• 23.6. - 1.7. 2017
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • DO ZAČETKA FESTIVALAŠE 31 DNI...
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

24 Lentov, 117 sodelujočih držav, 2680 koncertov ...

sreda

08. 03. 2017

Festivalska doživetja resda težko sporočamo skozi gole številke, a v 24 letih smo našteli toliko zanimivega, raznovrstnega in tudi edinstvenega ter nepozabnega - in to v res pisani in mnogoštevilni družbi tako nastopajočih kot obiskovalcev!

24 festivalov se je zvrstilo od prvega Festivala Lent, tistega daljnega poletja leta 1993. Danes, nekaj tednov pred petindvajsetim Festivalom Lent, smo pobrskali po dogodkih, številkah, statističnih podatkih ter spletni festivalski bazi - in tokrat predstavljamo nekaj najzanimivejših.

Koliko je pravzaprav vseh prireditev, ki so se odvile pod okriljem Festivala? Spletna festivalska baza nam jih našteje kar 7.057! Začeli smo s 79 prireditvami leta 1993, ta številka pa je pridno naraščala vse do leta 2012, ko smo kulturno eksplodirali s kar 603 prireditvami v letu Evropske prestolnice kulture 2012. V letu 2016, ko se je festival strnil v devet dni, pa smo našteli 323 prireditev.

Ker pa je Lent živopisan, pester, raznolik in vsestranski, so zelo zanimivi tudi podatki o tem, katere so zvrsti dogodkov, ki številčno prevladujejo, ter tudi tiste, ki so najredkeje zastopane.

Daleč najvišje so koncerti - njihovo število se je povzpelo na zavidljivih 2.680 koncertov, kar je več kot 110 koncertov na festival! Na drugem mestu, s prav tako veliko prednostjo, najdemo dogodke uličnega gledališča, teh je bilo 1.054, sledijo pa športne prireditve v skupni vrednosti 939.

Med zvrstmi prireditev na Lentu pa najdemo tudi posebnosti, ki so redkeje organizirane, a prav zato toliko bolj posebne: 4-krat smo soorganizirali letalski miting, po 10-krat predstave pantomime in tudi opere, 6-krat smo gostili karneval in 3-krat cirkus. Nikakor pa ne moremo spregledati tudi 224 folklornih prireditev, 206 komedij, 49 muzikalov in 31 kabaretov.


Število prireditev na Festivalih Lent od 1993 do 2016 po zvrsteh.

Eno od vodil festivala skozi vsa leta ostaja oživljanje mesta, oživljanje njegovih trgov, ulic, dvorišč in tudi skritih kotičkov. Doslej smo dogodke festivala priredili na kar 118 različnih prizoriščih po Mariboru, ki so zbrani na festivalskem zemljevidu:

Prizorišča Festivalov Lent med leti 1993 in 2016.

Festival Lent si vseskozi prizadeva tudi za široko mednarodno zastopanost nastopajočih, saj je tudi to eden izmed razlogov, da festival ostaja vsebinsko pester, vsestranski in zmeraj svež. V 24 letih smo tako gostili umetnike iz kar 117 držav sveta!

Maribor je tako gostil skupine in posameznike iz teh držav: Afganistan, Albanija, Angola, Argentina, Armenija, Avstralija, Avstrija, Azerbajdžan, Bangladeš, Belgija, Belorusija, Benin, BiH, Bolgarija, Brazilija, Burkina Faso, Ciper, Cookovi otoki, Češka, Čile, Črna gora, Danska, Egipt, Estonija, Fidži, Filipini, Finska, Francija, Gambija, Gana, Grčija, Gruzija, Guam, Gvineja, Gvineja - Bissau, Hrvaška, Indija, Indonezija, Iran, Irska, Islandija, Italija, Izrael, Jamajka, Japonska, Jordanija, Jugoslavija, Kamerun, Kanada, Kazahstan, Kenija, Kirgizistan, Kolumbija, Kongo, Kosovo, Kostarika, Kuba, Kuvajt, Latvija, Libanon, Litva, Madagaskar, Madžarska, Makedonija, Malavi, Malezija, Mali, Maroko, Mauritius, Mavretanija, Mehika, Moldavija, Mongolija, Mozambik, Nemčija, Niger, Nigerija, Nizozemska, Norveška, Nova Zelandija, Pakistan, Palestina, Panama, Paragvaj, Peru, Poljska, Portoriko, Portugalska, Republika Južna Afrika, Romunija, Romunija, Rusija, Sejšeli, Senegal, Singapur, Slonokoščena obala, Slovaška, Slovenija, Srbija, Srbija in Črna gora, Surinam, Svazi, Španija, Šri Lanka, Švedska, Švica, Tajska, Tajvan, Togo, Trinidad in Tobago, Tunizija, Turčija, Ukrajina, Venezuela, ZDA, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Zimbabve.


Nastop folklorne skupine iz Kenije na FOLKARTU 2006.

Festivalska spletna baza pa je lahko tudi prava igralnica, saj smo v njej naleteli tudi na podatke, kot so:
- 1.186-krat so vpisani kitaristi, 1.205-krat bobnarji,
- kontrabas smo slišali 425-krat, harmoniko pa 325-krat,
- na banjo se je igralo 47-krat, na Hammond orgle pa 28-krat.

Kdor se rad poigra z imeni, naj povemo, da smo našteli tudi 194 Petrov, 160 Janezov, 149 Davidov, pa 51 Chrisov, 43 Johnov, 10 Jamesov in 5 Johnnyjev. Na odrih pa smo gostili tudi 162 Mojc, 129 Maj, 81 Katij, 74 Uršk, 30-krat je nastopila Maria in samo 1-krat Macy:

Macy Gray na Glavnem odru na Festivalu Lent 2012.

Seveda nas je zanimalo tudi, kdo izmed nastopajočih je rekorder po številu lentovskih nastopov! S kar 59 nastopi je vso konkurenco premagal Nino Mureškič, ki nastopa v zares številnih domačih in tujih zasedbah in je tako zlahka zasedel prvo mesto. Sledijo Vlado Kreslin, ki smo mu lahko prisluhnili 44-krat, in Zoran Predin, ki je nastopil 41-krat, s 36 nastopi Saša Olenjuk ter Dejan Pečenko, ki je koncertiral 33-krat.


Nino Mureškič na koncertu zasedbe Borut Mori trio v Sodnem stolpu leta 2015.

Najbolj pa smo seveda ponosni na najpomembnejše številke:
- 7.376 akreditiranih novinarjev,
- 103.545 nastopajočih in
- 10.865.000 obiskovalcev!

Festival Lent tako zagotovo ostaja med najpomembnejšimi in največjimi prireditvami daleč naokoli, zato - pričnite tudi to poletje na Lentu, med 23. junijem in 1. julijem 2017! 

Nazaj na Novice