje za našo glasbo. Enostavno ne bi bilo toliko strasti in energije v njej, če bi nekdo spisal pesem in bi jo potem skupaj le zaigrali.«

Na Lentu bodo predstavili tudi nekaj čisto svežega materiala, saj so le nekaj dni pred prihodom v Maribor končali s snemanjem novega albuma, ki bo izšel prihodnje leto. »Bilo je zelo naporno, a ponosni smo na to, kar nam je uspelo. Je nekaj edinstvenega, saj je kombinacija vseh nas.« Naslova zanj še nimajo, a očitno vanj vložijo veliko ustvarjalne energije, o čemer priča tudi večplastnost naslova vrhunskega albuma Man Made Object. »Vsakomur je pomenil nekaj drugega, zato smo ga izbrali,« je povedal Nick. Referira se na glasbo kot od človeka ustvarjen objekt in na tehnologijo, ki vedno bolj spreminja tudi glasbo samo in način njenega podajanja. »Veliko sem bral o transhumanizmu, kako lahko tehnologija izboljša naše fizične in miselne sposobnosti. Nekaj podobnega delamo mi v naši glasbi, saj se s pomočjo tehnologije neprestano trudimo dvigovati letvico kakovosti in unikatnosti zvoka naših instrumentov,« je sklenil Chris.

Nazaj na Novice