• 22.6. - 30.6. 2018
  MARIBOR, SLOVENIJA
 • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE 63 DNI...
 • Glavni generalni pokrovitelj
  NKBM


  • DO ZAČETKA FESTIVALA
   ŠE 63 DNI...
 • GLAVNI GENERALNI POKROVITELJ
  NKBM
 
NOVICE

Artkamp – Kulturni živžav pod krošnjami mestnega parka

četrtek

29. 06. 2017

Mestni park v času Festivala Lent kipi od kulturnega dogajanja, otroškega vrveža in poletne energije. Vsak dan se v njem od 10. do 21. ure odvije kopica dogajanja za mlado in staro.

»Od prvega do zadnjega dne festivala smo neprestano v pogonu. Artkamp ne dovoljuje odmora,« je festivalsko dogajanje z vidika ekipe opisal tehnični vodja Simon Knez. V času Festivala Lent nekje ob 22. uri pospravi oder in če še ima energijo, skuša ujeti kak koncert na drugih prizoriščih, zjutraj ob 9. uri ga že čaka prva tonska vaja. Na Odru Triglav se nato do večera odvijejo vsak dan vsaj tri prireditve: koncerti, plesne in gledališke predstave, folkart. »Pri takšnem programu in vzdušju v parku, se nam dostikrat zgodi, da se ljudje udeležijo tudi stvari, ki se jih načeloma naj ne bi. Na primer tonske vaje. A saj smo Artkamp, naj vidijo, kako to poteka.« Tako se je publika nabrala že pol ure pred koncertom domače zasedbe Živa voda in zvedavo opazovala, kako se znani mariborski glasbeni obrazi pripravljajo na odru. Medtem je mladina slalomirala med stoli, starši pa so uživali sede v senci krošenj in ob osvežujoči pijači. Ko se je dan počasi prevesil v večer ob spremljavi odlične glasbe, so bili vsi zadovoljni in sproščeni, skupina pa si je prislužila stoječe ovacije. Številne pohvale si je prislužil predvsem mlad avtor vseh skladb in čelist skupine Ariel Vei Atanasovski, sin Tine Sovič in Vaska Atanasovskega, ki sta prav tako člana na pol družinske zasedbe.

Ariel Vei Atanasovski - Živa voda

V naslednjih dneh bo v mestnem parku še kar nekaj vrhuncev, predvsem v petek, 30. junija, ko bo ob 17. uri na sporedu Otroški folkart, ob 18. uri Folkart, ob 19.30 pa koncert skupine Papir. A seveda, Artkamp kot prvotno kulturno-vzgojno prizorišče ne temelji na vrhuncih, ampak na oblikovanju ustvarjalnosti, radovednosti in razgledanosti naslednje generacije gledalcev in ustvarjalcev. Vsak dan od 10. do 13. ure in od 16. do 20. ure se odvija kopica družinsko-ustvarjalnih delavnic, od spoznavanja s fiziko prek eksperimentov do srečanja z etnologijo, športanja in raznih ustvarjalnih delavnic, kot je lončarjenje. »Ljudje se lahko vedno pridružijo, namenjeno je otrokom in družinam. Dobrodošli,« je v park povabil Simon. In dodal: »Artkamp je vzgoja mariborske kulture. Ti otroci, ki danes zahajajo k nam, dobijo to, česar mi nismo dobili, razen nekaj malega v šoli. To bodo lentovci prihodnosti, ki bodo še bolj razgledani in poznavalski, saj bodo že od malih nog poznali folkloro, jazz, elektronsko glasbo in bodo tudi vedeli osnove, kako nastanejo.«

Nazaj na Novice